- Queer.hr - http://queer.hr -

Queer MoMenti predstavljaju: Iza zidova

Posted By On January 3, 2013 @ 2:13 pm In Film,Izdvojeno,Kultura | No Comments

Kanadsko-francusko-belgijska gej ljubavna drama iz 2012. godine u Cannesu je proglašena nasljednikom naslova ‘Vikend’ Andrewa Haigha, te ‘Ostavi upaljena svijetla’ Ire Sachsa. Paulo i Ilir pričom svoje ljubavi zavući će se svakom romantičaru pod kožu – a pritom ne na sladunjav način.

Iza zidova/Beyond the walls
8. i 9. siječnja u 19h, 10. siječnja u 21h
Kino Europa, Varšavska 3
r: David Lambert, Belgija/Kanada/Francuska, 2012.
scenarist: David Lambert
uloge: Matila Malliarakis, Guillaume Gouix, Melissa Desormeaux-Poulin, David Salles
trajanje: 98min

Film kojeg je nekoliko kritičara usporedilo s uspješnicom Andrewa Haigha, započinje u sličnom okruženju: u gej baru, situacija koja se razvija u jasnom pravcu – pomalo usamljeno djelujuć dečko sramežljivo pogledava prema barmenu i pritom se sve više opija. Sljedeće što mu se događa, jest da ga barmen prebačenog preko ramena, i posve nespremnog za ikakvu akciju, nosi u svoj stan.

Uz očitu kemiju, njihov se odnos pomalo zakuhava, iako je jasno da je mlađi Paulo pun nedoumica oko vlastitog identiteta i onoga što u biti želi. Nakon što ga sve više sumnjičava djevojka izbaci iz stana, Paulo (Matila Malliarakis) će se pojaviti na Ilirovim vratima sa svom svojom imovinom, i tu kreće njihova zajednička avantura. Dok je Paulo pun obožavanja i grčevito se drži Ilira poput šteneta, stariji Ilir (Guillaume Gouix) isprva preuzima zaštitničku ulogu – no uskoro će se ipak pokazati kao onaj slabiji i potrebitiji od njih dvojice.

Kako je napisao David Rooney za Hollywood reporter povodom prikazivanja ovog filma u Cannesu – redateljski debi belgijskog scenarista Davida Lamberta, ‘Iza zidova’, nastavlja stopama nedavnih izrazito zapaženih drama – uvlačeći se pod kožu još jedne intenzivne gej ljubavne veze. Svaki gledatelj prepoznati će odabrane trenutke razvoja poznanstva u poseban odnos – od zanesenog pogleda postrance u kino dvorani do glupiranja uz nezgrapne nježnosti u krevetu dok još nemamo uhodane načine izražavanja koliko si međusobno značimo. Sladunjavost se filmu ne može pripisati, naročito s obzirom na vješt postupak razbijanja tijeka priče (u posev neočekivanom trenutku za gledatelja) ne bi li se ubačenim epizodama prvo objasnili razlozi promjene Ilirovog ponašanja, a zatim i korjenite izmjene Paula koji prigrljuje vlastito odrastanje. Uz na taj način argumentiranu motivaciju likova, David Lambert na svježi način pristupa vječnom pitanju može li ljubav pobijediti sve zapreke.

Film je na rasporedu 8. i 9. siječnja u 19 sati, te 10. siječnja u 21 sat u kinu Europa, Varšavska 3. Ulaznice po cijeni od 25 kuna mogu se kupiti na blagajni kina.

Pogledajte isječak iz filma!


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/29456/queer-momenti-predstavljaju-iza-zidova/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.