FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Izrael priznaje istospolne brakove sklopljene drugdje. Ali u državi nema sklapanja ni raznovjerskih brakova!

objavljeno:

7. 12. 2012.
Izrael priznaje istospolne brakove sklopljene drugdje. Ali u državi nema sklapanja ni raznovjerskih brakova!

autor:Po prvi put, prenose mediji, Izrael je odobrio pokretanje razvodnog postupka istospolnom paru. To je potez koji bi mogao biti o relativno povijesnog značenja za ovu zemlju koja u svojoj legislativi nema odredbu koja dopušta istospolnim parovima da se vjenčaju na području Izraela, no to nije sve.

Zanimljivost jest kako Izrael prepoznaje i priznaje istospolne brakove koji su sklopljeni u drugim zemljama, jer inače ima uvjet: brak se može sklopiti samo između dvije osobe iste vjere, bilo židovske, kršćanske ili muslimanske te je poželjno da se vjere ne miješaju, dapače zabranjeno, ali to nije pravilo za brakove koji su sklopljeni izvan Izraela. U Izraelu niti jedna od navednih vjerskih grupacija nije ponudila istospolnim parovima mogućnost sklapanja braka, stoga istospolni parovi moraju otići izvan zemlje, kao primjer se navodi Kanada, a jednom kad stupe u brak – Izrael ga priznaje! Problemi s brakovima između osoba koje su različite vjere nije samo problem istospolnih parova, naime Izrael ne gleda nimalo blagonaklono na sve parove drugačije vjerske ispovijesti.

Uz ovu mogućnost idu dakako, mnoge bračne pogodnosti poput razvoda te je prošli mjesec izraelski sud dobio prvi ikad zahtjev za razvod istospolnog braka od profesora kemije Uzija Evena te je njegov zahtjev prihvatilo Ministarstvo unutrašnjih poslova bez previše problema. “S moje točke gledišta, čak i ako se država žali na ovu odluku i moramo nastaviti ići tim putem, ova odluka Ministarstva pokazuje odklon od rabinata”, napomenuo je Even.

Između ostaloga, napomenuo je kako je sretan što je njegov razvod napravio svojevrstan proboj, ne samo za istospolne parove, nego i za raznospolne parove koji su se vjenčali izvan države baš radi za sve diskriminatorne odredbe o tome da se osobe različite vjerske ispovijesti ne mogu vjenčati. Njihova pobjeda nije samo pobjeda za istospolne parove, ona je pobjeda svih koji su zahvaćeni tom prilično diskriminatornom odrednicom koja u biti dokazuje kako u Izraelu nije bitno kojega ste spola, jeste li u istospolnom braku, nego samo jeste li iste vjeroispovijesti.

Jedan od sudaca Yehezkel Eliyue, napomenuo je kako je Visoki sud već neko vrijeme donio odluku kako država mora priznavati brakove sklopljene u Kanadi, a isto tako država mora dati priliku tim parovima da podnesu zahtjev za razvod i da ga odobri bez pretjeranih problema. Izjavio je kako uskraćivanje tih prava krši osnovna prava čovjeka.

Podsjetimo, Izrael je u svibnju glasovao o davanju mogućnosti sklapanja braka parovima koji su različite vjeroispovijesti (bez obzira bili oni istospolni ili raznospolni) te je taj prijedlog odbačen uz veliko negodovanje mnogih. Tu nije samo pitanje poštovanja prava istospolnih parova, nego je pitanje poštovanja prava svih parova koji su zahvaćeni prilično strogom i besmislenom vjerskom odrednicom.

Izraelski sudovi skloni su presuditi u korist istospolnim parovima te je potvrda te činjenice stigla i u sudskom procesu kojega je pokrenuo lezbijski par koji je sklopio civilno partnerstvo u Londonu, te kojemu je bila uskraćena proslava partnerstva u Yad Hashmoni u Izraelu samo zato jer su lezbijke. Sud je odredio kako je vlasnik dvorane za vjenčanja je diskriminirao istospolni par te ga je kaznio s 15.000 dolara.

Izrael, zemlja u kojoj je bitnije od toga koja je vaša seksualna orijentacija – koje ste vjeroispovjesti.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Kosmogina
Pitchkanterije


Dina J.
Hipster Dyke


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Marino Čajdo
Cocktail


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


Dominik Colins
Qoohanje za romantike