- Queer.hr - http://queer.hr -

Događaji i festivali za femme lezbijke

Posted By Dina J. On February 23, 2013 @ 10:12 am In Izdvojeno,Lifestyle,Život | No Comments

Prije nekog vremena s čitateljima smo podijelili osnovne informacije o ženskim festivalima u regiji (Klik: Ženski festivali u regiji [10]), ali ono što smo primjetili jest, da iako postoje neki s lezbijskim prefiksom, on je još uvijek poprilično općeniti. Kako u sklopu Butch Please!-a istražujemo sve vezano uz femme lezbijke, zaključili smo da je potrebno istaknuti tri događaja u svijetu, a koji su fokusirani na femme lezbijke.

Prvi događaj je Femme konferencija u Baltimoreu u SAD-u, koja se održava svake dvije godine. Femme kolektiv, koji ga organizira, odlučio je kako je potrebno napraviti više događaja za femme osobe, na kojima će predavanja držati femme osobe za femme osobe i podržavatelje, a sadržaj će uglavnom biti fokusiran na femme problematiku. I to su nakon nekog vremena i uspjeli ostvariti. Njihove konferencije nastoje istražiti, raspravljiti, secirati, kao i podržati queer femme osobe kao transgresivne, samostalne, osnažene jedinke svjesne svog femme identiteta i osigurati im prostor za organiziranje i aktivizam unutar queer zajednica. Konferencija je namijenjena ljudima svih spolova koji su zainteresirani za dublje razumijevanje femme identiteta, kulture i povijesti, kao i femme lezbijkama koje su zainteresirane za učenje, podučavanje, povezivanje i izgradnju zajednice koja je usmjerena prema društvenim promjenama. Koristeći izraz queer femme, ova konferencija otvara vrata ne samo femme lezbijkama nego svim osobama u LGBTIQQA zajednici koje sebe percipiraju kao femme.

Sličan događaj organizira se i u Australiji i to za vrijeme Mardi Grasa. Naime, u Sydneyu organizacija „Femme Guild“ je domaćin konferencije koja se također bavi raznolikostima kao i femme identitetima, a osim diskusija o femme problemima, mjesto je razmjene iskustava femme lezbijki. Neke od govornica na prošloj konferenciji su bile Amber Hollibaugh i Leah Lakshmi Piepzna-Samarsinha, inače američke LGBT aktivistice i novinarke dok je svoj obol temi dala i Kath Duncan, poznata australska LGBT aktivistica. Organizacija „Femme Guild“ osnovana je 2008. godine od strane pojedinki koje su uvidjele potrebu za razgovorom i političkom mobilizacijom oko femme identiteta i femme pitanja unutar queer zajednice u Sydneyu. Uvijek naglašavaju kako su dio puno većeg svjetskog femme pokreta koji teži prema većem razumijevanju, vidljivosti i veličanju pluralnosti femme identiteta.

Kako ne bi svi festivali bili jako daleko od regije, pobrinule su se lezbijke u Italiji. Ove godine festival imenom GendErotica koji se inače fokusira na onečišćenje queer umjetnosti, odlučio je za glavnu temu odabrati Femme koncept. Kroz različite reprezentacije femme koncepta na način da se redizajnira  karta dekonstrukcije spola od društvene, političke, kulturne kao i erotske točke gledišta. Na konferenciji fokusiranoj na pojam što je to femme, raspravljat će se o percepciji femme identiteta kao i povezati ili razbiti spone s rodom u svrhu pojašnjenja pojma femme. Prva talijanska Femme konferencija ima za cilj razviti dublje refleksije na femme identitet, njegov odnos prema queer teoriji, njegove brojne načina izražavanja, njegove borbe i otpor heteronormativnosti i normativnoj percepciji rodne uloge žene, koje su, u najmanju ruku, restriktivne i ograničavajuće.

Femme kultura još uvijek je poprilična tabu tema u LGBTIQQA redovima, a ova navedena tri događaja, polako, ali sigurno pokazuju kako vrijeme femme lezbijki – tek dolazi. Vidimo se 28. veljače u Hotpotu na prvom hrvatskom događaju posvećenom femme lezbijkama!


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/31169/dogadaji-i-festivali-za-femme-lezbijke/

URLs in this post:

[1] Etiketiraj me lezbijski. Femme lezbijski.: http://queer.hr/29690/etiketiraj-me-lezbijski-femme-lezbijski/

[2] Queer.hr says: Butch please!: http://queer.hr/30948/queer-hr-says-butch-pliz/

[3] Femme lezBijke i stereotipni modni identiteti: http://queer.hr/30995/femme-lezbijke-i-modni-identitet/

[4] Femme lezbijski uzori/zvijezde: http://queer.hr/31049/femme-lezbijski-uzorizvijez/

[5] Pogled u 3 femme ormara: http://queer.hr/31117/pogled-u-3-femme-ormara/

[6] INTERVJU Nadežda Čačinovič: “Shaming treba doslovno shvatiti”: http://queer.hr/31202/intervjucacinovicshaming/

[7] Anketa među lezBijkama: izrazito femme izgled ‘previše’ je femme, pa čak i droljast: http://queer.hr/31254/anketa-medu-lezbijkama-izrazito-femme-izgled-previse-je-femme-pa-cak-i-droljast/

[8] Oslobodite femmicu u sebi, dovraga i etikete!: http://queer.hr/31317/oslobodite-femmicu-u-sebi-dovraga-i-etikete/

[9] FOTO: Butch, please!: http://queer.hr/31383/foto-butch-plizz/

[10] Klik: Ženski festivali u regiji: http://queer.hr/1363/enski-festivali-u-regiji/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.