- Queer.hr - http://queer.hr -

Napad francuskih lezbijki na belgijske klinike

Posted By Dina J. On January 19, 2013 @ 11:44 am In Izdvojeno,Politika,Vijesti | No Comments

Na tisuće francuskih lezbijki navodno je postalo majkama zahvaljujući umjetnoj oplodnji u Belgiji. Prema nekim informacijama oko 2000 djece začetih pomoću umjetne oplodnje u Belgiji rađa se svake godine u Francuskoj u lezbijskim obiteljima koje nemaju pravo na umjetnu oplodnju u Francuskoj.

Profesor Michael Dubois iz Sveučilišne bolnice u Liegeu napomenuo je kako se osjeća porast zahtjeva za umjetnu oplodnju u posljednje tri godine, te kako smatra da je to toga došlo radi usmene predaje između pacijenata. Ova vijest iz Belgije stiže samo nekoliko mjeseci nakon što je francuski predsjednik Hollande najavio kako će istospolni parovi u Francuskoj dobiti pravo stupanja u brak, kao i posvajanja djece. No, situacija se ne popravlja s izglasavanjem novih zakona za lezbijke za Francuskoj jer svejedno se ne donosi zakon koji bi im omogućio umjetnu oplodnju u Francuskoj.

Tako su djeca začeta u Belgiji prozvana „Thalys djeca“ prema nazivu linije brzog vlaka koja povezuje Pariz s Briselom koji je najčešći način prijevoza budućih francuskih majki. Belgija naime je ozakonila građanske istospolne brakove sad već davne 2003. godine, a uz zakon o istospolnim brakovima je odobren i  zakon o umjetnoj oplodnji koji dozvoljava oplodnju u Belgiji bez obzira na civlini status ili seksualnu orijentaciju.

Jedna od zadovoljnih majki je i Francuskinja Marie koja je istaknula kako je nemogućnost umjetne oplodnje za lezbijke u Francuskoj licemjerna pošto „političari znaju da odlaze u Španjolsku ili Belgiju na oplodnju“. Uz mnoge parove koji daju enormne svote novaca francuskim doktorima, umjetna oplodnji u Belgiji Marie se čini smiješno jeftina – naime, za osnovnu inseminaciju potrebno je izdvojiti između 350 i 500 eura.

Profesor Dubois upozorava kako je preko 80 posto prošlogodišnjih umjetnih oplodnji izvršeno na Francuskinjama te zbog velikog interesa primaju predbilježbe samo dva puta godišnje: „U samo sat i pol, svi termini u narednih šest mjeseci su popunjeni. To naravno uzrokuje puno frustracija, ali ne možemo ništa napraviti u svezi toga“, istaknula je Anne Delbaere iz klinike za plodnost.

Nitko ne može shvatiti zašto se francuski političari ne mogu pomiriti s činjenicama kako istospolni parovi imaju djecu, kako su oni sadašnjost i da im je potrebno omogućiti sva prava kako bi njihova djeca odrastala ne pod okriljem homofobije i diskriminacije nego pod okriljem jednakosti.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/29992/napad-francuskih-lezbijki-na-belgijske-klinike/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.