FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Prvi glavni gej lik u mainstream crtiću nominiran za Oscara!

objavljeno:

10. 01. 2013.
Prvi glavni gej lik u mainstream crtiću nominiran za Oscara!

autor:Danas su objavljene nominacije za nagradu, kojoj iako je podložna sve većim kritikama, ipak pripada neosporna važnost – barem po količini prostora u medijima, a i interesa javnosti kojeg svake godine nepogrešivo diljem svijeta uspijeva svratiti na sebe.

Što se tiče queer(olikih) kandidata, u oči odmah upada višestruka nominacija novog filma redatelja Brokeback mountaina –Ang Leea. Pijev život između ostalog je nominiran za najbolji film, te za režiju i scenarij.

Također, u kategoriji dokumentarnog filma nominiran je naslov kojeg smo prošli mjesec predstavili u sklopu Queer MoMenata – „Kako preživjeti pošast“, priča o dvije koalicije —ACT UP i TAG (Treatment Action Group)— čiji je aktivizam i inovativan pristup preokrenuo AIDS iz smrtne presude u status s kojim se može živjeti. Unatoč nedostatku znanstvenog obrazovanja, ovi priučeni aktivisti infiltrirali su se u farmaceutsku industriju i pomogli identificirati obećavajuće novorazvijene lijekove i u iznimno brzom roku ih iz pokusne faze pretvoriti u regularnu terapiju. Redatelj David France ovim je filmom prvi put predstavio sve sakupljene i snimljene materijale iz 80-ih i 90-ih godina te da upečatljiv pregled 15 ključnih godina za HIV/AIDS pokret. (KliK-na-članak: 30 godina povijesti: kako natjerati vlasti da spase živote?)

Naj-queer-sadržajnija kategorija, ove je pak godine čini se ona animiranih filmova.

Uz odu svim geekovima koja se predstavlja u obliku animiranog remakea urnebesnog Burtonovog Frankenweenia, nominirana je i ganutljiva Merida Hrabra: crtić o prkosnoj kovrčavoj ginger-princezi koja se neda samo tako utisnuti u nametnute uloge – ili uopće. Najinspirativniji moment tog animiranog filma jest činjenica da je animirana kinematografija uspjela napraviti mainstream crtić u kojemu se kod glavnog ženskog lika (što je već doseg svoje vrste) motivacije na vrti oko ljubavi.

Međutim najveće iznenađenje ove godine u mainstream animiranim filmovima jest ParaNorman – Advocate je u intervjuu s gej autorom Chrisom Butlerom naglasio kako je taj izniman proboj uspješno proveden a da se nije išlo nauštrb dubine lika.

Butler se pritom složio i naglasio kako je to i čitavom timu bilo izuzetno važno. U filmu je riječ bila o nesnošljivosti, i orijentacija nabildanog dečka je bila samo jedan od elemenata priče. Mitch je, kaže autor, sasvim običan dečko, a u filmu brojni likovi konstantno krivo zaključuju jedni o drugima – što je slučaj i u stvarnom životu: „Misliš da će ti zombi pojesti mozak, misliš da je tamo neki tupsan strejt. A u biti ne znaš ništa samo na osnovu toga kako izgledaju. To mi je bilo bitno naglasiti. A također sam to smatrao i duhovitim.“ – zaključio je Butler.

Pogledajte trailer za ParaNormana:

http://youtu.be/1NbtltCSpcU


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike