FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Akcije LGBT inicijativa u regiji za blagdane

objavljeno:

2. 01. 2013.
Akcije LGBT inicijativa u regiji za blagdane

autor:Dok se diljem regije slavilo, inicijative su organizirale javne akcije u Bosni i Crnoj Gori.

Akcija “Ljubav za sve!” u Bosni

Neovisna skupina aktivistica i aktivista je 30. prosinca organizirala akcije postavljanja plakata u Banja Luci, Tuzli, Sarajevu i Prijedoru. Na plakatima koji su postavljeni na vidnim mjestima u širim centrima spomenutih gradova ispisane su poruke LGBTIQ zajednice u kojima se poziva na ostvarivanje prava LGBTIQ osoba na slobodu, ljubav i poštovanje, a osuđuje nasilje i zločini počinjeni iz mržnje nad LGBTIQ osobama.
Izravno reagiranje aktivista i aktivistkinja diljem BiH je potaknuto eskalacijom nasilja i govora mržnje prema LGBTIQ osobama u protekloj godini: zabrana dobrovoljnog doniranja krvi studentici Lamiji Topčagić na temelju njezine seksualne orijentacije, nakon čega joj je knjižničarka Filozofskog fakulteta Sarajevo zaprijetila: ”Da si moje dijete , ubila bih te na mjestu!”, nasilje kojem su bile izloženi LGBTIQ aktivistkinje i aktivisti na Kosovu te fizički napad na mladića u Mostaru na temelju seksualne orijentacije.

Pored zločina počinjenih iz mržnje nad LGBTIQ osobama, došlo je i do alarmantnog porasta govora mržnje u javnom prostoru, upozorili su aktivisti, pojavile su se otvorene prijetnje smrću na ulicama:” Smrt pederima!”,” NA KOLAC! HZ!”,” PEDERI I LEZBE NAPOLJE! BNF!”. LGBTIQ osobe u BiH su svakodnevno izložene nasilju i ušutkivanju, naglašavaju – kako u privatnim tako i u javnim prostorima, te ovim putem aktivistkinje i aktivisti diljem BiH šalju jasnu poruku da javna šutnja neće nikoga zaštititi, te da se vlasti, građanke i građani Bosne i Hercegovine trebaju aktivno zalagati za poštivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda, te osuditi i zakonski sankcionirati otvoreno kršenje i ugrožavanje istih.

Iz Crne Gore pak stižu vijesti o akciji “Sealed love” od strane Queer brigade.

Na fotografijama akcije mogu se vidjeti lokoti s ispisanim imenima istospolnih parova u različitim bojama, koje su onda aktivisti postavljali diljem Podgorice.

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike