FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

U Beogradu se otvara muzej ne prekinutih veza – već nasilja

objavljeno:

15. 12. 2012.
U Beogradu se otvara muzej ne prekinutih veza – već nasilja

Dok Zagreb ima svjetski poznat brend Muzeja prekinutih veza, u Beogradu se uspostavlja prezentacijska i izložbena platforma sličnog formata ali na posve drugu i u javnosti na takav direktan način rijetko prikazanu temu – nasilje.

U četvrtak je održana javna diskusija u Kulturnom centru Beograda o nasilju nad manjinskim i marginaliziranim skupinama gdje je također predstavljen i ovaj projekt.

Ideja projekta “Muzej Nasilja” je da postane javni arhiv medicinske dokumentacije osoba koje su doživjele nasilje. Glavne materijale će predstavljati „rendgenski snimci, osobna svjedočanstva i medicinska dokumentacija o povredama zadobivenim u javnom i privatnom prostoru, kao posljedica diskriminacije, obiteljskog nasilja, nasilja po rodnoj osnovi, homofobije, nacionalizma, rasizma i drugih retrogradnih društvenih pojava“ – objasnili su organizatori.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti, koja je bila prisutna na diskusiji, je pozdravila samu ideju izložbe i pozvala organizatore da ovu izložbu predstave državnim institucijama, u prvom redu sudstvu i policiji. Osvrnula se također i na često diskriminatoran sadržaj školskih udžbenika.

Labris: nasilje ne poznaje spol

Jovanka Todorović je ispred organizacije Labris, govoreći o ženskoj perspektivi, istaknula je da nasilje koje dolazi od desničarskih grupa ne poznaje spol, i da su njemu izložene žene, između ostaloga i lezbijke u istoj mjeri kao i muškarci, dakle podjednako i na isti način svi oni koji se bore za ljudska prava LGBT osoba. Podsjetila je na prebijanje žena, uglavnom lezbijki, na prvoj povorci ponosa u Beogradu 2001. godine, kao i na prebijanje 4 žene na Queer Beograd festivalu 2008.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Kosmogina
Pitchkanterije


Dina J.
Hipster Dyke


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Marino Čajdo
Cocktail


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


Dominik Colins
Qoohanje za romantike