Nosite li crveno na Silvestrovo?

redunderwear2

Postoji niz tradicija koje postoje ili se prenose u novim oblicima toliko dugo da im je porijeklo postala prava nepoznanica. Takvih je tradicija posebno mnogo u kontekstu Božića i Nove godine, pa je tako i sama tradicija Božića (pa i Uskrsa) preuzeta i modificirana od poganskih običaja. Reklo bi se, zavedi pa vladaj, a upravo u neku ruku (ili nogu) zavođenje ima veze s temom običaja nošenja crvenog donjeg rublja na Staru godinu.

Praznovjerje je nešto čemu malo tko može pobjeći, a kad su u pitanju njeni tako bezazleni oblici poput promjene boje gaća, rijetko tko želi i izazivati sreću. Nova je godina period kada će se mnogi prisjetiti stare, makar da traume iz nje zaborave, a 1. siječnja nedvojbeno predstavlja novi ciklus obično popraćen nizom novogodišnjih odluka. Čemu se onda odreći tako jednostavnog a izazovnog blagoslova iz područja međunožja.

Interesantno, crvene gaće još nitko nije skvotirao kao „svoju ideju“ a kako se radi o predominantno zimsko-blagdanskoj boji teško je pobjeći makar indikaciji da se ona nametnula sama od sebe.Drugi će reći kako tradicija crvenog underweara potječe još iz srednjeg vijeka kada je boja bila asocijacija na krv, vraga i vještičarenje. Drugi su ju pak nosili vjerujući kako u tami i hladnoći zime upravo crveno daje tračak svjetlosti i života. Kako su crveni dodatci odjeći tada bili kontroverzni, narod ih je nosio ispod odjeće kako bi izbjegao sigurno vješanje.

U Kini je pak crveno asociralo na blagostanje. Ukoliko prošetate kineskim trgovinama (ne mislimo na lokalne) od prosinca do veljače pronaći ćete čitave police crvenog donjeg rublja a u vrijeme kineske Nove godine upravo je ono hit-poklon. Pritom se ukrašava zodijakom u čiju se godinu ulazi a sve u svrhu tjeranja zlih duhova. Ljubitelji kineske kulture zasigurno su primijetili sveprisutnost crvene koja simbolizira i danas vjernost, uspjeh i sreću.

Crvene su gaće tradicionalno nošene i u Italiji, a na Silvestrovo je bilo uobičajeno kroz prozor baciti sve stvari koje su stare ili neiskorištene iz prošle – iako je se gotovo nitko ne drži. Da donosi sreću nalaže i tradicija Španjolaca ali i građana Venezuele koji crveno moraju nositi ukoliko žele pronaći ljubav. Međutim, sreću za njih nose i žute gaće.

Ovakve i slične priče zapravo su tipične za čitav svijet. Iako zvuči potpuno isprazno treba priznati da je crvena boja koja utjelovljuje mnogošto: od romantike do strasti. Ako ništa, sasvim je sigurno da će tu večer (a i ostale) privući pozornost makar partnera…

Leave a Reply