FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Preokret u slučaju FOI: Diskriminirani profesor mora isplatiti 30 tisuća kuna!

objavljeno:

9. 02. 2013.
Preokret u slučaju FOI: Diskriminirani profesor mora isplatiti 30 tisuća kuna!

Nakon što je u srpnju prošle godine Općinski sud u Varaždinu donio presudu kojom je djelomično prihvatio tužbu asistenta na Fakultetu organizacije i informatike Daria Krešića zbog diskriminacije, došlo je do neočekivanog obrata u slučaju – kako piše portal Jutarnji.hr. Naime, jedan od profesora koje je Krešić prozvao za uznemiravanje, Božidar Kliček, odlučio je podnjeti vlastitu tužbu protiv Krešića jer je u medijima povrijedio njegovu čast, ugled i dostojanstvo zbog čega je prije nekoliko dana sud donio nepravomoćnu presudu u tom novom slučaju kojom se djelomično prihvaa tužbeni zahtjev te nalaže Krešiću da Kličeku plati 30 tisuća kuna sa zateznim kamatama!

O diskriminaciji se ne smije govoriti u medijima?!

O ovoj su odluci javnost priopćenjem obavijestile udruge Iskorak i Kontra navodeći da je riječ o „sramotnoj odluci suda“ i upozoravajui na „pristranost, i brojne propuste sutkinje koja je vodila spor“. U svom priopćenju ističu kako je sutkinja, usmeno obrazlažući presudu, navela kako nije sporno da je Kličen uznemiravao Krešića, ali da o tome nije smio govoriti u medijima!

„Ova presuda je zastrašujući pokušaj sprečavanja diskriminirane osobe da govori o diskriminaciji u javnosti. Radi se o izravnoj povredi ljudskih prava zajamčenih Ustavom i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava“ istaknuli su iz Iskoraka i Kontre.

Profesor Božidar Kliček potvrdio je za Jutarnji da je upoznat s presudom kojom mu je Krešić dužan isplatiti 30 tisuća kuna, no tu presudu nije želio komentirati jer nije primio pisani otpravak presude. Međutim, namjerava ih demantirati.
Podsjetimo, slučaj Krešić vs. FOI prvi je koji se u hrvatskom pravosuđu bavio diskriminacijom na radnom mjestu zbog spolne orijentacije – a epilog mu, unatoč dobrim vijestima prije pola godine, očito još nije na vidiku.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike