FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Elektro i house početak su i kraj svega

objavljeno:

21. 03. 2011.
Elektro i house početak su i kraj svega

autor:Intervju: Miće Mace

Razgovarala: Ines Kotarac

Kad
„Miće Mace“ zauzmu DJ pult, plesni podij se napuni, guze se zanjišu i
mrdanje ne prestaje. Pod imenom „Miće mace“ krije se riječki DJ tandem
koji čine „energične vrtirepke“ Doris i Bojana. Za sve one koji su
propustili njihov zadnji zagrebački nastup prije koji mjesec, imaju
priliku to nadoknaditi ovaj vikend kad će nastupiti u AKC Medika na još
jednoj Partycipaciji. Kako su krenule puštati muziku, zašto ih voli
queer publika i zašto one vole nju te što u toj cijeloj priči rade
broševi, saznali smo od djevojaka koje su baš jurile na svoj prvi
beogradski nastup.Kako je cijela priča oko Mića Maca krenula, kako se zahuktala i dokle je došla? Kako sam čula, na prvim ste nastupima puštale muziku s winampa. Je li to istina i jeste li naučile miksati?

Miće Mace su produkt dviju djevojaka koje imaju u svojim dupetima pješčane crve, a u Rijeci ih nemaju gdje ispoljiti. Obje imamo veliku količinu energije, koja se najbolje izbacuje kroz ples, pa je glazba ovdje spontano spojila dvije vrtirepke u jedan dinamični DJ duo. U Rijeci se u to vrijeme otvarao novi klub u kojemu smo obje radile, slučajno smo dobile jednu večer za eksperimentiranje za Dj pultom i sve dalje je krenulo samo od sebe. Puštale smo u iTunesima, a danas koristimo u narodu popularan Traktor. Na ljestvici od 1 do 10 smo se pomakle na solidnu osmicu!

Vas ste dvije DJ-ice, no uz vas je u Zagrebu nastupio i Stefano Katunar kao VJ. Stefano i Doris inače nastupaju kao VJ tandem pod imenom Micice. Vidimo kod vas sve pršti od kreativne energije. Kako se ti glazbeni i vizualni radovi suodnose? Imaju li isti background ili video radovi imaju neku svoju priču?

Stefano i Doris su VJ team Micica, koji uz svoj primarni posao (proizvodnja broševa) vole i dodati segment vizualnog na žurkama, što je u zadnjih nekoliko godina bitan background na partyjima. Kreativnosti nikada ne manjka, no glavni problem leži u socijalnim nedaćama drage nam domovine, a s time i nedostatku mrskog nam novca i prostora za daljnje razvijanje.

Što neka stvar mora imati da bi se našla na vašoj play listi? Kako biste opisali svoj glazbeni stil, odnosno glazbu koju puštate?

Prilagođavamo se publici, no držimo se čvrsto nekih nama najmilijih muzičkih pravaca. Elektro i house su za nas dvije početak i kraj svega. Mi se mijenjamo konstantno pa se tako mijenja i naša play lista, ali srž je uvijek ista: High energy!

Uglavnom, ili mi se samo čini, nastupate na queerastim eventima. Otkud ta veza s queerom? Ili, zašto vas pederi i lezbe vole? Iz vaše perspektive, radi li se samo o odrađivanju gaža ili dajete neku posebnu potporu LGBTQ populaciji?

Veza s queerom je dijelić naših života koji seže mnogo dalje u prošlost od projekta Miće Mace. O tome se ne razgovara i ne analizira se, već se jednostavno tako živi! Otvoren um, iskrenost u svim pogledima života i želja za zabavljanjem je zajednička svima nama. Nažalost, u Hrvatskoj smo nekako u manjini, ali baš zato je želja jača, a prkos slađi! Nismo se nikada stavljale u pretince ni ladice, puštamo ono što volimo, bez obzira na žanr, ne robujemo standardima ni pravilima, a sve to skupa se očito u queerastim glavama savršeno jasno poklapa. Okružene smo gay zajednicom već godinama, a naša potpora zajednici je tu i tako će biti dok god bude potrebna.

Postoji li neka razlika u tome kako vas prihvaća „obična“, a kako „neobična“, odnosno queer publika?

Na queer zabavama je osjetno opuštenije, mislim da zato i volimo biti dio te zajednice. Nedavno smo upitale prijatelja zbog čega nas gay zajednica toliko voli, na što je on rekao: Jer je to hrvatski underground! Ponosne smo što smo dijelom toga!

Koliko je marketing važan u umjetnosti i koliko i same radite na tome?

Marketing je veoma bitna stvar. Napravili smo osnove marketinške biblije poput facebook stranice, soundclouda, myspacea i twitera. Trudimo se redovito ih osvježavat i informacijama i dizajnom. Svako malo stavimo novi miks, nove fotke, da nas ljudi ne zaborave. Opet je tu i druga, puno draža strana marketinga, a to su sklapanja novih poznanstva i druženja, koja su na koncu najbolja promocija.

Ovaj vikend putujete u Beograd. O kakvom je nastupu tamo riječ?

Upravo se izležavamo po stražnjim sjedištima u autobusu i pičimo za dragi nam Beograd na još jedan gay party u klub Apartman. Prvi puta u Srbiju na queer partyju i to u novom klubu o kojem smo čule sve najbolje. Za DJ pultom će nam se pridružiti i prijateljica Senada – DJ Dark Angel. Jako smo znatiželjne!

Vaš DJ duo zove Miće Mace, VJ duo Doris i Stefana kao i fashion manufaktira koju njih dvoje rade zove se Micice. Mačke na sve strane. Radi li se samo o ljubavi prema tim dragim četveronožnim stvorenjima ili nečem drugom?

Isprva to nije bilo u nijednom imenu asocijacija na mačke kao životinjice. Miće mace je više nekakva zaigrana metafora za te naše crviće u guzama, pa smo još upotrijebile i domaći izraz miće koji se uklapao u našu početnu priču kada smo partyje u riječkom klubu Filter najavljivale na čakavštini. Micica je svojevrsno tepanje i proizašlo iz nekakve davne interne priče. Ali je u veoma kratkom roku ta riječ postala zarazna pa smo se odmah složili pri odabiru oba imena.

Kako se zapravo rade vaši broševi, zašto vas je privukla raskošna barokna forma te zašto je djevojčica koja se nalazi na većini njih uvijek tužna i uplakana?

Rade se od gipsa, potom se farbaju slikaju i lakiraju… Oboje studiramo umjetnost i imamo sličan ukus pa vjerojatno od tu zajednička ljubav prema baroku. A djevojčica se može interpretirati tužno zbog kosih očiju i spuštene linije usana, ali ako pogledate bilo kojeg bebača vidjet ćete te strukture lica.

Mislite li da će, kako mnogi najavljuju, 2012. doći kraj svijeta i ako bi vam netko danas prišapnuo da je kraj blizu, što biste još željele napraviti do tada, a što više ne biste činile?

Nema kraja svjeta kao takvog! Jedino nas može dočekati promjena stanja kolektivne svijesti. Nadamo se da će se to i dogoditi, a do tada u ovakvoj konfiguraciji kakva je na našem dragom planetu, tih godinu dana želimo sve što i do sada, uživati, svirati, plesati, disati, raditi na sebi i mnogo razmišljati.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike