FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Velika Britanija „trči“ prema istospolnim brakovima

objavljeno:

12. 12. 2012.
Velika Britanija „trči“ prema istospolnim brakovima

autor:Velika Britanija nije bez razloga proglašena jednom od najboljih država za LGBT osobe, dakako ne samo u smislu prava, nego i općenito. Sad već davne 2002. godine istospolnim parovima je omogućeno da posvoje djecu, godinu prije je dopušteno da LGBT osobe služe u vojsci, 2004. je trans osobama dozvoljena promjena spola u dokumentima bez previše birokratskih problema, a 2005. godine istospolnim parovima je omogućeno da sklope civilno partnerstvo. Sve se kreće prema tome kako će LGBT osobe u Velikoj Britaniji konačno dobiti u potpunosti jednaka bračna prava kao i raznospolni partneri te ćemo pri idućem pisanju sličnog ovakvog teksta moći navesti kako je Velika Britanija 2013. (možda čak i 2014.) godine ozakonila i istospolne brakove.

Kada “desni”, naginju “lijevom”

Britanska politika u potpunosti je u biti različita od hrvatske politike – dakako, postoje „lijevi“ i postoje „desni“, no britanski „desni“, odnosno konzervativci se ne kreću svi na margini tradicionalizma. Ovaj tjedan 19 konzervativaca je i službeno oformilo radnu grupu kojoj je zadatak davanje podrške istospolnim brakovima, kao i stajanje u opreci s tzv. tradicionalističkim dijelom Torijevaca.

U pismu koje su uputili britanskom Telegraphu predstavili su svoju grupu pod nazivom „Freedom to Marry“, a u kojoj se nalaze osobe na bitnim političkim položajima u državi. Tako je jedan od potpisnika i londonski gradonačelnik Boris Johnson (na slici), kao i Michael Gove, inače tajnik obrazovanja, glavni osnivač ove grupe je bivši ministar unutrašnjih poslova Nick Herbert.

Oni su poručili: “Brak treba biti dostupan svima, bez obzira na njihovu seksualnost. Svjesni smo da su civilna partnerstva bila bitan korak unaprijed u zakonskom prepoznavanju istospolnih parova. No, civilna partnerstva nisu brak, koji je ekspresija posebne i univerzalne povezanosti.“

Njihov potez je zaista hvalevrijedan, no još uvijek preostaje skoro 130 konzervativnih zastupnika koji su najavili kako će glasati protiv ozakonjenja istospolnih brakova u Velikoj Britaniji; jedan od protivnika je i Stewart Johnson koji je na svojem Twitter računu izjavio kako će „ozakonjenje istospolnih brakova biti odbačeno u ime Gospodina“. Unutar Torijevaca ne postoji „naređenje“ kako moraju glasati po ovom pitanju, stoga će glasanje u britanskom parlamentu biti prilično iznenađujuće na kraju, iako se čini kako su sve karte na stolu.

Druga priča je pak kod liberala. Njihova borba za ozakonjenje istospolnih brakova traje već dugo, a jedan od glasnijih pobornika je Stephen Gilbert koji je već 2010. godine na konferenciji liberalnih demokrata počeo uvjeravati svoje kolege kako borba za bračnu jednakost mora početi te da civilna partnerstva nisu dovoljna.

Istospolni brakovi ojačati će vjersku slobodu

Među političarima koji su pobornici istospolnih brakova je i Maria Miller, tajnica za kulturu i ministrica za jednakost (na slici) koja je malo pobliže opisala zašto je bitno da se ozakone istospolni brakovi: „Neki kažu kako je brak zastarjela institucija. Nisu mogli biti više u krivu. Brak je jednako bitan danas kao što je bio i stotinama godina unazad. To je zato što su principi ljubavi, odanosti i predanosti sastavni njegov dio, jednako kao što su i sastavni dio jakog društva. Brak donosi stabilnost i povezuje nas. Pomaže u tome da naše obitelji budu jače!“

Upozorila je kako je bračna jednakost potrebna jer je to jedini način da svi budu jednaki, jedini način do jednakog i ravnopravnog društva te kako je pogrešno osobama uskraćivati mogućnost braka samo zato jer vole osobu istog spola. Obratila se i vjerskim grupacijama koje su (naravno) iskazale veliku zabrinutost što će sklapanje istospolnih brakova značiti za njih; dakako, napomenula je da se neće zalagati za zakon koji bi prisiljavao ili zabranjivao vjerskim grupacijama održavanje ceremonija istospolnih vjenčanja, no da su kvekeri, liberalni židovi, kao i unitarijanci spremni te da žele pripadnicima svoje vjere omogućiti da sklope brak bez obzira bio on raznospolan ili istospolan. „To je temeljna točka vjerske slobode da vjerska tijela trebaju biti u mogućnosti napraviti svoje vlastite odluke o tom pitanju“, napomenula je Miller.

Istospolni brakovi sve su bliži u Velikoj Britaniji te se očekuje kako će se na proljeće 2014. godine početi već održavati prva vjenčanja istospolnih parova.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike