FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Anketa među lezBijkama: izrazito femme izgled ‘previše’ je femme, pa čak i droljast

objavljeno:

26. 02. 2013.
Anketa među lezBijkama: izrazito femme izgled ‘previše’ je femme, pa čak i droljast

Tijekom proteklih tjedana proveli smo anketu među ženama koje se pretežito ne identificiraju kao butch. Anketu je ispunilo ukupno 39 sudionica od 18 do 36 godina, a najveći broj ispitanica stanuje u Zagrebu.

Ispitano je 37 sudionica koje se identificiraju kao lezbijka ili biseksualka, od kojih se 35 ne identificira kao butch. Upitane da izraze stupanj u kojem se identificiraju s nekoliko ponuđenih citata, ispostavilo se da se u najvećoj mjeri identificiraju sa citatom koji opisuje sportski tip lezbijke ili biseksualke, slijede androgini tip, femi tip, lipstick te ne-femi tip. Zanimljivo je da iako se, kako je spomenuto ranije, većina sudionica ne identificira kao „butch“, u najvećoj se mjeri identificiraju s citatima koji opisuju sportski i androgini tip. Moguće objašnjenje je da sudionice izbjegavaju izrazito rodno „obojene“ profile kao što su „butch“, „ne-femme“, „femme“ ili „lipstick“ te se više mogu poistovjetiti s onima rodno neutralnijima kao što su „sportski tip“ i „androgina“.

CITATI S KOJIMA SU SE ISPITANICE IDENTIFICIRALE (uz stupanj):
Femi tip, femica (eng. Femme) „Volim izgledati ženstveno. Koristim šminku i nakit.“ - 2,56
Dotjeranog izgleda (eng. Lipstick) „Volim pridavati pažnju vlastitom izgledu i važno mi je izgledati ženstveno. Eleganciju i dotjeranost smatram obilježjem ženstvenosti.“ – 2,38
Sportski tip, ležerna (eng. Chapstick, Sporty Dyke, Blue Jeans Femme) „U posebnim prilikama volim naglasiti svoju ženstvenost na elegantan i dotjeran način, ali većinu vremena se najugodnije osjećam u trapericama i majici s kapuljačom, ili slično.“ – 3,46
Androgina (eng. Androgynous, Andro) „Nemam običaj isticati svoju ženstvenost. Preferiram rodno neutralniju odjeću. Ne smatram se ni butch ni femme.“ – 2,61
Ne-femi tip (eng. Stem, Stud-Feme, Futch) „Ne osjećam se ugodno u naglašeno ženstvenoj odjeći. Ali ne bih se nazvala butch.“ – 2,31

Primjeri slavnih: Ellen i Portia dva pola spektra

Sudionice su navele različite primjere gore navedenih profila iz javnog života. Može se definitivno reći da su najpopularniji poznati lezbijski par te najjednostavniji za kategorizaciju Ellen Degeneres i Portia de Rossi jer se prva među odgovorima pojavljuje 5 puta, a druga 4. Pri tome za Ellen sudionice navode da je ležerni tip, butch, blue jeans femme, ne-femi te sporty dyke, a za Portiu da je femme, lipstick i chapstick. Kao femme se spominju i Lindsay Lohan, Beyonce, Shakira te glumica Amber Heard. Primjeri lipstick tipa lezbijki ili biseksualki koji se još spominju su Drew Barrymore, Iva Mihalić iz serije Nedjeljom ujutro, subotom navečer te glumica Jessica Clark. Butch primjeri su glazbenice Pink, Joan Jett i k.d. lang (navedena i kao primjer ne-femi lezbijke). Glazbenica Katie Sketch i glumica Tilda Swinton navedene su kao primjeri androginog tipa. Spominje se i Marina Orsag kao sportski tip.

Kratko je femme – ako je suknja

Sudionice su imale zadatak i odrediti koliko su različiti modni dodaci karakteristični za femme izgled. Zanimljivi su podaci koji pokazuju da se kratkoća odjeće jako različito shvaća – minica je proglašena naj-femme od sveg ponuđenog, a kratke hlače su posve pri dnu. Ono što je još znakovitije, jest da su čak i vruće hlačice doživljene prilično manje femme od kratkih (ne mini) suknji i haljina. Sljedeća skupina koja se jako razlikuje po rezultatima je nakit – viseće naušnice su uz minice na tronu femmstva, a zajedno s wifebeater potkošuljama i kratkim hlačama se pri dnu ljestvice druže kožni nakit i piercing.

U centru skale se rasporedila šminka. Općenito se šminka smatra više femme od pojedinačnih dijelova – a jedini istaknut komad šminke jest ruž koji, čini se, drži poziciju u femme izričaju. Najmanje femme među šminkom je naveden eyeliner – vjerojatno zbog raširenosti smokey eye trenda.

Petu ne može obuti butchica

Postavili smo i pitanje smatraju li da nešto od navedenog nužno znači da nije riječ o butch lezbijki. Očito se izgled povezuje s identitetom dovoljno a da se za niz vizualnih markera to zapravo smatra. Gotovo 70 posto ih je za marker toga da nije riječ o butch identitetu odlučilo za obuću na petu, a uslijedilo je čipkasto donje rublje.

Preko polovice ispitanica to bi reklo i za haljinu, ali suknja je značajno ispod tog postotka. Najrjeđe sudionice smatraju da bi ružičasta odjeća ili duga kosa značili da nije riječ o butch lezbijki.

Naj-femme je istovremeno i previše femme – pa čak i droljasto

Oni odjevni predmeti i asesoriji koji su procijenjeni kao najviše femme, takođe su od ispitanica proglašene i previše femme za njih same. Time se ispostavlja kako je naglašeno femme identitet – zapravo doživljan ne baš poželjnime. Kao „previše femme“ za sebe od svega navedenog sudionice najčešće smatraju viseće naušnice i minicu, zatim obuću na petu i haljine te čipkasto donje rublje i vruće hlačice.

Od 39 sudionica, njih 15 je čulo da se prethodno navedeni modni detalji negativno komentiraju na lezbijkama i biseksualkama od strane drugih lezbijki i biseksualki. Predmet komentara su najčešće odjeća te detalji poput lakiranih noktiju, čipkastog donjeg rublja i visećih naušnica. Poseban „problem“ navodno nastaje kada se neka lezbijka ili bisesksualka ne uklapa u očekivanu sliku, na primjer kada se lezbijka čiji stil uobičajeno naginje prema ne-femi, ležernom ili butch obuče ženstveno. Može se čak čuti da se kombinacija minice, dekoltea i cipela na petu komentira kao „droljasta“. Izgled femme lezbijki i biseksualki ponekad je povod da ih se ne shvaća ozbiljno te se njihova seksualna orjentacija smatra samo fazom. One koje se smatraju butch su s druge strane navele da se njih ponekad naziva „kamiondžijama“ ili „butcharama“.

Femmeshaming u terminima: od pičkastog do girly – ali i: droljasto, neukusno, jeftino

Ispostavilo se da se femme izgled epitira nizom negativnih pojmova. Sudionice smo pitali za konkretne izraze kojima su čule da se negativno komentira izgled lezbijki ili biseksualki od strane drugih lezbijki i biseksualki, uz mogućnost da i same navedu pojmove koje su čule.

Najviše sudionica je do sada čulo da se komentira kako je nečiji izgled „pičkast“ ili „previše girly“. Znatno rjeđe spominju da su čule komentar „prešareno“ ili preizazovno – no zato navode druge pojmove poput „droljasto“, „neukusno“, „jeftino“. U butch iskustvu negativni komentar je „oblači se ko muško“.

12 sudionica je i samo doživjelo negativan komentar vlastitog izgleda od strane lezbijki. Njihova iskustva su raznolika. Neke su doživjele da ih se optužuje da su previše „girly“ da bi bile lezbijke ili da im je kosa preduga te bi je trebale ošišati ili da djeluju „previše strejt“. Nekima se dogodilo da im se govori da su obučene kao kurve te da je njihov ruž „zastrašujuć“.

Postoje i one kojima smeta što ih se na prvu kategorizira kao „femme“ ili „butch“ te se još ti zaključci preslikavaju na njihovu vezu pri čemu im sveznajuća okolina ukazuje na to tko je „muško“,a tko „žensko“ u vezi. Butch identiteti se pak epitiraju time da izgledaju kao kamiondžije, premalo ženstvene ili, pak – paradoksalno spram femme iskustva negativnih komentara za dugu kosu – da se nisu trebale ošišati.

Na kraju možemo zaključiti da je očito malo koji lezbijski identitet poželjan te da je od predrasuda teško pobjeći jer očito sve što staviš na sebe nekome nešto „govori“. Nije dobro da te dožive kao previše „ženstvenu“ jer se na to veže niz nepoželjnih osobina poput pasivnosti, submisivnosti, neasertivnosti… Često se od žena koje vole žene ne očekuje da uz to budu i „ženstvene“. Mora da je to previše „ženskosti“ odjednom :) . Ali opet, nije dobro niti da ispadneš previše „muževna“ jer jer je to nešto rezervirano za „prave“ muškarce koje tako skidaš s njihovog društvenog pijedestala. Pošto je očito prilično zahtjevno ispuniti očekivanja okoline najbolje je podsjetiti se da imamo potpunu slobodu kreirati vlastiti rodni identitet i rodno izražavanje i živjeti ih punim plućima. To je možda i najbolji način da razbijemo kutije u koje nas stalno trpaju.

Femme identitete slavimo u četvrtak, 28. veljače u HotPotu (Petrinjska 31) uz besplatan upad, čitanje femme iskustava i dobru porciju femme-zabave!


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike