FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

FOTO: Zagreb Pride nakon prosvjeda – “Naša je građanska dužnost štiti dostojanstvo LGBT osoba”

objavljeno:

14. 01. 2013.
FOTO: Zagreb Pride nakon prosvjeda – “Naša je građanska dužnost štiti dostojanstvo LGBT osoba”

200 aktivista, LGBT osoba i podržavatelja prosvjedovalo je u subotu pred zagrebačkom katedralom Marijinog Uznesenja zbog homofobne kampanje koju katolička Crkva vodi protiv LGBT osoba utemeljenu na uvođenju Zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole. Radilo se, zapravo, o prvom prosvjedu u modernoj hrvatskoj povijesti na toj lokaciji usmjerenom protiv Crkve i njenih čelnika. Mirnu prosvjednu akciju pod nazivom ‘Ljubi bližnjeg svog’ pokvarili su jedino, još jednom, mrzitelji koji su se okupili pred samom katedralom na nenajavljenom protuskupu.

Prosvjed ‘Ljubi bližnjeg svog’ koji je najavljen u četvrtak kasno navečer u 24 sata izazvao je nevjerojatan interes kako medija tako i javnosti, a unatoč dobrom online feedbacku iz zajednice, u subotu se pokazalo (promotrivši samo okupljene van policijskog kordona skeptičnih da se pridruže ljubiteljima bližnjih) kako slike kakve smo viđali prije desetak godina na zagrebačkoj Povorci ponosa, kao i posljednje dvije na Split Prideu – nisu hrvatska prošlost. Protuprosvjednici naoružani protuustavnim ustaškim obilježjima, prekrivenih lica i uzdignutih desnica zasigurno su prestrašili mnoge koji su se s trga samo približili Kaptolu na vidnu udaljenost.

Neprijavljeni skup dokazao da im treba veliki Zdravstveni odgoj

Međutim, informacija koju treba posebno naglasiti jest da je protuskup bio ilegalna inicijativa, neprijavljena i protuzakonita, za što policija nije pokazala razumijevanja. Ipak, onima koji su se prestrašili crne rulje organizatori, kako nam je potvrdio voditelj skupa Gordan Duhaček, ne mogu zamjeriti. „Što se prosvjeda tiče, smatram da je bio potreban s obzirom na situaciju, te sam sretan što se održao. Bilo je baš kako smo najavili: dostojanstveno, s puno ljubavi i zajedništva. Uz pedere i lezbe bili su tu i mnogi naši strejt sugrađani, što je također bilo lijepo vidjeti“, rekao nam je.

Zadovoljstvo nije krio ni koordinator udruženja Zagreb Pride Marko Jurčić, iako nije iznenađen protuskupom. „Znali smo da ta neonacistička strančica A-HSP poziva na živi zid. Okupile su se i neke navijačke frakcije, no ne bih rekao da iza njih stoji službeni BBB. Jedino me iznenađuje što je jedna televizija cijelom događaju pristupila kao da izvještava s nogometne utakmice u kojoj jedan tim igra pod zastavom duginih boja, a drugi tim pod hrvatskim zastavama, ne uzimajući u obzir da zastave s tog skupa nisu bile ustavne zastave RH, dakle nisu bile ni po čemu hrvatske, no možda jesu ustaške. A da ne govorim o tome da se nigdje nije uzelo u obzir da se radi o skupu kojeg organizira jedan obiteljski nasilnik“, kaže Jurčić dodajući da je jedino rješenje bilo da se neprijavljeni skup pravovremeno spriječio u održavanju. U trenutku kada su se krenule dizati desnice, kaže, bilo kakvo postupanje dovelo bi do još većeg nereda. Jedino što se sada može je naknadno podići prekršajne i kaznene prijave. Naglašava kako je neprijavljeni skup na više načina kršio zakon o javnom okupljanju: prekrivena lica, alkohol a i broj uhićenih maloljetnika dokazuje da im treba jedan veliki Zdravstveni odgoj!

Da je medijska slika prosvjeda objektivna potvrdio nam je i Duhaček, također uz iznimku. „Izdvojio bih u negativnom kontekstu komentar Darka Pavičića u Večernjem listu uz pregršt netočnih informacija, prilično blesavih konstrukcija, jeftino psihologiziranje i projiciranje svojeg malograđanskog mentaliteta na organizatore prosvjeda ‘Ljubi bližnjeg svog’ pred katedralom. Najluđi je dio u kojem Pavičić piše da smo mi željeli da bude razbijenih glava i krvi LGBT osoba, što je gnjusna laž, ali velika istina o tome kako funkcionira Pavičićev um“, kaže.

POGLEDAJTE GALERIJU: Ljubi bližnjeg svog pred Katedralom

„Ne treba imati straha suprotstaviti se  crkvenim moćnicima kad im je cilj uništavati živote“

Unatoč nenajavljenom protuskupu, cilj je prosvjeda bio jasan – reći Crkvi da je dosta laži i poticanja na mržnju LGBT osoba. Iako se Crkva ogradila od svih najavljenih okupljanja na Kaptolu, za organizatore je jasno da je iza okupljenih na protuskupu neizravno stoji Kaptol jer nad njima izravan utjecaj ima. Uzroci crkvene hajke na LGBT građane za organizatore su jasni – njihova politička agenda prema Jurčiću počiva na nekoliko točaka: umjetnoj oplodnji, ograničavanje obiteljskih prava heteroseksualnim osobama koje nisu u braku, održavanje utjecaja na obrazovanje, abortus i LGBT životna partnerstva.

„Mislim da je izrazito važno bilo pokazati biskupima da više nećemo mirno slušati njihove gadarije koje govore o LGBT osobama, građanima i građankama RH. To je uostalom prvi put da se ikad održao prosvjedni skup pred samom Katedralom i mislim da je bilo neizmjerno važno pokazati našu hrabrost i predanost borbi za jednakopravnost“, kaže Jurčić. Da će poruke shvatiti ozbiljno nada se i Duhaček ponavljajući poruke mira i ljubavi sa subotnjeg prosvjeda: „Neka pročitaju vlastiti Katekizam, koji poziva da se prema homoseksualcima odnosi s ‘poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću’. Nisam baš jučer pred katedralom primijetio neko veliko ‘poštivanje, suosjećanje i obazrivost’ od strane velikih katolika, nego sve suprotno tome. Niti se ‘poštivanje, suosjećanje i obazrivost’ moglo naći u kampanji koju Crkva vodi već više od mjesec dana protiv zdravstvenog odgoja, i to baš preko leđa LGBT osoba. Kada je, dakle, Crkva odlučila sama gaziti principe svojeg Katekizma da bi mogla i pokušati gaziti dostojanstvo pedera i lezbi u Hrvatskoj, onda i ubuduće treba očekivati da će joj se na to odgovoriti. Ne treba imati straha suprotstaviti se moćnicima, pa i onim crkvenim, kad im je cilj uništavati živote“, odlučan je Duhaček.

„Naša je građanska dužnost štiti prava i dostojanstvo LGBT osoba“

Podsjetimo, Zagreb Pride najavio je kaznenu prijavu protiv teologa Adalberta Rebića, čije su izjave bile svojevrstan trigger za skup, preko odvjetnice Centra za LGBT ravnopravnost. „To je naša građanska dužnost – štiti prava i dostojanstvo LGBT osoba pa nam je stoga posve svejedno jesu li oni kojih ih krše političari, neka vjerska zajednica, privatne osobe ili pak neka korporacija. Mi se nikoga ne bojimo. Istovremeno mislim da je Crkvi i Kaptolu posve svejedno koliko će njihove poruke zvučati srednjovjekovno ili nazadno, već ih zanima samo što veća kontrola života građana RH, bili oni njihovi članovi ili ne“, kaže Jurčić.

Okupiti 200 ljudi u jedan dan velika je stvar za Zagreb Pride, iako je scenarij podsjećao na prvu Povorku ponosa. Dvojica su Prajdizana među sobom za izvanredan angažman u organizaciji istaknuli Mateu Popov, kojoj kao koordinatorici ide najveća zasluga, a potom volonterima i volonterkama Zagreb Pridea Nikolu Zdunića, Zvonku Barbir, Luku Nimca, Josipa Bakića i Marianu Cerovečki.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike