FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Projekt Stigma: Živimo HIV neutralno!

objavljeno:

27. 11. 2012.
Projekt Stigma: Živimo HIV neutralno!

Stigma Project relativno je nova organizacija na aktivističkom nebu kojoj je cilj podizanje svijesti o HIV-u. Ove jeseni, kada su mediji poludjeli za Paris Hilton zbog sramotne izjave o gejevima, promiskuitetu i HIV-u (klik!) u pravi su trenutak pokrenuli medijsku kampanju putem memea koji je u čas postao viralan uz preko 5000 Facebook komentara i 2000 shareanja na društvenim mrežama. Iako je prvotni cilj projekta bio rušiti stereotipe putem umjetnosti i edukacije, Paris Hilton meme toliko im je pojačao vidljivost i popularnost da je ne slijediti aktivistički put u tom smjeru postalo posve nelogično.

Kako obožavatelji pišu na njihovom Facebook pageu, cijene ih zbog dovitljivosti i pametnog humora koji nije težak ili propovjedačkog tona. Dok su planu billboardi za vrijeme Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, fokus će se opet staviti upravo na društvene mreže na kojima mladi provode najviše vremena te šire informacije.

Statistike su naime pokazale kako 84% svjetske populacije između 18. i 34. godine života može biti kontaktirano putem neke od društvenih mreža. Nimalo slučajno, upravo je to dobna skupina koja bilježi najveći rast infekcija HIV-om. Međutim, cilj nije samo ovu skupinu obrazovati o HIV-u već smanjiti i negativnu stigmu koja dolazi s njim te iskoristiti popularnost memea i društvenih mreža u svrhu društveno-medijskog aktivizma. Jedan je od ciljeva Stigma Projecta je potaknuti tzv. HIV-neutralni svijet, kojeg opisuju kao „stanje uma, neovisno o HIV statusu, u kojem smo stalno informirani i svjesni postojanja HIV-a i AIDS-a s naglaskom na čitavu svjetsku populaciju i ne bacanje negativnih stigmi“.

Osnivači žele ne samo smanjiti broj infekcija već osigurati i bolji život onima koji žive s HIV-om i to u svijetu u kojem su okruženi ljudima koji razmišljaju kao Paris Hilton – po kojima samo i uvijek promiskuitetni gejevi imaju HIV te da on znači smrtnu presudu. Kako bismo postali HIV-neutralni moramo promijeniti stav prema HIV-u i AIDS-u, skretanjem misli sa smrti i tuge prema životu i nadi prema budućnosti – stoji u njihovoj misiji.

Genijalne ideje HIV-neutralnog marketinga Stigma Projecta potražite na Facebooku (klik).


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike