FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Tajna

objavljeno:

8. 12. 2012.
Tajna

autor:PITCHKANTERIJE BY KOSMOGINA: erotska proza iz pera Biljane Kosmogine. Štivo koje nije za moralne vertikale, svakako će u svih ostalih izmamiti smijuljenje, ali i “Aha!”-moment. Priče balkanske queer kraljice možete na stranicama Queer-hra iščekujte u mjesečnom ritmu.

Anita nije normalna. Ona me ubaci u auto, odveze u neku prigradsku zabit, parkira na pust, mračan parking, razapne me na zadnjem sjedištu, strgne mi čarape i gaćice, rastegne mi tetive do pucanja, ostavi mi tragove noktiju po leđima i dupetu, svu me ulijepi svojim oporim znojem i cijelu me isisa, svršavajući kao luda u petominutnim intervalima. Hrvamo se, vrištimo i cvilimo kao da smo zaposjednute demonima. Iza batrganja naših udova po sjedalima dotrajale Opel Vectre, kad dođemo k sebi i obučemo se, onda ona pedantno prebriše jelenjom kožicom zamagljene prozore, upali motor i kaže skulirano: “Sad možemo negdje na piće mače.” Podrazumijeva se da ćemo, u istoj toj zabiti na periferiji, sjesti u lokalni kafić na sat-dva, pošto uvijek idemo samo tamo gdje je sigurna da nećemo sresti nikog poznatog.

Anita je bila udana. Ima odraslu kćer pri kraju studija, s kojom živi. Iz Anitine priče sam zaključila da je njihov uzajamni odnos pun topline, razumijevanja i potpore. Sa njima živi i njezina majka, jedva pokretna starica, teška srčana bolesnica oko koje svi hodaju na vrhovima prstiju. Otac joj je odavno umro, a bivši muž je u Belgiji zasnovao novu obitelj. Ja sam prošle godine ostala bez posla, djevojka me šutnula iz svog stana, pa sam bila prinuđena da se vratim roditeljskom domu, gdje je prisutna stalna tenzija zbog mog ludog oca alkoholičara, umirovljenog pukovnika. No i da nije pijanac, ne bih se mogla jebati sa curom pored zida iza kojeg se čuje svaki šum, gdje se on guši i krklja uslijed čestih astmatičnih napada, uz TV pojačan do daske.

U zrelim smo godinama, a imamo teenage probleme. Jedanaest godina sam mlađa od Anite, ali to ne predstavlja smetnju, već činjenica da nemamo gdje razmjenjivati nježnosti pa se moramo natezati u njenom autu. Nitko od obitelji i prijatelja ne zna da je Anita u lezbijskoj vezi. Nitko ni ne sluti. Kad bi se saznalo, to bi bio skandal enormnih razmjera. Ona tvrdi da je lezbijka postala zbog mene, kad smo se prije tri mjeseca upoznale kod zajedničke prijateljice i začas se zbližile. Prije mene nije imala istospolna iskustva mada je izvjesne sklonosti osjećala još u ranoj mladosti, no negirala ih je i odbacivala kad bi ih prepoznala, jer zaime svijeta… grizla se u sebi, a tek danas… kad ima odraslu kćer… pa majka bi joj umrla poslije tog saznanja, kao bomba bi odjeknulo u familiji… ne, ne… Rekla mi je da bi tim priznanjem postala ubojica svoje majke, čiji su dani ionako odbrojani nakon tri operacije na srcu i ugrađenih bajpasova, pejsmejkera, stentova i sl.. Progutala sam sva njezina obrazloženja mada mi se činilo da prije svega želi sačuvati svoje pozicije a ne život majke. Za Anitu me je vezivala strast – žustrina njenih poljubaca i ugriza. Kad god bismo se vidjele, bio je to blagdan za naša čula. Jedino je šteta što smo ga provodile u njezinom automobilu.

Anita je otkrila neslućene čari seksa tek u 44. godini, u potpuno novom svjetlu, u novoj kozmičkoj dimenziji i bila je presretna što joj se to dogodilo. Kada sam se pri našem prvom susretu bez oklijevanja izjasnila da sam lezbijka, oči su joj zacaklile i odmah se na mene usredotočila. Stalno mi je palila cigaretu i nespretno uvaljivala komplimente, što je bilo presmiješno i preslatko. Drago mi je što je to sa mnom prelomila, ali pizdim što sve moramo držati u najvećoj tajnosti. Zašto bih se i ja morala skrivati? Stalno smo u nekoj potaji i strepnji. Hotelske sobe su preskupe, a i ona se uvijek mora vratiti kući zbog majke kojoj daje terapiju, kao malom djetetu. Čak spavaju u istoj sobi. Nije željela da itko posumnja da ona ima nekog tajnog ljubavnika (a kamoli ljubavnicu), da im ne bi morala pričati bajke i izmišljati. Anita me je držala daleko od svog svijeta, kao veliku prijetnju i sramotu, s čim sam se teško mirila, sve dok nisam shvatila da mi to zapravo ide na ruku, i da će mi tako biti puno lakše nestati nepovratno iz njenog života u sudnjem trenutku neminovnog raskida.

Nismo se viđale prečesto, taman dovoljno da se jedna druge zaželimo i da se, kad se vidimo, ščepamo i razvalimo. Iako naša veza nije imala perspektivu, izvjesno je da sam se na nju ložila i da mi je prijala iako smo različiti svjetovi. Popunila je moju emotivnu prazninu svojom dobrotom, sirovom pohotom, tamnim, toplim očima, melodičnim glasom, velikim sisama i obiteljskim zavrzlamama. U seksu se davala bez zaostatka, do zadnjih atoma energije, kao da joj je svaki orgazam posljednji, što me je malo destimuliralo, jer naspram njezinih, moji su smiješni, skoro ništavni.

x x x x

Nisam odgovarala na Anitine poruke cijeli tjedan. Sudnji trenutak je neočekivano nastupio. Upoznala sam jednu preslatku mladu cicu na trans-drag žurki u novootvorenom lezbo klubu. Od tad smo se već par puta srele. Vrlo je zanimljiva i privlačna. Jedanaest godina je mlađa od mene. Kakvo osvježenje naspram Anite! Nela je tako vesela, perspektivna, bezbrižna… završava studij antropologije i puna je života. Zanima je umjetnost, ide po kulturnim dešavanjima, gay barovima, koncertima, urednica je jednog aktivističkog sajta, bavi se feminizmom, rodnom ravnopravnošću, ljudskim i manjinskim pravima… Viša je od mene, vitka, možda malo premršava, ali ima grudi za desetku. Bradavice su joj stalno ispupčene i tvrde, kao dvije zamrznute kupine. Dozvolila je da ih ližem i grickam u mračnom haustoru u koji sam je uvukla dok smo šetale gradom. Svidjela sam joj se. Ljubile smo se gdje smo stigle. Lijepo je imati djevojku s kojom možeš javno zagrljena šetati, upoznavati je s prijateljima i njome se ponositi. Nela mi je pričala kako je prije dvije godine svima u familiji objelodanila da je lezbijka i kako su oni to primili pomirljivo, uz navodno odobravanje, ali se o tome više ništa nije govorilo. Od prije par tjedana živi sama u iznajmljenom stanu, što je zadivljujuće za njene 22 godine. Kad me je pozvala u goste, bila sam oduševljena. Napokon imamo gdje, super! Doduše, morala sam putovati gradskim prijevozom na periferiju grada, ali sam se potajno nadala da ću kod nje moći i prenoćiti.

Ambijent Nelinog stana je jako ugodan. Moderno namješteno potkrovlje u novogradnji 45 kvadrata, centralno grijanje, kablovska i internet, za male pare – 150 eura mjesečno, plus režijski troškovi. Zajedno smo spremile finu zakusku, pijuckale vince, slušale Pink i Beyonce, pušile travu, mazile se, ljubakale, ali nijednog trenutka nismo ostale bez odjeće. Nismo imale razloga za žurbu, ali dobar dojam se ubrzo pokvario. Njoj je neprestano zvrndao telefon i stalno je odgovarala na poruke. Opušteno je razgovarala telefonom čak četiri puta, a u pauzama trčala do laptopa, čekirala Twitter i Facebook notifikacije. Pokazala mi je svoj posljednji status: “Moja nova djevojka je starija od mene 11 godina ali se to ništa ne primjećuje, važno je da isto razmišljamo”. Pitala me je da li se slažem da na fejsu objavimo zaruke. Da li zbog jointa, lošeg vina ili loše glazbe, pozlilo mi je. Nisam vjerovala što mi se događa. Otvorila je profil svoje ex-cure i pokazivala mi njene fotografija pola sata predočavajući mi sve razloge njihovog raskida. Osjećala sam se posrano. Tko bi se nosio s tolikom socijalnom adikcijom. Uletjela sam u paranoju i ništa mi više nije izgledalo idilično već košmarno. Telefon joj je ponovno zazvonio, ščepala ga je i plešući odlelujala u kupaonicu, zatvorivši vrata za sobom. Tamo se zadržala cijelu vječnost u razgovoru s nekim, neprestano se smijući. Pokupila sam na brzinu svoje stvari i pobjegla bez pozdrava. Kada sam ošamućena i zadihana utrčala u posljednji bus za centar, bila sam i dalje sjebana, ali pri pomisli kako me Nela traži po stanu, dobila sam neizdrživ napad smijeha. Isključila sam telefon, duboko udahnula i napokon se osjetila normalnom.

x x x x

Sljedećeg tjedna Anita me iznenadila pozivom da dođem kod nje doma. Rekla je da joj je majka u bolnici, a da je kći otputovala kod oca u Belgiju. Poslije iskustva sa Nelom i višednevne izolacije provedene u preispitivanju, kao da me je sunce ugrijalo. Bez dileme sam se tamo uputila, želeći da se bar jednom prospem po njoj komotno, van automobila. Bila sam znatiželjna da zavirim u njen svijet, ali i da iz njega odlepršam bezbolno, bez ijednog komentara i lajka sa strane.

Dohvatile smo se s vrata. Nije htjela da se tucamo u sobi koju je dijelila s majkom, pa smo se prebacile u kćerinu. Obuzela nas je pomama nakon par poljubaca. Svukle smo jedna drugoj odjeću i bacile se na udobni krevet njezine kćeri, mrseći se u čvor kao dvije električne jegulje spremne za parenje. Sa velikih postera na zidu su nas promatrale Pink i Beyonce, stvarajući u meni neku čudnu nelagodu. Prokleti kućni telefon je počeo zvoniti. Toliko je uporno zvonio, da je Anita nevoljko ustala i podigla slušalicu. Javili su iz bolnice da joj je majka preminula. Srce joj je otkazalo. Saopćila mi je to i briznula u plač. Grlila sam je utješno. Drhtala je cijelim tijelom. Onda se začulo otključavanje ulaznih vrata. Pretrnule smo. Kroz otvorena vrata sobe je ušetala Nela. Stajala je i zurila u nas, u nevjerici. Sjedile smo gole i skamenjeno zurile u nju.

Anita je kroz suze bolno zajaukala: “Sad su javili iz bolnice da je baka umrla!”
Nela me je preneraženo gledala. Ja sam piljila u Beyonce.
Obratila se majci prezrivo, kao da je nije čula: “Mama, i ti si lezbijka!?”
Anita je izgledala tragično. Procijedila je tiho: “Molim te idi.”

Poslušala sam je kao robot. Ustala sam s kreveta, nečujno se obukla i otišla odatle, bez teksta, totalno raspamećena.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Dina J.
Hipster Dyke


Marino Čajdo
Cocktail


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


Dominik Colins
Qoohanje za romantike