Superjunakinje u Zagrebu na Vox Feminae festivalu!

Nakon dugog iščekivanja superjunakinje i superjunak su jučer stigli u kino Europu i otvorili šesti po redu Vox Feminae festival, a Queer.hr će i danas nagraditi dvoje sretnika s dvije ulaznice za jednu od projekcija.

U službenom dijelu otvorenja pozdravile su nas organizatorice Gabrijela Ivanov, Vedrana Sunko i organizator Noa Pintarić.

“Kako se danas i samo preživljavanje čini superjunačkim činom, a organiziranje jedne ovakve manifestacije  zahtjeva i više od nadnaravnih moći  odlučile smo same sebe proglasiti superheroinama i tako si na određeni način kompenzirati vrijeme i trud koji smo uložili u festival. Istodobno smo na taj način željeli poručiti i svima vama drage prijateljice,  prijatelji i gosti da u sebi potražite superjunačke moći i ne odustajete od svojih  ciljeva i ideala jer  ako mi to možemo, vrlo  vjerojatno možete i vi”, poručila je Gabrijela Ivanov te ju je mnogobrojna publika nagradila gromoglasnim pljeskom.

Vedrana Sunko upozorila je kako su došla teška vremena za kulturu te kako o posjetiteljima najviše ovisi hoće li se festival održati i iduće godine te da se nada kako će i ostale projekcije imati dobar odaziv publike kakav je bio na samom otvorenju festivala.

Filmski selektor Noa Pintarić poručio je: “Iako filmovi na programu ne govore samo o ženama, niti su ih režirale isključivo žene u pitanju je i dalje Vox Feminae – dakle ženski glasovi, čak i kada oni izlaze iz grla muškarca.”

Festival je otvorio kratkometražni  britanski dokumentarac Kao salivena, te dugometražni  Wonder Women!- neispričana priča američkih superjunakinja koji je objasnio koji je utjecaj ove poznate strip junakinje na feminizam, odnosno zašto su je feministikinje diljem svijeta prigrlile kao svoju ikonu. Nakon druge festivalske projekcije, odnosno filma Lezbijana- paralelna revolucija (intervju s redateljicom pročitajte na ovom linku) nastupila je sad već prilično popularna glazbena grupa U pol’9 kod Sabe i otvorila prvi festivalski afterparty te rasplesala sve prisutne (nemojte zaboraviti dati svoj glas za njihov hit Disco na Ceneru – ljestvici Radija 101).

Uz filmski program šesto izdanje festivala naglasak stavlja na predstavljanje ženskih i rodno angažiranih festivala, projekata, kolektiva i organizacija iz regije koje su se sastale u Zagrebu u cilju osnivanja platforme za rodne kulturne prakse, a predstavljanje projekata i organizacija koje sudjeluju u oformljavanju platforme za kulturne rodne prakse, kao i zaključci s njihovih radnih sastanaka biti će predstavljeni danas od 12 do 15 sati u kinu Europa.

Danas od filmova možete pogledati u 17 sati njemački dokumentarac Nemirne (Sve što želimo), koji prati tri mlade žene u potrazi za osobnim životnim stilom, u 19 sati da Kings, film o norveškoj drag king skupini, te Sada sam žena, dokumentarac o prvoj generaciji transseksualnih baka.

Film da Kings odgovara na pitanja koja još uvijek mnogima nisu jasna: Što su drag kings? I zašto se uopće netko odlučuje oblačiti odjeću suprotnog spola i nastupati na pozornici izvodeći pop uspješnice? Redatelj Kenneth Elvebakk pratio je norvešku drag king skupinu da Kings na njihovoj turneji po Sjedinjeninim Američkim Državama koja je posljedica napornog dvogodišnjeg rada članica trupe koje su gradile svoje scenske likove, brusile najfinije detalje svojih muških alter ega i navlačeći ručno šivana odijela vježbale plesne pokrete i stav.

OK – želim pogledati film!

Danas dvoje naših čitatelja imaju priliku osvojiti po dvije ulaznice za projekciju filma da Kings koja je na rasporedu u 19 sati. Potrebno je samo poslati mail na adresu [email protected] s naslovom “Želim gledati da Kings!” te odgovoriti na nagradno pitanje!

Kako se zove redatelj dokumentarnog filma da Kings?

Odgovore šaljite do 17 sati, a sretni dobitnici/ce će biti obaviješteni mailom.

Danas su na rasporedu također i niz kratkometražnih filmova od čega i dva domaća: Ornament duše, redateljice Irene Jukić Pranjić, te Na kvadrat kojeg je režirao Radislav Jovanov Gonzo (ovaj film inspirirao je posljednju Hipster Dyke kolumnu koja se – vidi čuda – također nalazi u kaosu selidbe).

Nakon filmova slijedi after party u klub Funk gdje će glazbu puštati Vox Feminae Crew.

photo: Darko Vaupotić/Vox Feminae

Posted on November 22, 2012

Leave a comment

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

Tweet
Buffer

Switch to our desktop site