FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Femme lezbijski uzori/zvijezde

objavljeno:

20. 02. 2013.
Femme lezbijski uzori/zvijezde

autor:Sve lezBijke pa tako i femme lezBijke pri razvijanju svijesti o svojem identitetu nailaze na mnoge prepreke koje se često učine puno većima nego što jesu. No tako nije samo sa lezbijkama, to su problemi odrastanja s kojima se susreću sve osobe barem u nekom dijelu svog života. U samospoznaji vlastitog identiteta dosta često se uspoređujemo s ostalim osobama s kojima imamo neke poveznice i čije postojanje nam pomaže u samopercepciji kako bismo što bezbolnije uspjeli prihvatiti sebe i sve svoje mane, vrline, fizičke značajke ili u ovom slučaju seksualnu orijentaciju i rodni izričaj.

Uz zaista stereotipnu percepciju lezbijki u heteronormativnom svijetu, među samim lezBijkama se nametnula heteronormativna podjela na butch i femme lezbijke, s tim kako je iskustvo pokazalo da femme lezBijke, radi svojoj naklonjenosti normama koje su inače pripisivane javno percipiranom konstruktu ženstvenosti, često među samom lezBijskom zajednicom nailaze na diskriminaciju, osude pa i dosta često verbalno nasilje. Uz još uvijek otežavajuću okolnost kako su lezBijke diskriminirana manjina, pojava diskriminacije unutar same te manjine je znak kako se nešto treba napraviti po pitanju nevidljivosti femme lezBijki kako bi se konačno razbila ta stereotipna definicija lezBijke kao kratkokose, militantne jedinke. To je dakako dosta teško, no neke od osoba prisutnih u javnom životu uspjele su – a istovremeno čak i bez prevelikog naglašavanja svojeg femme (lezbijskog) identiteta.

Femme lezbijka koja je prvo postigla uspjeh, a tek onda sa svijetom i javno podijelila svoju seksualnu orijentaciju je već spomenuta Jodie Foster (KlikKlik). Pri dobivanju nagrade za životno djelo na dodjeli Zlatnih globusa, ova je femme ikona naglasila kako je njezina orijentacija privatna stvar, iako se dugi niz godina nagađalo o njoj. Sve sumnje bile su uklonjene nakon što je jasno i glasno izjavila da je lezbijka. Jodie je jedna od onih koja je svjesna kako se ponekad seksualna orijentacija može protumačiti kao stigma određene osobe, točnije kao etiketa koja tek u današnje vrijeme nije percipirana kao negativna. Ona je dugi niz godina bila uzor mnogim lezbijkama radi svojeg uspjeha, kao i radi činjenice da poštuje svoju privatnost iako su joj ipak mnoge LGBT osobe predbacivale što svoju orijentaciju nije učinila vidljivijom.

Glumica Cynthia Nixon, poznata po svojoj ulozi Mirande u seriji “Seks i grad” podijelila je s Oprah dok je sjedila u njezinom vrućem stolcu kako se i sama iznenadila kada se 2004. godine zaljubila u ženu – a time je to podijelila i sa svijetom. Na osude je naišla najviše radi svoje izjave kako smatra kako je seksualna orijentacija stvar izbora, a koja je definitivno bila izvučena iz konteksta. Naime, ono što je u biti poručila jest kako je njezin izbor kako će se identificirati – pa bilo to kao biseksualka ili lezbijka. Nažalost, mnoge kritike su polazile čak od činjenice da je prije veze s Christine Marinoni bila u braku s profesorom engleskog jezika Dannyem Mozesom te je njezino autanje, iako dočekano s odobravanjem, nakon njezine izjave o izboru diglo to vječno bifobno pitanje – radi li se samo o “fazi” ili Nixon “zaista” nije strejt. Nakon duge veze sa svojom partnericom Christine (na slici), Nixon je svima “začepila usta” nakon što su odlučile svoju vezu okruniti brakom.

Još jedna femme ikona koja pak nikada nije krila činjenicu da je lezbijka jest pjevačica Beth Ditto, inače članica benda Gossip, 2006. godine proglašena je od strane glazbenog časopisa NME “najkul osobom na svijetu”. Iako bi mnogi osjetili veliku čast biti “najkul osoba na svijetu”, Ditto je oduvijek bila s obje noge na zemlji. Njoj je ta titula, po njezinim riječima, smiješna te smatra kako je biti dobar jedini način da budeš kul. Svoju orijentaciju nikada nije skrivala, a glasna ja zagovornica LGBT prava koja jednostavno nema dlake na jeziku. Kao javna LGBT osoba osudila je pjesmu “I Kissed a Girl” od Katie Perry i to na način da je osudila njezino iskorištavanje LGBT kulture i proglasila njezinu pjesmu lažnom jer smatra kako u biti priča o strejt ženama koje se odlučuju na poljupce s drugim ženama kako bi privukle pažnju muškaraca (tzv. barsexuals). Osim što je autana lezbijka, Ditto radi na vidljivosti osoba svih “oblika i veličina” – i to golim poziranjem za naslovnice časopisa i pritom voli istaknuti: “I debeli ljudi su goli ponekad!”

Kako su glumice, uz pjevačice uglavnom istaknute u javnosti, vrijeme je da istaknemo i jednu femme lezBijku koja ne spada niti u jednu od te dvije branše. Riječ je o komičarki Bridget McManus koja nije toliko poznata na našim prostorima i to prilično nezasluženo. Iako se u svojoj u branši posla često bori s generalizitrajućom etiketom lezbijke, a k tome i femme lezbijke, McManus uspijeva i taj problem okrenuti na stranu komedije – osobama koje ju etiketiraju odgovara kako je lezbijka, ali k tome  i strejt muškarac u srcu. Osim što je odlična komičarka, poznata je i po svojim intervjuima s poznatim lezbijkama za portal AfterEllen.com, a njezini intervjui napravljeni u formi vloga (video bloga) osvojili su srca mnogih lezbijki, ali i strejt osoba radi njezinog simpatičnog pristupa temi u koje su zapakirana puno teža pitanja nego što se čine na prvi pogled.

No kakav bi to popis lezbijskih uzora bio bez Portie de Rossi? Jedna od najpoznatijih lezbijki na svijetu (između ostalog i radi činjenice da je udana za najpoznatiju lezbijku na svijetu Ellen DeGeneres) autala se 2005. godine i ona je jedan od najboljih primjera kako se femme lezBijke ne percipiraju kao postojeće. Na internetskim forumima dugo je kružilo pitanje o tome kako se zgodna i ženstvena Portia može definirati kao lezBijka. Zahvaljujući njoj, mnogi su bili podučeni kako postoje lezbijski stereotipi, a k tome kako postoje i femme lezbijke. Iako je neko vrijeme bila u braku s muškarcem, nakon što je upoznala Ellen znala je kako će s njom provesti ostatak svojeg života. U Hollywoodu se probila zahvaljujući svojoj ulozi u Ally McBeal, no u intervjuu koji je dala Advocateu napomenula je kako se često nije slagala s ulogom kojom je morala glumiti jer je smatrala kako prikazuje žene na način na koje to one ne zaslužuju. Njezini čvrsti stavovi i naklonjenost prema feminističkoj misli, čine ju jednom od najpoznatijih lezbijki na svijetu, a koja je istovremeno femme lezBijke digla na sam tron vidljivosti.

U posljednje vrijeme, s uspjehom serije “American Horror Story” svijet je ponovno progovorio o glumici Sarah Paulson – jednoj od prvih lezbijki koja se usudila potrčati u zagrljaj svojoj partnerici koja joj je, primivši prestižnu Tony nagradu, u govoru zahvalila za sav trud i podršku pruženu tokom njihove veze. Njihovom poljupcu svjedočilo je preko 6 milijuna gledatelja ceremonije, a one su ovim činom svoju dotad neautanu vezu, učinile predmetom rasprave koja nije prolazila u negativnom kontekstu.

Ovo su samo neke od femme lezbijki koje otvoreno priznaju da su lezbijke, a ne uklapaju se u tipične lezbijske stereotipe. One su snažne, one su uspješne, one su sigurne u svoj femme identitet. I stoga predstavljaju bitne uzore za generacije femme lezBijki.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike