- Queer.hr - http://queer.hr -

Marš solidaran s propalim tvornicama

Posted By On November 18, 2012 @ 2:50 pm In Domaća,Izdvojeno,Politika | No Comments

Peti marš solidarnosti u organizaciji Mladih antifašista Zagreba i Kontraakcije prošetao je u subotu Peščenicom – oko 200 sudionika provedeno je edukativnim razgledavanjem kvarta koji je nekad bio tvorničko žarište grada. Niz u međuvremenu propalih tvornica (između ostalih Zagrepčanka, Naprijed, TLOS, Croatia)  zapošljavao je preko 60 tisuća radnika, a sada ih povezuju svima njima slične priče o stečaju i propadanju, izvjestio je H-alter.

Doduše, jedan od prostora danas svjedoči malo pozitivnijim primjerom korištenja preostalih resursa za potrebe grada – i to u kulturi. Od 2010. godine naime u prostorima stare Klaonice djeluje kolektiv reciKlaonica, koji je nedavno bio zastupljen u medijskom prostoru kada je grad pokušao deložirati kolektiv uz natpise o prisutnoj opasnosti od životinjske bjesnoće.

“Kroz dvije godine ovdje je živjelo, kraće ili duže vremena, mnoštvo ljudi. Početkom mjeseca smo i službeno otvorili besplatnu trgovinu gdje se 24 sata dnevno može doći i ostaviti ili uzeti stvari koje žele ili im trebaju. Ovdje djeluje i Infoshop, besplatna knjižnica i čitaonica kao i glazbeni studio” – za H-alter je navela jedna od članica kolektiva.

Korištenje napuštenih industrijskih kompleksa u kulturne svrhe inače je uobičajena praksa u raznim europskim gradovima, od minhenškog ‘Kunstparkost’-a, do ljubljanske ‘Metelkove’. U Zagrebu, uz Klaonicu, imamo neuobičajeno velik broj takvih primjera, koji su izvedeni na različite načine: od ‘Medike’, čiji kompleks koristi niz inicijativa i udruga civilnog društva i nezavisne kulturne scene, do bivše tvornice ‘Katran’, pa sve do ‘Jedinstva’, čija je tvornička hala dodijeljena udruzi POGON – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, te se može koristiti od strane različitih organizacija za njihove programe.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/27911/mars-solidaran-s-propalim-tvornicama/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.