FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Rusija izgubila na sudu i plaća odštetu zbog homofobije!

objavljeno:

29. 11. 2012.
Rusija izgubila na sudu i plaća odštetu zbog homofobije!

autor:Međunarodna komisija pravnika i ILGA-Europe pozdravili su povijesnu odluku Odbora za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima u slučaju Irina Fedotova protiv Ruske Federacije, koja je objavljena 19. studenog od strane Odbora.

“Vrlo smo zadovoljni s pogledom Odbora na ovaj slučaj, a posebno smo zadovoljni priznanjem da izražavanje javnog mišljenja i informacija o istospolnoj seksualnoj orijentaciji ne može biti ograničeno u ime javnog morala”, poručio je Alli Jernow Viši pravni savjetnik.

U 2009. godini Fedotova je stajala ispred škole držeći u ruci natpise ”Homoseksualnost je normalna” i “Ja sam ponosna na svoju homoseksualnost” u ruskom gradu Ryazanu u kojemu je na snazi zakon identičan onom u St. Petersburgu. Naime, zabranjene su ”javne akcije usmjerene na LGBT propagandu među maloljetnicima.” Uhićena je i osuđena te joj je naređeno da plati kaznu od 1500 rubalja.

Fedotova se prvo žalila Okružnom sudu, a potom i Ustavnom koji je presudio da zabrana davanja informacija koje su “štetne za zdravlje, moral i duhovni razvitak, kao i formiranje perverzne koncepcije o jednakim društvenim vrijednostima tradicionalnih i netradicionalnih obiteljskih odnosa” nije kršenje slobode govora.

No, Odbor za ljudska prava presudio je da je Rusija prekršila njezina prava na slobodu izražavanja i  slobodu od diskriminacije jer ta su prava zajamčena člancima 19. i 26. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

“Odluka je posebno važna jer obrće poziciju Odbora od1982. godine kakvu su imali u slučaju Hertzberg protiv Finske, koja je podupirala zabranu sličnu ovoj u Fedotova slučaju”, dodao je Jernow.

Rusiji  je naloženo da isplati Fedotovoj odštetu, kao i da se zakoni prilagode odredbama u Paktu o građanskim i političkim pravima. Zakon u Ryazanu prvi je izglasani zakon koji zabranjuje LGBT-propagandu, a osim u Ryazanu, zakon je i na snazi u St. Petersburgu, a nedavno ni kraljica popa Madonna nije bila pošteđena primjene ovog zakona, no zahvaljujući razumnosti suda, nije osuđena.

U svojoj odluci, Odbor za ljudska prava naglasio je da ograničenja u svrhu javnog morala, koja su izvedena “od mnogih socijalnih, filozofskih i religijskih tradicija” se ne mogu temeljiti isključivo na jednoj tradiciji te da takva ograničenja “treba shvatiti u svjetlu univerzalnosti ljudskih prava i načelu nediskriminacije”, te su podsjetili da “zabrana diskriminacije na temelju članka 26. obuhvaća i diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije.”

Pozvali su Rusiju na razumne i objektivne kriterije što se tiče tog zakona te naglasili kako Fedotova je “izražavala svoj seksualni identitet i tražila razumijevanje istoga” te je odluka Odbora pohvaljena od strane ILGA-Europe: “Nadamo se da će ova odluka poslati snažan signal Rusiji da preispita takve diskriminirajuće korake i napusti bilokakve zakonske prijedloge kriminalizacije ‘LGBT propagande’”, naglasila je Evelyne Paradis, izvršna direktorica ILGA-Europe.

Ova odluka Odbora za ljudska prava povijesna je prekretnica jer je direktna osuda zakona koji zabranjuje LGBT propagandu, a koji postaje sve popularniji i izvan granica Rusije (sjetimo se samo Mađarske). U Moskvi su nedavno odbacili prijedlog zakona vrlo sličnog onog u Ryazanu i St. Petersburgu (KlikKlik), a u slučaju Madonna protiv St. Petersburga, sud je oslobodio pjevačicu od bilo kakve krivice.

Možda će Rusija na kraju ipak postati bolje mjesto za LGBT osobe. Ako ne samim odlukama Gradskih skupština, onda odlukama UN-ovog Odbora za ljudska prava.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Dina J.
Hipster Dyke


Marino Čajdo
Cocktail


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


Dominik Colins
Qoohanje za romantike