FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

I mi volimo žene… Ali uistinu.

objavljeno:

8. 01. 2013.
I mi volimo žene… Ali uistinu.

autor:Na stranicama Naša obitelj Obiteljskog centra Varaždinske biskupije osvanuo je tekst naslova “Ženstvenost žene”.

Diskurzom koji uvelike podsjeća na don Andru Ursića i njegove matice i šarafe, svećenstvo ponovno upozorava: “Ženstvenost je vrsnost žene. Stvoritelj je čovjeka načinio kao muško i žensko, na svoju sliku. Kao što otac i sin ne mogu zamijeniti svoje uloge, sin ne može postati otac, ni otac sin, tako ni žena ne može postati muškarac, ni muškarac žena.”

Ovaj put, odlučili su rodne uloge prikazati uz pomoć životinja i biljaka te tako kazuju: “Nije na nama da se trudimo od karanfila napraviti kukuruz, nego razviti kukuruz na sve moguće načine. Nije na nama da pokušavamo od patke načiniti magarca, niti od teleta gusku, nego da pomognemo kako bi od teleta postala dobra krava, od mlade guske dobra guska, kako bi magarac dobro nosio svoj tovar i patka bila na ponos domaćicama.”

Tekst napravljen kako bi proslavio ženu blijedi je izgovor za još jedan uradak koji na neuspješan način pokušava javnost suptilno upozoriti na taj, crkvi, mega-problematičan zdravstveni odgoj koji se počeo od ove školske godine provoditi u hrvatskim školama.

“Ženstvena žena”, navodi se u tekstu, “puno moli i puno radi, uči i šuti.” Još uvijek nije jasno zašto su upotrijebili termin ženstvena žena – moguće da je su tim terminom, osim prilično izraženog seksizma, imali potrebu isključiti neženstvene žene, ili je u mozgovnom sklopu jednog svećenika pomisao kako bi terminom ženstvena žena definirao strejt žene duge kose i time isključio žene kratke kose i dakako lezbijke?

Autor Tomislav Ivančić završava tekst rečenicom: “Neka Bog domovini podari takvih žena.” Šutljivih, pokornih u patrijarhatu, a ne bi im ni trebalo dati pravo glasa, naravno.

Osmi kat – bezazleno započeli, pa usrljali u mizoginiju

Sličnog razmišljanja je i jučerašnji gost emisije Osmi kat bio je slovenski psihoanalitičar Roman Vodeb (na slici) koji je iskoristio rijetku priliku pojavljivanja na televiziji kako bi – pogađate – širio seksističke i ženomrzilačke ideje kad god je uhvatio priliku. Emisija naziva ’Uspješni, zgodni i sami’ bila je zamišljena kao bezazleno predstavljanje uspješnih i zgodnih muškaraca koji su pritom i solo. U vrlo kratkom roku, pod palicom samoprozvanog psihoanalitačara Voeba emisija se pretvorila u ispoljavanje njegovih ženomrzačkih stavova koji je mnoge gledatelje (prema komentarima) ostavio zgroženima.

Na portalu arteist su istaknuli kako je Voeb izjavio da je “jedina uloga žena na ovome svijetu da budu lijepe i podatne. Da! Žene moraju oponašati svoje genitalije, koje imaju funkciju “primanja”, dok je na muškarcima da se KURČE, doslovno i metaforički.” Njegova izjava naišla je ne samo na neodobravanje feministica nego i šire javnosti te su mnogi stava kako koristi jeftine trikove pozivanja na Freudove zastarjele teorije kako bi pod okriljem znanosti širio seksizam i mržnju prema ženama. Njegov pristup je u biti mudar pošto ga, zbog prilagođavanja interpretacije Freudovih teorija, ne zahvaća zakon o ravnopravnosti spolova, ističu na tportalu.

Ravnopravnost je još uvijek nepoznata riječ u glavama mnogih. Također, napominjemo, da i mi volimo žene. Ali uistinu.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike