FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Hrvatski naj-lez trenuci 2012. godine

objavljeno:

28. 12. 2012.
Hrvatski naj-lez trenuci 2012. godine

Jučer su na obljetničkom 50. ZbeLeTronu održane nagrade za najlez trenutak ove godine. U žestokoj konkurenciji lezbijke su odlučile da su Le Zbor, U pol 9 kod Sabe i ZbeLeTron naj-lezbijski trenuci te su time dokazale kako lezbijke itekako vole glazbu. Više o lezbijskom prodoru u hrvatski mainstream, od lez-točke do lez-točke pročitajte iz pera selektorice kandidata! 

Nakon suše koja je obilježila 2011. teško da smo se mogli nadati ovakvoj super lezbo godini, no kada sam krenula popisivati događanja koja su obilježila 2012 spisak se samo povećavao ne gubeći se u detaljima i nebitnostima. A krenulo je filmski i to od samog siječnja…

Televizija se ponovno počela gledati s interesom već 18. siječnja kada je u emisiji 8.kat (LINK) ) u fotelju nasuprot Danijele Trbović sjela Jasna Žmak i urbi et orbi objavila široj hrvatskoj javnosti da je lezbijka i pa kaj?  te naša lezbijska srca obojala gotovo nacionalnim ponosom.  Jasna Žmak nije samo pričala po televizijskim emisijama,  za kratkometražni film Na kvadrat (dio omnibusa “Zagrebačke priče 2″) upravo je Jasna napisala scenarij na temu lezbijskih selidbi, kojeg je potom u film uobličio Jovanov Gonzo.  Film se, na području Hrvatske, mogao pogledati na nacionalnom filmskom festivalu u Puli, ZFF-u,  a na najdražem nam rodnom festivalu Vox Feminae  osvojio je glasove publike i time proglašen najboljim filmom. Jasna je, inače, scenaristica i dramaturginja te piše priče i kritičke osvrte a od nedavno predaje i na Akademiji dramskih umjetnosti. Dakle nakon autanja. Njen tekst Samice za predstavu Matije Ferlina bio je nominiran za Teatar.hr Nagradu Publike 2012 u kategoriji  novog dramskog teksta – čestitamo!

Nakon siječanjskog hajpa oko Jasne,  u veljači se tražila karta više za premijeru filma Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević na festivalu ZagrebDox. I ne samo to, jer je publika uz gromoglasni pljesak, i svojim glasovima odlučila da je Danina priča o lezbijskom post aut sindromu, obiteljskim tabuima i razrješenjima komunikacijskog šuma provedena kroz sedam godina obiteljskih doručaka, ručaka i večera, ona najbolja s ovogodišnjeg ZagrebDox festivala. Dana je potom, u vrlo simpatičnoj maniri, dala nekoliko dirljivih intervjua od kojih posebno pamtim ovu rečenicu: „Najpoštenije i najtočnije je reći da sam lezbijka“ (KliK!) i tako se javno autala na što smo sve vrlo ponosne.

Pogledajte trailer:

Par koji promovira nove tendencije u modernom lezbijstvu poput aktivističkog pristupa, promocije veganstva i nepušenja, te javnog zagovaranja mačkofilije – pogodit ćete Marta i Mima –  protagonistice su aktivističkog ljubavnog filma upravo tog naziva (naime  „Aktivistički ljubavni film“ ) Damira Radića i Sanje Ribičić Radić koji je prikazan u Đakovu na 44. reviji filmskog stvaralaštva i videa 2012.

A sve o radostima, manama i prednostima lezbijskih prekida i spojeva tek ćemo saznati 2013. godine u dokumentarnom filmu naslova „Veseli svaki me kraj“ koji govori sve a i više od toga, te kojeg potpisuju Ana Opalić i Noa Pintarić. Film je najavljen lezbo publici na ovogodišnjem L Festu a i široj publici u MSU-u.  Mi možemo samo gristi nokte i čekati da vidimo kakve su to lezbijske veze uopće ima li sve to smisla i dobiti odgovore na neka od ključnih pitanja: traju li i zašto sve veze dvije godine  i događa li se poslije uistinu ono što kaže pjesma da „jedna gubi, druga novu ljubi, jedna plače a druga skida gaće“. Živi bili pa vidjeli. Na pomolu je hrvatski dokumentarni L Word.

Osim svekolikog autanja kojeg nam je HRT ponudio u 2012., nacionalna televizijska kuća je barem djelomično opravdala visinu svoje pristojbe, naime pojavila se serija Nedjeljom ujutro subotom navečer. Ukoliko već niste postale fan i odgađate nedjeljne aktivnosti samo zato da bi sjedile pred ekranom, sigurno se pitate što je tako super vezano za tu informaciju? Dvije riječi: Sonja i Tina. Konačno možemo pratiti lezbijske likove i njihove drame na televiziji a k tomu još i u hrvatskoj produkciji. Bravo za prvi lez par u Hrvatica. Nešto za gledanje, osim Bozanićevih čestitki. Amen.

Pogledajte teaser:

Sport i rekreacija

Ima li boljeg lezbo Božića od sportskog lezbo Božića? Poznato je da lezbijke vole sport i njime se bave barem rekreativno, bildaju u teretanama, trče maratone, igraju nogomet, ili već štogod. A neke od njih osvajaju i medalje. Iako još ništa od hrvatskih lezbijki na Olimpijadi, dobre vijesti dolaze iz Qsporta. Naime, na frankfurtskom Xmass turniru upravo su naše cure osvojile zlato na 50 m u plivanju a slavilo se dvostruko u badmintonu u hrvatskom finalu. Zlato i srebro daju nam nade u nove lezbo sportske uspjehe, što na domaćim a što na međunarodnim terenima, spomenimo se barem WorldOut Games u Antwerpenu 2013. Bravo cure.

Književnost

Pregršt događanja na književnoj lezbijskoj sceni možda najbolje sažima izdanje knjige Pristojan život, svojevrsne antologije suvremene lezbijske priče na području bivše države. Iako je izašla iz beogradskog tiska odnosno uredila ju je Dragoslava Barzut ova je zbirka i ovdjezemski književni lesbian must-have item jer se u njoj nalaze priče čak pet hrvatskih spisateljica koje su tematizirale lezbijske u svojim radovima poput velikih Mime Simić, Jasne Žmak, Nore Verde, Olje Savičević Ivančić, a i manje poznatih hrvatskih spisateljica poput Ive Hlavač. Da će i sljedeća godina biti plodna, daje nam za misliti i poticaj Ministarstva kulture Mimi Simić čije nove uratke željno iščekujemo, dok Nora Verde, saznajemo, također radi na novom romanu, a ove joj je godine nagrađena priča Šmrkačica mora. Jedna od najspektakularnijh promocija knjige bila je promocija nove zbirke poezije Spirale Sanje Sagaste, koja se održala u veljači pred prepunim gledalištem Plesnog centra. Kombinacija recitala i glazbe pokazala se kao dobitna, tko je bio svjedočio je iznimnom lezbo događaju. Valja spomenuti i desetogodišnjicu LezBiba, u kojem postoje super knjige s područja teorije, publicistike i beletristike. Za one sklonije online tekstovima izdvajamo kolumnu Hipster Dyke koja žari i pali po lajfstajl lezbo temama već dvije godine. Čestitke i samo naprijed.

Party, žurka, igranka…

Participacija je dakle zbila redove i počela organizirati super posjećene genijalne partije na kojima tek kad se upale svjetla skužiš da je zaboga već 6 ujutro, Zbeletron LGBTIQ ekipa odradila je žestoko svoju četvrtu godinu zaredom i upravo je na jučerašnji Zbeltron Dajkfinjak bio jubilarni 50., a Živ žar žur koji je tek od ove godine počeo djelovati pod tim imenom organizirao je četiri eventa koji nude malo drukčije glazbeno usmjerenje za one koji više naginju post rock zvuku. Neka se tako i nastavi, jer cure očito imaju što za pokazati. A party se proširio i u Split. Od 6.10. svake prve subote ako ste u Splitu možete prisustvovati super queer plesnjaku imena Plesnjaq na kojem ćete zateći dobro raspoloženu ekipu u dupkom ispunjenjom prostoru. Ideja je genijalna a nije ni skupa – jer HŽ omogućava povoljnu kartu na relaciji Zagreb-Split svima zainteresiranima. Idite, plešite i javite kako je bilo. U 2013. očekujemo širenje i u druge hrvatske gradove.

Da je lezbijski hit ultimativni hit potvrđuje niz glazbenih događanja i vokalno-instrumentalnih sastava: U pol 9 kod Sabe su poharale hrvatske radio stanice gotovo misterioznom pojavom u eteru Novog radija Zadar ne bi li se 12. svibnja pojavile na Ceneru radija 101. Dugo već nije bilo takvog hajpa oko neke top liste a djevojke su predsjedale na vrhu liste cijelih osam tjedana sa singlom Prihvaćam sve. Čini se da se svaki njihov singl prihvaća čim se pojavi jer su nastavile biti vrlo konkurentne i uratkom Ljudska priroda te još uvijek na dotičnoj listi možete glasati za njihov zadnji singl Disko. Nakon tog proboja puštali su ih i na hrvatskom radiju, riječkom radiju Trsat i tko zna gdje sve ne. U međuvremenu cure i dečko vrijedno snimaju album, odradili su osam sjajnih koncerata, a tijekom ljeta i snimile spot za pjesmu Prihvaćam sve na kojoj se pojavljuje dio lezbo scene. Cure su ostvarile apsolutni prodor u mainstream zadržavajući lez šarm, a da ljudi to vole potvrđuju i nominacije za singl i demo bend godine na terapiji.hr.

Vokalni lezbo feminstički sastav Le zbor iznašao je zanimljiv način drmanja javnosti: lezborašice su u svibnju izdale svoj prvi album indikativnog naziva Hrvatske budnice, ukazivale se u širokom spektru manifestacija od Splitskog Pride u maniri Prvog interventnog zbora, u HNK, do inkarnacije u Pussy Riot stilu u zagrebačkoj katedrali, pa sve do svećenica na koncertu s Letom 3. Uspjele su nacionalistički obojenu kompoziciju Lijepa li si pretvoriti u internacionalni lezbijski hit Banana. Tako je bana postao  simbol sprdnje nacionalizmu koji podrazumijava homofobiju ili pak ultimativno lezbijsko voće. Cure su izdale the lezbijski album godine – ako ga nemate sramite se, a da ih je i manistream prepoznao kao glazbenu atrakciju hrvatske scene potvrđuje i nominacija na muzika.hr za izvođače godine gdje su u opakoj konkurenciji s mainstream ribama.

Žen je ove godine radio kao podmazana žena mašina te je pokrenut projekt ŽŽŽ iliti Živ Žar Žur, u sklopu kojeg je organizirano na desetine koncerata raznih bendova (iako samo 4 pod ovim imenom). Djevojke nadalje rade produkciju Partycipacije koji je otada postao LGBTIQ spektakl. Skromno kažu da nisu bile koncertno preaktivne, iako jesu ;) , okušale su se i u komponiranju glazbe za nijemi film. Žen je većinu vremena proveo u studiju, radeći na albumu koji je ovaj vikend masteriran i izlazi početkom 2013.  Jedva čekamo.

Aktivizam

Naša draga Dalija Pintarić možda je najveći gubitak za lezbo redove u Hrvatica no samo na simboličnoj razini. Noa Pintarić prva je trans osoba godine koji nam je sve rekao o toj temi (čitaj ovdje). Time je osnažena hrvatska trans zajednica i predstavljena udruga Transaid Hrvatska koja se ima baviti promicanjem i zaštitom prava transrodnih i transseksualnih osoba, kao i organiziranjem grupa podrške za transrodne i transseksualne osobe, povećanjem vidljivosti transrodnih i transseksualnih osoba, te edukacijom javnosti o transrodnoj tematici. Čestitke na autanju i svu sreću i dobar rad u 2013 želimo od srca.

Godina uspješnih hrvatskih prajdova je za nama: 9.6.2012. državne institucije i građani grada Splita (ali ne i gradske institucije i čelnici) popravili su sliku grada opasno narušenu na Prajdu u Splitu 2011. Čestitke organizatoricama na organizaciji i splistkom puku na uljuđenijem pristupu, dokaz je to da se ipak može – kad se hoće. Splitom su se vijorile zastave duginih boja, a zapjevala se i ljubavna pjesma Banana s porukom Međimurke i Podravke, Istrijanke i Prigorke, zagrlimo se pred svima, neka vide, da nas ima! A bogami i vidjelo se. Svakako treba napomenuti i spontani Prajd u Rijeci na kojem su se građanke i građani Rijeke okupili ne bi li izrazili podršku onom splitskom. Tjedan dana poslije zagrebački je prajd okupio najveći broj sudionika u povijesti i nastavio trend sve veće podrške one šutljive većine. Veselimo se prajdovima u 2013.

Da stvari nisu tako divne i da Hrvatska još nije shvatila da je homofobija totalno pase potvrđuju i neki nemili događaji poput napada na lezbijke u Splitu i Zagrebu. No ima razloga vjerovati da se slika mijenja napadač je uhićen i osuđen na 8 mjeseci zatvora (KliK!). Za pohvaliti je i dizanje lezbijskog glasa protiv ostalih vrsta maltretiranja i diskriminacije, poput onih u slučaju homobne stanodavke (KliK!) i klizačkog kluba (KliK!). Iako je pitanje na koji će se način sudski razriješiti dotične situacije, pozdravljamo odluke djevojaka da o tome javno progovore i potraže stručnu pomoć pravnih službi. To je doprinos i odgovornost svih nas da u pojedinačnim i konkretnim situacijama diskriminacije reagiramo glasno i javno.

Ovo su samo neki od događanja koji su obilježili lezbijsku 2012. a koji su spomenuti na Zbeltronovom Dajkfinjaku – gala večeri s pregledom lez of the year, no ostalo je još nespomenutih događanja poput festivala L-fest, Queer Zagreb, Vox feminae koji su nam donosili umjetničke lezbijske uratke, crtanja lezbo parova na Štrossu, fiktivne naslovnice Lezbopolitena nad kojom smo slinile od želje da ju ugledamo među naslovnicama časopisa u nekom Tiskovom ili inom kiosku, budućih lezbo hitova poput onog Želim biti strejt, stripovskih lezbo junakinja u kalendarima, i tko zna čega sve ne. Sve u svemu, moramo zaključiti da 2012. nije bila nimalo loša i da su lezbe opako nagrizle i zagrizle u hrvatski mainstream. Samo da se tako i nastavi.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike