“Želimo preispitati riječki mitski status drugačijeg, slobodnog i otvorenog grada”

antoniokiselic

Uoči  prvog događaja u sklopu novoosnovanog riječkog Queer prostora razgovarali smo s jednim od voditelja projekta, Antoniom Kiselićem. Podsjetimo, sutra se u riječkoj Molekuli održava prvi u nizu događaja u njihovoj organizaciji, party pod nazivom ‘Six Martinis and a Blow Job’ a to će biti uvertira u, kako kažu, kontinurani cijelogodišnji projekt koji za cilj ima osnaživanje LGBTIQ zajednice – jedini takav u Rijeci uz Re:Queer MoMente i partije LORI-ca u klubu Diskordija.

Q.hr Možeš li nam nešto reći o udruzi Prostor Plus? Kako ste se odlučili za inicijativu Queer prostora?

A.K. Osnovana je 2002. godine s ciljem da stvori prostor za edukaciju u neklasičnim izvedbenim umjetnostima kao što su suvremeni ples, mima, fizičko kazalište… S godinama organizacija je razvila prepoznatljiv vid izražaja kroz produkcije na specifičnim lokacijama, a ulaskom u Savez udruga Molekula započela je kontinuiranu edukaciju u području izvedbenih umjetnosti koja je generirala jednu novu generaciju mladih izvedbenih umjetnika i kulturnih menadžera. Krajem 2012. proslavili smo desetogodišnjicu djelovanja, a u novoj dekadi okrećemo se međunarodnim suradnjama, umrežavanjima, produkciji, edukaciji, ali i novim kulturnim programima.

Queer prostor proizašao je iz nove programske i rukovodilačke sheme sa željom da se napravi nešto novo i drugačije, posebice zbog toga što unutar najužeg upravljačkog radničkog zbora uz Tanju Kalčić, Nives Soldičić i novopridruženu aktivnu članicu Sanju Gregorić stoji i moja queer osobnost. Kroz vidljivi queer program želimo preispitati riječki mitski status kao drugačijeg, slobodnog i otvorenog grada kontinuiranim cjelogodišnjim projektom, bok uz bok Queer MoMentima i povremenim LORI partijima u Diskordiji.

Q.hr Zbog čega je Rijeka, koja slovi za liberalniji grad, toliko dugo čekala na ovu inicijativu?

A.K. Odgovor na ovo pitanje zahtjeva kompleksan odgovor, prije svega zbog činjenice kako su jedina organizacija koja čini nešto u pogledu LGBTIQ prava i koja se bavi inom tematikom LORI-ce, koje su i više nego potkapacitirane i potplaćene za ono što rade, dok su programski više orijentirane u smjeru određenih aktivnosti koje nisu toliko nužno povezane sa kulturom. Problemi leže u tome što riječki pederi, lezbe i transići boluju od “sindroma srna”, a taj sindrom definiram kao splet najgore moguće malograđanske autohomofobije i preplašenosti, nepoznavanju riječi i ideje samoorganizacije, velike doze inertnosti, dok je uvelike najveći problem u tome što ne postoji nešto što je riječka LGBTIQ ZAJEDNICA. Ne želim reći da nas LGBTIQ-ovaca nema, ima nas na hiljade, no nema osjećaja zajedništva i to moramo u narednom periodu izgraditi i ostalima dokazati da smo ovdje od stoljeća sedmog (i prije), a jedan od načina kako da to izgradimo je upravo putem ovoga programa.

Q.hr Što nas u narednom periodu, osim već najavljenog partija, od Queer prostora očekuje? Kako ste zamislili svoje programske aktivnosti i što želite LGBT zajednici i podržavateljima u Rijeci ponuditi?

A.K. Ukratko, jedan novi i drugačiji program koji će objedinjavati glazbeno-zabavni i scensko-izvedbeni karakter. U veljači slijedi nastavak programa QUEER PROSTOR unutar kojega želimo kroz prizmu performance arta, umjetničkih instalacija, izložba, happeninga i drugih vidova izvedbenih i vizualnih umjetnosti progovarati o LGBTTIQ kontekstu – ovoga puta upravo jednim queer performansom. U cilju nam je popularizirati LGBTTIQ umjetnost i kulturu u našoj sredini, omogućavajući LGBTTIQ i heteroseksualnoj populaciji jedan drugačiji sadržaj, s posebnim naglaskom na toleranciji i razumijevanju, bez isključivosti.

Q.hr Jedno osobnije pitanje: već si dobro poznat „ekipi u Zagrebu“ (a i šire), međutim, za područje svog profesionalnog i aktivističkog djelovanja odabrao si Rijeku. Što te kao mladu queer osobu približilo ovom gradu umjesto metropoli kamo mnogi bježe u ostvarenju svojih ciljeva?

A.K. Dolaskom iz Bjelovara na Filozofski fakultet, te kroz obrazovanje koje stišćem unutar institucionalnog i neinstitucionalnoga sektora sazrijevam, te se seksualno i psihološki oslobađam svakoga dana. Rijeka je u mojoj glavi i najužem okruženju otvorena, slobodna, inspirativna i veoma ugodna za život koliko god istodobno u makroplanu bila malograđanska, osuđivačka, nasilna i provincijalna. Odabirom Rijeke kao grada u kojemu želim aktivno djelovati i živjeti gledam kao izazov, pronalazeći unutarnju pozitivnu energiju i sve veću svakodnevnu podršku prijatelja/ica, poznanika/ca i društvenog kolektiva (na čemu im od srca hvala) u odnosu na osobno i organizacijsko djelovanje, dok svoj rad i svoje napore unutar zajednice definiram kao svakodnevnu borbu i u tome se ne želim predati!

Q.hr Je li Queer prostor kako uključen u organizaciju Pridea u Rijeci o kojem se u kuloarima šuška posljednjih pola godine? Imaš li kakav konkretan inside info: možemo li se već veseliti masovnom posjetu Rijeci u lipnju?

A.K. Projekt Prostora Plus Queer prostor za sada nije uključen u nikakve organizacijske aktivnosti vezane za Rijeka Pride 2013., niti znam išta o Prajdu, no ono što sa sigurnošću mogu reći je to da poslije lipnja – više ništa neće biti isto.

Q.hr Što nas na partiju znakovitog naziva očekuje u subotu osim martinija i blowjobsa? Na što ste se ovim nazivom htjeli referirati?

A.K. U subotu nas očekuje jedan veliki parti, brdo dobrog raspoloženja, konceptualno uređenje prostora Molekule i mnoštvo zgodnih mladih ljudi – ne samo iz Rijeke nego i Italije, Slovenije, pa čak i Austrije! Nazivom partija željeli smo se referirati na potpuno oslobođenje duše i tijela!

1 komentar

  • Ivana says:

    Jako se veselim ovome i nadam dobroj posjećenosti jer ovakvo nešto nedostaje Rijeci i nadam se velikoj potpori dolaskom u što većem broju.

Leave a Reply