- Queer.hr - http://queer.hr -

Lezbijke majke prvog francuskog djeteta u 2013.

Posted By Dina J. On January 3, 2013 @ 9:21 am In Izdvojeno,Međunarodna,Politika | No Comments

Prvo dijete koje je rođeno u Francuskoj u 2013. godini je dijete lezbijskog para, iako trenutna situacija u Francuskoj prepoznaje samo jednog zakonskog roditelja.

Dječak, po imenu Sacha, rođen je u novogodišnjoj noći između ponoći i minutu poslije ponoći u Moulins bolničkom centru, u središnjoj Francuskoj. Njegova biološka majka Maude u vezi je od 2010. godine s Daphne – to su imena koja je naveo regionalni list La Montagne – te Daphne prema trenutnoj zakonskoj situaciji u Francuskoj nema nikakav pravni status u odnosu na dijete.

Ovaj par samo je još jedan u nizu parova koji željno iščekuje već toliko spominjano glasanje o istospolnim brakovima, kao i posvajanju djece. Prema mnogim navodima u medijima francuski bi sabor krajem ovog mjeseca konačno trebao započeti raspravu o ozakonjenju istospolnih brakova, kao i davanju mogućnosti posvajanja djece istospolnim parovima.

Ono o čemu neće biti govora i što će ostati diskriminatornim jest regulacija zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Sam primjer nepostojanja mogućnosti medicinske potpomognute oplodnje za lezbijke, ali i gejeve možemo već potvrditi i na samom primjeru Maude i Daphne koje su “potegnule” sve do Belgije i po spermu, kao i na zahvat oplodnje, baš iz razloga što im to u Francuskoj nije omogućeno.

Francuski predsjednik Hollande na samom početku svoje utrke za predsjednika iznenadio je mnoge svojom izjavom kako želi LGBT osobama u Francuskoj omogućiti jednakost. Iako je javnost podijeljena oko ozakonjenja istospolnih brakova, velika većina jest za bračnu jednakost, no ipak su manje oduševljeni s mogućnošću koja će također biti pružena istospolnim parovima, a to je posvajanje djece.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/29431/lezbijke-majke-prvog-francuskog-djeteta-u-2013/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.