- Queer.hr - http://queer.hr -

2012: Godina značajnih koraka LGBT prava

Posted By Marino Čajdo On January 1, 2013 @ 10:00 am In Izdvojeno,Međunarodna,Politika | No Comments

2012. možda na globalnoj razini, usred raznih prirodnih nepogoda, svjetskih sukoba i ekonomske krize koja još uvijek grčevito stiska naš maleni plavi planet, neće ostati u pozitivnom sjećanju mnogima. Međutim, kada su u pitanju LGBTIQ prava, ona je svakako bila najuspješnija do sada: uglavnom na političkom polju bitke za bračnu ravnopravnost, ali i kada je u pitanju broj autanja poznatih i njihovog osobnog ili javnog rada.

Najveći je napredak po pitanju izjednačavanja prava istospolnih i raznospolnih parova svakako napravio SAD. Prvo su civilna partnerstva uređena početkom godine u državama Delaware i Havajima a potom su osjetno proširena u državama Maine, Washington, Maryland i Minnesoti koje sada imaju brak. Treba k tome dodati da je Barack Obama podržao istospolni brak, iako ostao ambivalentan po svom daljnjem zagovaranju ovog ljudskog prava [1], ali i brojne sudske odluke koje su DOMA-u proglasile neustavnom. Više o stanju u SAD-u možete pogledati u videu iznad paragrafa.

Značajni je napredak pratio i Brazil. U siječnju je država Alagoas postala prva koja prepoznaje istospolne brakove a potom su uslijedile Bahia, Piauí i São Paulo tijekom godine. Istospolni brak izglasan je u Danskoj u lipnju, a na dobrom je putu da bude i u Urugvaju te Francuskoj, gdje su podržavateljske izjave vladajućih izazvale niz prosvjeda, kako kršćanskih udruga tako i ljudskopravaških aktivista [2].

Nažalost, godinu je obilježio i niz loših vijesti. Spomenut ćemo samo ruski zakon protiv gej propagande koji je u krajnost otišao tužbom protiv Madonne i zabranu održavanja Povorke ponosa na 99 godina; slovenski referendum koji je odbacio jednaka obiteljska prava istospolnim parovima [3] ali i strahote u Africi gdje se svako malo mijenja priča s „kill the gays“ zakonom u Ugandi.

Od autanja treba izdvojiti [4] Franka Oceana, Jima Parsonsa, Lanu Wachowski, Orlanda Cruza, posthumno Sally Ride, Ezru Millera, Andersona Coopera, … Kada je u pitanju sport, od 23 aut sportaša i sportašice njih čak 10 je kući s Olimpijade odnijelo medalje (prisjetite ih se ovdje [5]) a vrijedi spomenuti i naše snage koji su se sa Eurogamesa vratili uz torbe pune medalja [6]!

Gej i lezbijski likovi sve su učestalija pojava i na TV-u i to ne isključivo kao žrtve ili karikature već protagonisti kakve poznajemo iz svoje okoline. Prema GLAAD-ovu istraživanju njihov se broj povećao za duplo  odnosu na prethodnu godinu; a lezbijski je par konačno prisutan u jednoj hrvatskoj seriji – ‘Nedjeljom ujutro, subotom navečer’.

Od domaćih uspjeha treba navesti uspješno održavanje Split i Zagreb Pridea, brza procesuiranja zločina iz mržnje i veće kazne za počinitelje, posljednji Queer Zagreb festival, uvođenje zdravstvenog odgoja i štošta čega se možete prisjetiti na ovom linku [7].

Međutim, kao najdivniju vijest u mom izboru iz 2012. izdvojiti ću njemačkog tatu Nilsa Pickerta koji je odlučio nositi haljine u znak podrške svom predškolskom djetetu koji ih preferira unatoč tome što žive u ruralnom gradiću na jugu zemlje. Pravi primjer kako istinska i zdrava obiteljska ljubav ne poznaje granice očekivanih obrazaca ponašanja i izražavanja.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/29368/2012-godina-znacajnih-koraka-lgbt-prava/

URLs in this post:

[1] iako ostao ambivalentan po svom daljnjem zagovaranju ovog ljudskog prava: http://queer.hr/27605/barack-obama-nece-zagovarati-istospolne-brakove-u-drugom-mandatu/

[2] kako kršćanskih udruga tako i ljudskopravaških aktivista: http://queer.hr/27979/predsjednik-obecao-brak-francuzi-prosvjeduj/

[3] slovenski referendum koji je odbacio jednaka obiteljska prava istospolnim parovima: http://queer.hr/18950/reakcije-na-referendumski-fijasko-slovenski-aktivisti-zgrozeni/

[4] autanja treba izdvojiti: http://queer.hr/26625/oni-su-izasli-iz-ormara-ove-godine/

[5] prisjetite ih se ovdje: http://queer.hr/24963/deset-medalja-za-queer-olimpijce/

[6] torbe pune medalja: http://queer.hr/23691/hrvatski-sportasi-s-eurogames-stigli-uz-torbe-pune-medalja-foto-s-natjecanja/

[7] ovom linku: http://queer.hr/29274/hrvatski-naj-lez-trenuci-2012a/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.