FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Filmovi s Queer MoMenata i Voxfeminaea u Beogradu

objavljeno:

6. 12. 2012.
Filmovi s Queer MoMenata i Voxfeminaea u Beogradu

autor:Četvrti međunarodni festival queer filma “Merlinka” održat će se od 13. do 17. prosinca 2012. godine u Domu omladine Beograda. Za pet dana festivala odabrano je preko 40 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova. Slogan ovogodišnjeg festivala je “Transformacija”, te je stoga fokus filmskog programa na transtemama.

Kako kažu organizatori (festival zajedničkim snagama organiziraju Gej lezbijski info centar i Dom omladine Beograda), cilj je Merlinka festivala da „uz pomoć filmske umjetnosti transformira srpsko društvo u tolerantno i društvo koje prihvaća različitost svojih članova“.

Filmovi s Queer MoMenata i Voxfeminae festivala!

Između ostaloga se prikazuje i američko-kanadski film Cloudburst, koji je prikazan na prošlomjesečnim Queer MoMentima, s oskarovkom Olympiom Dukakis i Brendom Fricker u ulogama Stelle i Dot, lezbijskog para koji bježi iz staračkog doma u Maineu i krenu na put prema Novoj Škotskoj s misijom da napokon ozakone svoj brak. (Pročitajte intervju sa Olympiom Dukakis: KliK!).

Također je na rasporedu i nizozemski dokumentarac “Sada sam žena” o prvoj generaciji transseksualnih osoba koje su prve prošle kroz tranziciju sredinom 20. stoljeća, tada ilegalnim i eksperimentalnim popstupkom u klinici u Casablanci, osnovanoj 1956. od strane ekscentričnog francuskog ginekologa Georgesa Buroua (Više o filmu: KliK!)

Osim navedenih, mogu se pogledati i nagrađivani turski film “Trbušni plesač” koji je snimljen po istinitom događaju, američki film “Savršena obitelj” s legendarnom Kathleen Turner, te francuski film “Žica” s filmskom divom Claudiom Cardinale.

Vizuali po natječaju – samo bez Marilyn!

Kako smo već bili pisali (KliK!), Merlinka je bila napravila poziv za izradu vizuala – a pobjednički vizual možete vidjeti u članku. Naglasili su međutim, da se ne bi trebalo povoditi prvom asocijacijom na ime festivala, već prema ovogodišnjoj temi. „Prilikom izrade plakata možete koristiti bilo kojim grafičkim elementima, možete uključiti bilo koji element koji smatrate da može doprinijeti vašem radu, kao i reference prepoznatljive filmske scene stavljene u queer kontekst. Vodeća tema ovogodišnjeg Merlinka festival je transrodnost i transseksualnost. Napominjemo da su prošle godine plakati koji sadrže fotografiju postigli bolje rezultate na natječaju. Izbjegavajte na plakatu bude Marilyn Monroe!”

Odabrani vizual uistinu jest queer – tradicionalnim motivom babuške progovara o višeslojnosti identiteta, pa i onih rodnih.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike