Associated Press opet diktira “ispravnu terminologiju”

reuters

Nedugo nakon što je svijet obišla vijest kako Associated Press u novom izdanju svog priručnika za zaposlenike diktira ukidanje riječi “homofobija“, medijski se gigant opet našao u središtu skandala kada je u pitanju reporterstvo. Sve je započelo ranije prošlog tjedna kada je u javnost dospio AP-ov interni memo u kojem je sugerirano kako u tekstovima gejeve i lezbijke u braku treba oslovljavati sa „muž“ i „žena“ isključivo ukoliko taj termin koristi istospolni par o kojem se piše – a i tada koristeći navodnike. Do sada je AP pri opisu istospolnih parova u civilnoj zajednici ili braku koristio izraz „partneri“.

Odluka je, očekivano, izazvala gnjev, tim više što je broj zemalja koje imaju pravno uređene istospolne zajednice iz godine u godinu sve veći! Ovaj je memo, kako navode portali, nadograđena verzija prijašnje odluke prema kojoj se izrazi „muž“ ili „žena“ u kontekstu istospolnih parova uopće nisu smjeli koristiti – čak i ako je par o kojem se piše u pravno uređenom braku. Reagirao je, međutim, ‘National Lesbian and Gay Journalism Association’ zbog čega su smjernice u ovoj svojevrsnoj novinarskoj bibliji promijenjene a prema novome, „muž/žena“ je prihvatljiv izraz u svim referencama na pravno priznat brak dok se po zahtjevu može upotrijebiti i „suprug/a“ ili „partner/ica“.

Reuters ne skriva podršku

Potpuno je drugačije prošlog tjedna nastupila agencija Reuters, koja je javno pozdravila debatu u istospolnom braku u parlamentu Velike Britanije. Naime, 5. veljače je značajna većina glasovanjem poslala zakon u drugu fazu svog legislativnog putovanja, a očekuje se da će stupiti na snagu narednih mjeseci.

„Brojne svjetske kompanije – od kojih su mnoge naši globalni klijenti – zauzimaju jasan stav kada je u pitanju potpora bračnoj jednakopravnosti. Zadovoljni smo što im se možemo pridružiti. Podupiranje ove legislative je u skladu s našom politikom poticanja raznolikosti i inkluzivnosti“, stoji u priopćenju na službenom blogu agencije, koja ne skriva veselje što će ovaj statement staviti u blagonaklon položaj posebno među LGBT zajednicom.

Reuters je u priopćenju istaknuo i angažman po pitanju opoziva DOMA-e u SAD-u.

Leave a Reply