FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Vlada povlači diskriminatorne udžbenike!

objavljeno:

2. 03. 2013.
Vlada povlači diskriminatorne udžbenike!

Najavljeno je da će se provesti analiza školskih udžbenika za koje se već godinama upozorava da sadrže diskriminatorne sadržaje, a prošlog lipnja oformljeno povjerenstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, započet će s onim najspornijima – udžbenicima iz vjeronauka!

Čini se da Ministarstvo obrazovanja nastavlja sa svojim čvrstim stavom kontra crkvenog homofobnog upliva u obrazovni sustav, jer kako javlja Jutarnji – povjerenstvo će se tim udžbenicima prvenstveno pozabaviti zbog homofobnog sadržaja – ukoliko se takav sadržaj ustanovi analizom, udžbenici će se izbaciti s popisa obvezne literature za osnovne i srednje škole.

Neki od udžbenika se koriste u osnovnim školama, a naglašavaju se problematični tekstovi Josipa Perića ( “Zajedno u ljubavi”, knjiga “S Kristom u život” gdje su LGBT osobe proglašene neurednima) ali također i udžbenik za islamski vjeronauk Ševka Omerbašića, u kojem se homoseksualnost naziva nastranom pojavom koja rezultira masovnim zaraznim bolestima. Srednjoškolski udžbenici pod povećalom su “Odvažni svjedoci” i “Životom darovani 3” – u kojima se kao jedina ispravna obitelj navodi ona raznospolna.

Sanda Brumen je provela analizu tih udžbenika za udrugu Kontra, te su o njihovom sadržaju rekli: “Homoseksualnost se u udžbenicima iz vjeronauka za osnovne i srednje škole prikazuje kao nastranost koja je nedovoljno medicinski i psihološki istražena, a udžbenici iz biologije taj tip seksualne orijentacije najčešće vezuju uz HIV”.

Uz udžbenike iz vjeronauka, analizirat će se i oni iz biologije, psihologije i sociologije, a voditeljica povjerenstva, prof. Vedrana Spajić-Vrkaš s Filozofskog fakulteta, kaže da će se pomno procijeniti primjerenost: „Analizirat ćemo udžbenike prema standardu tj. gledat ćemo ima li u njima diskriminacije u tekstovima i vizualnim prikazima, ima li spolne i rodne nejednakosti, jesu li sadržaji primjereni za dob učenika, jesu li infomacije objektivne…“

Povjerenstvo također čine stručnjaci iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Pravobraniteljice za djecu, Vladinog Ureda za ljudska prava, iz Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, Agencije za odgoj i obrazovanje, Mreže mladih Hrvatske, te Centra za mirovne studije.

Spajić-Vrkaš kaže kako će za deset dana biti izrađen jedinstveni obrazac prema kojem će se raditi analize udžbenika, te da će nadopunjeno biti njih 9. Izrazito problematičnima su se ispostavili udžbenici iz povijesti po pitanju ažuriranosti i recentne hrvatske povijesti. Postavljeno je i pitanje mogu li se oni kvalitetno revidirati u kratkom roku.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Dina J.
Hipster Dyke


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike