Ispričnicom protiv zdravstvenog odgoja

Zdravstveni odgoj

Ispričnicom protiv zdravstvenog odgoja

Zdravstveni odgoj već je danima top tema hrvatskog medijskog i inog prostora. Unatoč tomu u Agenciju za odgoj i obrazovanje do 15. siječnja prema izvorima (link) pristiglo je tek 50-ak potpisa roditelja učenika iz 8 od 1500 osnovnih škola koje djeluju u Hrvatskoj, a koji ne žele da im djeca pohađaju satove zdravstvenog odgoja.

Koja još tema u hrvatskom medijskom prostoru a koja ima svega 50 zagovaratelja protiv uopće dolazi na razinu opće javne rasprave, protesta, skupova, očitovanja i svega onoga čemu imamo prilike svjedočiti otkako se spomenula sintagma „zdravstveni odgoj“.

Ne bi li stvar bila još bolja i zanimljivija, dotičnih se 50-ak roditelja spretno dosjetilo kako umaknuti zamki obaveznog obrazovanja propisanog zakonom – roditeljskim ispričnicama. Iako Agencija poručuje da je polaženje nastave zdravstvenog odgoja obavezno i da će se izostanci s nje tretirati kao izostanci iz ikojeg predmeta, neki ravnatelji odlučuju i poručuju da će roditeljske ispričnice uzeti u obzir.

Izjava Ljilje Vokić, ravnateljice zagrebačke sedme gimnazije o tome da „Svaki roditelj ima pravo odlučiti što će sa svojim djetetom. Ako možemo opravdati sat jer nije vozio tramvaj, ne vidim razloga da učeniku ne bi opravdali nedolazak na zdravstveni odgoj“ direktna je i javna objava namjere nepoštivanja hrvatskih zakona i odredbi Ministarstva obrazovanja. Te, s druge strane – objava namjere poštivanja homofobnih stavova roditelja kao i vlastitog neslaganja s nacionalnim kurikulumom i strategijom o suzbijanju diskriminacije koja bi se trebala provesti i ovim obrazovnim mjerama. Pitamo se bi li gospođi Vokić bilo u redu da ako je na zamjeni nastave engleskog kojim slučajem druge boje kože, a neki se od roditelja ispostavi kao rasist, da onda opravda ispričnicu da njegov klinac tih 3 tjedna ne ide na engleski?

Što li će još iznijeti na vidjelo temat „zdravstveni odgoj“ tek je za vidjeti, a svi koji su za podršku istom,  mogu se okupiti danas na Skup razuma u 18 sati na Cvjetnom trgu i dati javnu potporu Vladi Republike Hrvatske u kreiranju školskog programa na temelju suvremenih znanstvenih spoznaja i Ustavnih i ljudskopravaških vrijednosti. Amen.

Posted on January 16, 2013

Leave a comment

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

Tweet
Buffer

Switch to our desktop site