FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Koje su must-have LGBT aplikacije za iPhone?

objavljeno:

24. 01. 2013.
Koje su must-have LGBT aplikacije za iPhone?

autor:Napredak tehnologije postao je takav da u onom trenutku kada kupite novi komad opreme, negdje u svijetu se razvio još bolji, još brži i još kvalitetniji model od onog kojega upravo otpakiravate iz kutije. Svi se pitaju što nam je u biti razvoj tehnologije donio? Mnogi se slažu kako je s napretkom tehnologije uvelike olakšan život mnogima, no s druge strane došlo je do određenog otuđenja pojedinca od svijeta i same esencije bivanja. Ali, kad već imamo tehnologiju, zašto je ne iskoristiti do kraja – trebamo se zapitati?

Tehnološki napredak najviše se očituje u svakodnevnom životu. Prije nekoliko godina na primjer, bilo je nepojmljivo da surfamo brzinama od nekoliko megabajta u sekundu, da imamo mobitele s procesorima od preko jednog Ghza preko kojih možemo čitati poštu, biti na Facebooku, slikati visokokvalitetne fotografije, slušati glazbu. Činjenica jest kako mobiteli napreduju, ne samo iz godine u godine, mjeseca u mjesec, nego usudit ćemo se reći od modela do modela.

Iako svi misle kako je prvi smartphone na svijetu bio Appleovo čudo od mobitela – popularni iPhone, sa sigurnosti možemo reći kako korijeni smartphonea potiču iz davne 1994. godine. Puno prije Applea jedan informatički div odlučio se spojiti nespojivo – IBM je na tržište u 2000 primjeraka izbacio Simon Personal Computer koji je doslovno ugazio put smartphoneovima kakve znamo danas. Bio je težak čak 500 grama, ali je imao za to doba zavidnu količinu od 1 MB memorije kao i ekran osjetljiv na dodir, a preko njega se mogla provjeravati e-mail pošta te unositi podatke u kalendar, kao i pisati i zvati.

Godina koja je označila pravu prekretnicu na tržištu pametnih mobilnih telefona bila je sad već davna 2007. – u siječnju te godini Apple je predstavio iPhone. Malo kasnije te godine i Google se uključio u razvoj operativnog sustava za pametne telefone koje ja nazvao Android. Mnogi su pokušavali približiti se idealu kojega su Apple i Google nametnuli na tržištu mobilnih telefona, poput Microsofta ili Nokie, ali još uvijek i pet godina kasnije ove dvije tvrtke vladaju smartphone scenom.

Aplikacije koje LGBT život znače!

Dok gledate s ljubavlju svoj predivni pametni telefon sigurno bacite poneki zavidni pogled na nekoga s boljim modelom, no zapamtite jedno dok to radite: „Nije bitan izgled, bitno je ono što je unutra!“ A ­­­zahvaljujući već navedenim Appleu i Googleu, svojeg ljubimca možete doslovno prenatrpati svakavim korisnim i nekorisnim aplikacijama, koje mogu, ali ne moraju biti besplatne. U tom moru aplikacija npr. za iPhone postoji i veliki broj aplikacija koje su korisne za LGBT osobe pa smo odlučili izdvojiti nekoliko besplatnih aplikacija koji bi mogle biti korisne u životu jednog geja, lezbijke, biseksualne ili transrodne osobe.

1. Grindr

Vjerojatno najpoznatija aplikacija namijenjena gej populaciji. Osim što je korisna u doznavanju koliko ste udaljeni od najbliže gej osobe koja ima tu aplikaciju na mobitelu, tko zna, možda baš pomoću ove aplikacije upoznate muškarca svog života, novog prijatelja za ispijanje kava ili nešto drugo.

2.  LezFindr (čak i Qrushr)

Aplikacija imena LezFindr samo je još jedna u nizu aplikacija koja pokušava i lezbijkama pružiti servis sličan Grindru. Nije ni upola popularna kao već spomenuta aplikacija, ali treba ju isprobati. Ponekad se začudite kako ima mnogo lezbijki koje su nabasale na nju prije vas. Možete se usuditi i skinuti Qrushr koja je na velika vrata došla na lezbijsku i gej scenu prije dvije godine, no baš i ne s prevelikim uspjehom.

 3. Gay News

LGBT vijesti iz cijeloga svijeta uz samo par klikova prednost je ove aplikacije. Iako već dugo nije izašla nova inačica ove jako korisne i informativne aplikacije, još uvijek donosi sve najnovije naslove s najpoznatijih LGBT portala iz cijeloga svijeta.

 4. GayCities

Ultimativni LGBT vodič kroz 225 svjetska grada jedna je od najkorisnijih aplikacija koju možete imati u džepu. Uz popis LGBT frendli kafića, klubova i restorana koji se osvježavaju na skoro pa dnevnoj bazi, biti ćete u toku gdje god i kad god želite. Također ima i popis dućana koji bi mogli biti zanimljivi LGBT populaciji te je ova aplikacija nešto najbolje što možete imati na svojem telefonu dok putujete i možemo vam reći, život s njom je puno lakše u nepoznatom gradu.

  5. Ellen

Svi vole Ellen, ali lezbijke ju vole na poseban način. Aplikacija koja ima sve što je vezano uz Ellen. Poznate citate, poneku sliku, njezine tweetove, najbolje isječke iz njezine emisije and so on. Jedino što nema dovoljno slike Ellen i njezine žene Portie. To je možda jedina mana. A biti vlasnik ove aplikacije osigurava vam da ćete moći doći do srca skoro pa svake lezbijke. Jer ipak, Ellen je jedna od najpoznatijih lezbijskih ikona današnjice.

 6. PEARL – The Gay Pride and Circuit Party Planner

Ako u svakom trenutku želite znate u kojem gradu se održava Povorka ponosa, ovo je prava aplikacija koju trebate. S popisom skoro pa svih svjetskih Prideova možete opušteno isplanirati svoj godišnji odmor pa se na primjer zaletiti u Rio de Janeiro na Pride, a ad ste već tamo uz pomoć ove aplikacije možete i dalje isplanirati svoju turneju po Prideovima. Praktično ako ste svjetski putnik, ali i ako želite biti informirani.

7. GIRL Radio (Gay Internet Radio Live)

Za slučaj da ste jedni od onih koji obožavaju radio i trenutne hitove koji se vrte vjerojatno u LGBT klubovima diljem svijeta, korisno je znati kako postoji puno aplikacija s muzičkim sadržajem koji je usmjeren LGBT populaciji. Na tri kanala možete uživati u MTV hitovima, remiksevima istih kao i u dobrim starim provjerenim LGBT klasicima. Ako mislite da je radio mrtav – razmislite ponovno.

Ovo je nekakvih sedam aplikacija koje mi osobno volimo imati u svojem iPhoneu skoro pa uvijek. Korisne su i pokazuju kako su mnogi programeri prepoznali da postoji jedno vrlo zahvalno tržište za LGBT aplikacije. Samo tako naprijed i neka ih bude što više besplatnih! Postoji još mnogo aplikacija koje morate platiti kako biste uživali u svoj snazi svog telefona, no o tome ćemo neki idući put.


1 komentar »

  • adrian kaze:

    grindr ili gps for cocks ;)

Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike