FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

qSPORT u 2013: Niz radionica, turnira, tečaj plesa i – queer pletenje!

objavljeno:

12. 02. 2013.
qSPORT u 2013: Niz radionica, turnira, tečaj plesa i – queer pletenje!

qSPORT čitateljima i zajednici više ne treba posebno predstavljati. Ova skupina  entuzijastičnih ljubitelja sporta svojim je aktivnostima prikupila dovoljno pozornosti a uspjesima na natjecanjima značajan broj medalja da se može reći kako su pravi šampioni unutar LGBT zajednice. I ove godine sudjeluju na tradicionalnom Valentine turniru koji se odvija u Beču, kamo putuje 5 plivačica i plivača, a kako se ove godine uz plivanje održava i turnir u odbojci – i jedan odbojkaš!

Valentine turnir održava se naizmjenično jedne godine u Beču a druge u Amsterdamu, a 10 godina jednog turnira poprilična je tradicija u svijetu LGBT sporta. Plivačkom timu ovo će biti drugi nastup u Beču i treći na Valentine turniru općenito što znači da i oni već polagano postaju dio te tradicije.

Aktivističkim mišićima u bazen

„U Beču nas već znaju kao tim, što s prethodnog turnira što sa susreta na drugim turnirima, te su nam i ovaj put izašli u susret što se tiče iznosa kotizacija i načina plaćanja. Trude se biti dobri domaćini i razviti dobre odnose s drugim klubovima te podržati one u mjestima gdje LGBT sport nije razvijen kao kod njih“, rekao nam je član plivačkog tima Tonči kojeg posebno veseli prilika za druženje, izmjenu ideja te obnovu starih i uspostavljanje novih poznanstava – sudjelovati na ovim turnirima znači, kako kaže, postati dijelom velike LGBT sportske zajednice kroz koju se, kako osobno tako i kao klubovi, osnažuju i motiviraju.

Međutim, nije sve samo u sportskom druženju. Svaki je turnir promjena u sportskoj rutini grupe, redoviti treninzi dobivaju novi smisao a priče s turnira, partija i bruncheva toliko se brzo šire među lokalnom zajednicom da često dovede nove članove. „Premda uvijek želimo dati najbolje od sebe na turniru, eventualno postići novi osobni rekord ili uhvatiti koju medalju, na ovakvim okupljanjima druženje i jačanje zajednice je ipak na prvom mjestu. Stoga geslo Važno je sudjelovati ovdje vrijedi više nego na drugim sportskim događanjima. U skladu s tim odvijaju se i pripreme: svatko trenira koliko može i stigne, a veselimo/nadamo se kako dobrom rezultatu tako i kvalitetnom druženju“, kaže Tonči.

Redovito u plivačkom timu već više od dvije godine na zagrebačkim bazenima s trenerima vježba i Sanda, kojoj će ovo biti prvo plivačko natjecanje u kategoriji 200 metara prsno a skromno nam je priznala kako nema očekivanja od rezultata i medalja: „Važno je uskočiti s ostalim natjecateljima u vodu, osjetiti adrenalin, maksimalno zamahivati rukama i nogama, probiti se kroz klor i na kraju zablistati s osmjehom na licu. Uostalom, važno se natjecati sama sa sobom a ne samo s ostalim natjecateljima“, kaže.

Sandu na natjecanja osobno gura prvenstveno spoznaja o broju žena u sportu, kojih na tim natjecanjima, unatoč tome što predstavljaju sva LGBT slova, ima jako malo. „Sport nije samo sport, i tu postoji neravnopravnost i razne oštrice moći. Moja misija je da aktivističkim mišićem promoviram kako LGBT sport, tako i žene unutar tih slova. Nadam se da ćemo se svi dobro zabaviti, da će biti ludi izlet te da će bečki bazen pričati o nama. Zrakom i vodom orit će se naša navijačka pjesma u duginim bojama.“

Ples za sve – singl i parove

Već treću godinu qSPORT organizira i plesne tečajeve u MaMi koji privlači sve više zainteresiranih iz godine u godinu. Prve godine, kada su radili samo salsu, odaziv nije bio prevelik no već prošle je skupina brojala 12 polaznika a ove se godine očekuje još i više. Polaznici će učiti kubanske plesove (salsa, cha cha, bachata, rumba), discofox, tango te standardne plesove (valcere i foxtrot) uz vodstvo profesionalnog plesača i trenera – tako da svatko može pronaći nešto za sebe. Iako je specifičnost ovog tečaja da u njemu nije bitno tko vodi korake, Boris iz qSPORT-a nam ističe da Ples za sve priprema i radionice za one koje ne zanima ples u paru. Biti će to svojevrsne tematske plesne radionice u queer društvu gdje će se raditi hip-hop on heels, hula-hoop ili waacking.

Suptilno je u pozivu plesačima i parovima spomenuto kako će polaznici naučeno znanje moći pokazati na plesaonicama. qSPORT iza sebe već ima organizacije partyja u zagrebačkim klubovima, obično za vrijeme Queer Sport Weekenda u listopadu te drugi na proljeće, a sa tom praksom namjeravaju nastaviti.

„Ideja je dati priliku polaznicima tečaja da u opuštenoj atmosferi primijene, odnosno isplešu to što su naučili na tečaju. Tako se najbolje utvrđuje naučeno znanje. Dok je na tečaju fokus više na učenju novih plesnih koraka i figura, na plesnjaku se može opušteno uživati u plesu. Često se može vidjeti stare polaznike plesnog tečaja Ples za sve kako spontano zaplešu poneku salsu ili discofox u zagrebačkim gay klubovima, ali postoji potreba za posebnim eventom gdje će se cijelu večer pušta glazba prikladna za ples u paru. U prošloj sezoni smo u MaMi održali plesnjak prije Božića – donijeli smo kekse i sokove, plesali i družili se. Ove sezone namjeravamo nešto slično organizirati svakih nekoliko tjedana, a imat ćemo na tim plesnjacima i plesne igre i zabavna natjecanja. Na plesnjake polaznici tečaja mogu pozvati svoje prijatelje i poznanike. Dakle, za sada ide jedna manje ambiciozna varijanta plesnjaka, ali nadamo se da će naši plesnjaci s vremenom prerasti u nešto veće“, kaže Boris.

Ples za sve održava se srijedom i nedjeljom u net kulturnom klubu MaMa a zainteresirani se mogu javiti na mejl [email protected] ili službenu Facebook stranicu.

U 2013. niz turnira i – pletenje!

Ove su aktivnosti ipak tek dio planova za započetu 2013. godinu. qSPORT sudjelovati će na turniru u Parizu u svibnju, u Barceloni u lipnju te Frankfurtu u prosincu; dok će vrhunac sezone svakako biti svjetske LGBT igre World Outgames koje se početkom kolovoza održavaju u Antwerpenu; koje pored natjecanja u čak 40 sportova uključuje i konferenciju o ljudskim pravima, festival zborova, natjecanje u izvođenju eurovizijskih pjesama te niz drugih kulturnih zbivanja i partija. Iako qSPORT sudjeluje u projektima sa raznim udrugama civilnog društva, a povremeno i s komercijalnim sektorom, sponzorstva za potonji turnir trenutno su najpotrebnija.

Međutim, qSPORT će sudjelovati i na mini-maratonima na Jadranu. „U Zagrebu ćemo organizirati 3. badmintonski turnir BADqs, kojeg ove godine planiramo učiniti međunarodnim. U listopadu ćemo imati tradicionalni Queer Sport Weekend na kojem nam se na prezentacijama, treninzima i druženjima obično pridruže i LGBTQ sportski entuzijasti iz drugih dijelova Hrvatske i iz okolnih država.

Uz toliko sadržaja teško je zamisliti popularnu sportsku kategoriju u kojoj se qSPORT nije okušao, potvrđujući još jednom koliko su otvoreni prema uvođenju novih sportova i aktivnosti – pa se tako uskoro sprema i radionica pletenja po uzoru na Queer domaćinstvo u Splitu.

„Cilj qSPORT-a je LGBTQ osobama omogućiti bavljenje sportskim i drugim aktivnostima u sigurnom prostoru gdje će se npr. tijekom treninga neki dečko moći izjadati da se posvađao sa svojim dečkom ili cura pohvaliti da je večer prije upoznala zanimljivu curu. Primijetili smo također da smo kroz sudjelovanje u našim sportskim i drugim aktivnostima, kao i na međunarodnim LGBTQ natjecanjima, svi postali snažniji u odnosu na naše još uvijek prilično homofobno okruženje. Iako smo primarno zainteresirani za sportske aktivnosti, zapravo nije toliko ni bitno o kojoj aktivnosti se radi, već da se radi o organiziranom druženju za LGBTQ i friendly osobe u sigurnom prostoru, u okruženju gdje u velikoj mjeri možemo biti ono što jesmo. Netko će htjeti igrati badminton, netko plesati, a netko bi se bavio pletenjem“, zaključuje Boris.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike