FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Biti lezbijka. Arapkinja. U Izraelu.

objavljeno:

14. 02. 2013.
Biti lezbijka. Arapkinja. U Izraelu.

autor:Iako se Hrvatska može podičiti odličnim antidiskriminacijskim zakonom, koji se ponekad provodi, iako u Kaznenom zakonu postoji zločin iz mržnje na temelju seksualne orijentacije, mnoge LGBT osobe u Hrvatskoj se još uvijek ne osjećaju dovoljno zaštićeno zakonima. Susreću se sa slučajevima diskriminacije na radnom mjestu, homofobijom kao i verbalnim i fizičkim napadima, mnogi se zatvaraju u LGBT krugove iz straha od neprihvaćanja okoline. Ono što je potrebno naglasiti jest da u Hrvatskoj je jednom davno bilo puno gore po pitanju LGBT prava i kako borba za jednakost traje i dalje iako se određeni napredak postiže iz dana u dan.

No, mnoge LGBT osobe zaboravljaju na zemlje koje izglasavaju homofobne zakone političkom većinom u parlamentu, koje kazneno progone LGBT osobe samo radi njihove seksualne orijentacije. Najpoznatije homofobne zemlje u ovom trenutku su definitivno Uganda, kao i Rusija koje već nekoliko godina pokušavaju LGBT osobama uskratiti pravo na vidljivost, kao i na samo postojanje. No, ovo nije priča o Ugandi, ovo nije još jedna priča o Rusiji. Ovo je priča o tome kako žive arapske (palestinske) lezbijke u Izraelu.

Svaki mjesec, lezbijke svih vjerskih opredijeljenja druže se na partiju u organizaciji Aswata, inače organizacije koja okuplja palestinske lezbijke, a koja djeluje već jedno desetljeće u sjevernom izraelskom gradu Haifi, nedaleko od libanonske granice. Ovaj party utjeha je mnogim lezbijkama koje su mislile da su jedine lezbijke u ovom gradu, a to je potvrdila i Inaam iz Aswata: “Mislila sam da sam jedina lezbijka Arapkinja na svijetu. Čak i dok sam bila mlada i čula za postojanje lezbijstva nisam mislila da je to nešto što postoji u našem društvu.”

Inaam je članica Aswata već sedmu godinu, a prisjetila se svojeg prvog susreta s postojanjem ove organizacije: “Kada sam čula za Aswat, bila sam šokirana. Tada je u Aswatu bilo osam žena i ja sam bila kao: ‘Zar postoji osam palestinskih lezbijki’?” Ona sa svojom kratkom kosom, kao i širokim hlačama, upalila bi lezbijski radar u svakom gradu na svijetu, ali ipak, u Haifi, inače liberalnom gradu u kojemu postoje gej klubovi, odlučila je biti oprezna i zaštititi svoj puni identitet te se čini kako je sloboda za gejeve i lezbijke ipak rezervirana za 9o posto Izraelaca više nego za 10 posto arapskih LGBT osoba. Oprezna je čak i na sastancima organizacije, voli znati tko dolazi, otkuda je i ako slučajno dolazi netko kojega poznaje van lezbijskog konteksta, priznaje kako osjeća strah. “To je palestinski proces autanja”, procijenila je njezina kolegica to prihvaćanje novih lica u njihovu organizaciju kao i njihove partije koji se održavaju prilično tajno i s pomno probranom listom gostiju.

U tome dakako leži i cijeli problem. Izrael, koji slovi kao liberalna zemlja, svejedno je zemlja u kojoj se diskriminiraju Arapi radi svog podrijetla, a osim toga, u arapskom društvu se diskriminiraju i radi toga što su LGBT osobe, a ako se tome pridoda i diskriminacija radi spola, dolazi se do zabrinjavajućeg podatka za arapske lezbijke u Izraelu koje su diskriminirane na svakom koraku. Od samog trenutka, lezbijke u organizaciji Aswat svjesne su svih tih činjenica te njeguju svoje odnose s lezbijkama na Zapadnoj obali kao i u pojasu Gaze jer će zajedničkim snagama i naporima uspjeti ublažiti kritički stav arapskog društva. U javnim nastupima se definiraju kao “grupa za palestinske gej žene”, a jedna od osnivačica Aswata Rauda Morcos u intervjuu za kanadski LGBT časopis Xtra! kojega je dala davne 2004. godine istaknula je: “Mi se ne želimo definirati. Ne želimo se definirati ni kao žene ni kao lezbijke ni kao Palestinke.”

Palestinsko društvo prilično je konzervativno, ali nije da je članicama Aswata lakše biti u Izraelu. Naime, palestinsko društvo odvojeno je od izraelskog te se članice, priznaju, ne osjećaju previše sigurno. “Ako neka obitelj dozna da je neka članica obitelji lezbijka… Mogu je ubiti ili odreći se”, istaknule su iz Aswata. No, stvari se dakako popravljaju. Možda će na partijima u njihovoj organizaciji kroz neko vrijeme moći prestati biti toliko oprezni, odbaciti jake sigurnosne mjere i samo uživati u druženju i plesu.

Stoga, idući put kada nesmetano odlazite na LGBT partije koji se održavaju diljem Hrvatske, uvijek se sjetite kako postoje zemlje u kojima se LGBT osobe još uvijek bore za osnovna ljudska prava. Pravo na postojanje.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Kosmogina
Pitchkanterije


Dina J.
Hipster Dyke


Marino Čajdo
Cocktail


OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


Dominik Colins
Qoohanje za romantike