FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Što je queer na ovogodišnjem Sundanceu

objavljeno:

15. 01. 2013.
Što je queer na ovogodišnjem Sundanceu

Ovogodišnji Sundance filmski festival održava se od 17. do 25. siječnja a u svom će izdanju još jednom ponuditi niz filmova LGBT tematike, koje ćemo – ovisno o uspjehu – gledati možda i na domaćim festivalima iduće godine. Interesantno, Sundance se odigrava upravo nakon najava nominacija za Oscare, a mnogi će filmoljupci interesantne naslove potražiti baš u programu Sundancea kao festivala nezavisnog filma u odnosu na veliku holivudsku produkciju. Filmofili, rejoice!

Film koji je na svakom radaru ove godine je ‘Kill Your Darlings’, krimi-drama nastala prema istinitom događaju o ubojstvu na sveučilištu Columbia 1944. koje je zbližilo Allena Ginsberga (glumi ga Daniel Radcliffe), Williama Burroughsa (Ben Foster) i Jacka Kerouaca (Jack Huston) rodivši time pokret beatnika. Ovo je drugi film u posljednje dvije godine koji se bavi Ginsbergom (sjetite se ‘Howla’) ali i drugi koji kao protagonista ima kultnog Jacka Kerouaca – ranije ove godine svoj je festivalski run započeo ‘On the Road’ koji nije pretjerano oduševio ni publiku ni kritiku – književnu ni filmsku.

Na Sundanceu će svoju festivalsku promociju započeti i ‘Interior. Leather Bar’ u režiji Jamesa Franca i Travisa Mathewsa. Film je to o kojem se mnogo govorilo (više pročitajte u tekstu: James Franco snima remake ‘Cruisinga’) u posljednjih pola godine a koji će konačno ponuditi uncut dodatak originalnoj inspiraciji Willa Friedkina. Međutim, tu nije kraj neobičnom filmskom angažmanu Franca u prošloj godini – u selekciji dokumentaraca biti će prikazan ‘kink’ koji se bavi prikazom produkcije BDSM filmova istoimenog porno studija/sitea.

Za one koje zanima nešto romantičniji gej sadržaj tu je ‘Pit Stop’ (redatelj Yen Tan) o dvojici muškaraca koji će u malenom teksaškom gradu pronaći ljubav. Među igranim filmovima treba izdvojiti još ‘Lovelace’ (autori Rob Epstein i Jeffrey Freidman radili su na zapaženim ‘Paragraph 175′, ‘The Celluloid Closet’ i ‘The Times of Harvey Milk’) – biografiju o Lindi Lovelace (Amanda Seyfried) i proboju kultnog ostvarenja ‘Deep Throat’.

Od dokumentaraca interesantan se čini i ‘Valentine Road’ koji istražuje uzroke i posljedice ubojstva gej studenta Lawrenca Kinga od strane kolege Bradona McInerneyja 2008. ali i ‘Pussy Riot: A Punk Prayer’ koji predstavlja unikatni imidž benda kao i političke poruke. Prikladno je tempiran i ‘God Loves Uganda’ koji istražuje ulogu kršćanskih fundamentalista (kako domaćih tako misionara) koji utječu na javno-politički odnos prema LGBT zajednici u Ugandi.

Navedeni su samo neki od čitavog niza filmova queer tematike, ili napravljeni od strane LGBT redatelja i glumaca a čitav popis možete pronaći na LGBT portalu Salt Lake Cityja (klik).

Queer naslovi i na Slamdanceu!

Tradicionalno, istovremeno sa Sundanceom održava se i Slamdance, kako ga reklamiraju – jedini pravi festival nezavisnog filma u Salt Lakeu a i on će uključiti nekoliko interesantnih naslova:

‘I Want To Be an American’ prvi je Slamdanceov dokumentarni omnibus čija se jedna priča, ‘Suzane Takes Me Down’ bavi životom transseksualne seksualne radnice u indijskoj Kalkuti. U kratkoj selekciji nalazi se ‘For Dorian’ Rodriga Barriusa koji priča o odnosu oca i njegovog sina s Downovim sindromom koji unatoč životu kao invalid želi imati zdrav seksualan život ali i preispituje vlastitu seksualnost te ‘Hearts of Napalm’ o djevojci koju dečko seksualno ne zadovoljava na načine na koje bi htjela.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija
Kosmogina
Pitchkanterije


OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike