Rusija je ljudskopravaška katastrofa

U petak ljudska prava u Rusiji su dotakla samo dno. Nakon višegodišnje borbe za bolja prava LGBT osoba u toj zemlji, pognute glave moramo priznati – homofobi su pobijedili.

Na prvom čitanju zakona kojim bi se zabranila ‘LGBT propaganda maloljetnicima’ diljem Rusije, ruski političari pokazali su svoje pravo lice. Čak 388 zastupnika u Dumi glasalo je za odobrenje zakona, 60 ih uopće nije bilo prisutno na glasanju, jedan političar je odbio glasati i samo jedan političar se nije složio s prijedlogom zakona.

O nacrtu zakona koji se primjenjivao na nacionalnoj razini počelo se pričati u ožujku 2012. godine, a sama ‘inspiracija’ za ovaj homofoban zakon je došla od lokalnih uprava gradova, prvo je zakon potiho izglasan u Ryazanu 2006. godine pa u Arkhangelsku u rujnu 2011. godine te potom u St. Petersburgu koji je digao cijelu ljudskopravašku javnost na noge uz mnoge prosvjede i apele vladi da bi na kraju zakon stupio na snagu u ožujku 2012. godine (KlikKlik). Osim ove tri spomenute regije, uveden je bez prevelike pompe u još šest ruskih regija, a čini se kako će uskoro prisutnost LGBT ljudskopravaških tema biti zabranjena i u cijeloj Rusiji.

No, to nije prva bitka koju su izgubili ruski LGBT aktivisti. Pokušaji da se legalno održe Prideovi u Rusiji traju već nekoliko godina, te osim nerazumijevanja gradskih vlasti u Moskvi, aktivisti nailaze i na veliki otpor od samih stanovnika Moskve – naime, policija ne ispunjava svoju ulogu zaštitnika svih Rusa, nego na nasilje nad LGBT osobama uvijek okreće glavom te samim time homofobi imaju odriješene ruke nad LGBT osobama vršiti verbalno, ali i fizičko zlostavljanje. Zakoni koji zabranjuju diskriminaciju LGBT osoba u Rusiji su nepostojeći iako je to jedan od uvjeta članstva u Europskoj uniji.

Osim potpunog ukidanja slobode izražavanja LGBT osoba uz ovaj aposolutno bizarni zakon, Moskva je još prošle godine osigurala „mir“ na svojim ulicama stogodišnjom zabranom održavanja Prideova koje je pokušao prijaviti najpoznatiji ruski LGBT aktivist Nikolai Alekseev (KlikKlik). No, ne možemo ne povući poveznicu zabrane LGBT propagande sa prvom zabranom Pridea u Moskvi davne 2006. godine. Tada je moskovski šef osiguranja Nikolai Kulikov opravdao zabranu Pridea s riječima kako se takav oblik ‘propagande’ LGBT osoba mora – zabraniti. Malo prije svibnja kada se Pride trebao održati uz veliku medijsku pompu, pokrajina Ryzan osigurala je da se nikada ne mora susresti sa sličnim zahtjevom aktivista. Oni su, pod izlikom zabranje LGBT propagande – u biti zabranili Prideove! Pokušaji su se nizali godinu za godinom i svake godine moskovske vlasti bi ‘našle ispriku’ kako bi spriječile održavanje Pridea.

Aktivisti su čak tužili Moskvu Europskom sudu za ljudska prava (KlikKlik) koji je presudio u njihovu korist i naložio Moskvi da plati kazni zbog nepoštovanja LGBT prava kao i da ne nastavi praksu kršenja prava manjina. Usput, ta odluka je donesena 2010. godine, a od tad je ne samo Moskva već cijela Rusija svoju homofobiju već ubacilu u petu brzinu. Posljednji pokušaj prosvjeda protiv uvođenja zakona održan je prošli tjedan te je završio nasiljem i s više desetaka ozlijeđenih osoba.

Ruska homofobija ne poznaje granice i to je neosporiva činjenica.

Posted on January 29, 2013

Leave a comment

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

Tweet
Buffer

Switch to our desktop site