Na queer godišnji do Nepala preko – Indije?

Zahvaljujući putničkim agencijama, Istok bi u bliskoj budućnosti mogao postati još veća hit destinacija za LGBT putnike, bar one dubljeg džepa. Nepalski su recept odlučili prokušati i u Indiji koja od dekriminalizacije homoseksualnosti 2009. bilježi sve veći interes populacije za posjetom. Međutim, nitko ne krije da za konkretan uspjeh na području pink turizma queer se gosti trebaju osjećati dobrodošlo, što zbog još uvijek raširene homofobije ne mogu priželjkivati.

Iako je u Hrvatskoj ciljano obraćanje LGBT populaciji tek u začetcima, i to od strane avio-prijevoznika koji nude povoljne letove u popularne europske destinacije ili domaćih LGBT entuzijasta, u inozemstvu prepoznaju da je ovaj način komunikacije s potencijalnim putnicima ključ zarade. Specijalizirana putnička agencija, ili njihovi posebno osmišljeni aranžmani, najbolje će prepoznati koje su potrebe, želje ali i strahovi potencijalnog gej putnika.

Pri tome u potonje svakako spada sigurnost od fizičkih i verbalnih ispada. Ali što po tom pitanju jedna putnička agencija može učiniti? One s dobro izgrađenom mrežom suradnika i ureda u destinacijama na koje putnike šalju po ovom pitanju mogu napraviti mnogo, a možemo se usuditi reći da bi to trebala biti i njihova profesionalna dužnost.

Kada su u pitanju destinacije koje se prilagođavaju novoj ciljanoj skupini potrebno je čitav teren pripremiti za njihov dolazak: što uključuje brojne interakcije sa suradnicima na terenu – od lokacije gdje su gosti smješteni do onih koje će formalno posjetiti ili neformalno pod pravom informacijom od osoblja. Ono što je specifično kod Indije jest pokušaj da se u određenim centrima izgradi što snažnija friendly atmosfera ali i jedinstvena prilika za uživanje i istraživanje jednog bogatog i raznolikog područja: što je mnogima koji putuju u ovu egzotičnu zemlju glavni cilj.

Trenutno su jako popularni Udaipur, Jaipur, Jaisalmer, Khajuraho, Varanasi, Marari i Bangalore. Od toga se Udaipur već može pohvaliti nizom gej friendly restorana i birceva, Jaipur s gej friendly kvartom dok u Kerali najviše uživaju oni koji su zainteresirani za terapeutska putovanja. Rast posjeta bilježi i Delhi u kojemu raste gej scena, a zbog bogatog noćnog života sve je češća destinacija i Goa.

Lijepa je informacija da i LGBT stanovnici Indije, bar oni u manjem broju koji si putovanja mogu priuštiti, imaju priliku slobodno proživjeti svoj identitet na nekoj drugoj destinaciji: među Indijcima su najpopularniji Nepal, Butan i Šri Lanka.

Foto: nedavno održani Delhi Pride

Posted on December 17, 2012

Leave a comment

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

Tweet
Buffer

Switch to our desktop site