- Queer.hr - http://queer.hr -

Diskriminacija u BiH je veliki problem!

Posted By Dina J. On February 26, 2013 @ 1:35 pm In Flash,Politika,Regionalna | No Comments

Izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra Saša Gavrić (na slici) tvrdi kako se radi seksualne orijentacije u Bosni i Hercegovini može izgubiti posao no da kroz institucije, političke stranke, medije i nevladin sektor može se, kako kaže, vidjeti da ova tema “nije toliko prisutna u BiH”.

Diskriminacija LGBT osoba veliki je problem u BiH iako su LGBT osobe sastavni dio bosanskohercegovačkog društva.

Kako je naglasio, diskriminacije ima i na radnom mestu, zbog čega LGBT osobe uglavnom izgube posao. “Osim toga, veliki problem predstavlja nasilje nad gej muškarcima, koje je u odnosu na druge LGBT osobe u toj kategoriji ipak najizraženije”, upozorio je direktor Centra te napomenuo kako se time narušava sama sloboda LGBT osoba.

Navodo je da gej muškarci, samo zato što su drugačije seksualne orijentacije, budu često žrtve i fizičkog nasilja, naglasio je da država mora osigurati jednaka prava i jednaku zaštitu za sve građanje BiH te je najavio da dok se to ne postigne Sarajevski otvoreni centar će nakon uspješnih radionica namijenjenih LGBT osobama u Tuzli, Mostaru, Sarajevu i Zenici održati i prvu radionicu u ovoj godini u Banjaluci.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/31264/diskriminacija-u-bih-je-veliki-problem/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.