Dinamična scena all-female bendova

Pojam cruisinga očito nije isključivo vezan za gay muškarce; barem nije tako ako ćemo generalno sagledavati indie i rock glazbenu scenu ženskih i lez bendova koji žare domaćom alternativnom scenom, od kojih ćemo neke imati prilike vidjeti u petak u kinu Mosor u sklopu prvog ‘L Festa’. Prateći seobe članica iz benda u bend može se napraviti prava mala genealogija razvoja snažnog sve-ženskog rocka u Zagrebu i okolici; koji nerijetko ima aktivističko-feminističke temelje u kvalitetnim glazbenim aranžmanima.

Glazbenici mijenjaju bendove. Simple as that.

Jedan od najpoznatijih takvih projekata bio je tzv. ‘cover band’ Bura Bend koji je funkcionirao kao svojevrstan umjetničko-aktivistički projekt ne oslanjajući se samo na glazbu već i na stage performanse koji su uključivali promo-materijale, plakate i stripove s obzirom da je frontwomen ovog specifičnog benda bila likovna umjetnica Helena Janečić. „Bura Bend je svirao obrade pjesama koje su govorile o ljubavi prema djevojkama ili pjesme gay izvođača koje su nam bile drage. Više ne djelujemo zbog toga što su se interesi članica usmjerili na druge stvari koje nisu nužno uključivale svjetla reflektora i obožavanje od strane lezbijske zajednice. Uvijek kažem da duh Bura Benda i dalje živi te očekujem da će se u jednom trenutku izdići iz pepela“, kaže Janečić koja je posebno inspirirana za ponovnim pokretanjem benda svaki put kad dođe poslušati neki od trenutno aktivnih. „Drago mi je da su se počeli razvijati. Ženskih i lezbijskih bendova je i tako premalo; a malo je i cura koje odlično sviraju instrumente tako da je sasvim uobičajeno da se članovi prešaltavaju iz benda u bend. Sasvim je prihvatljivo da jedna bubnjarica pokriva tri benda.“

Kad već spominjemo bubnjarice, sa njom se slaže i Sara Ercegović, nekadašnja članica Bura Benda koja je potom počela svirati s Evom i Sunčanom bubnjeve u bendu Ž/BUKA; da bi nedugo nakon odlaska Sunčane iz benda s novom članicom Ivonom oformile post-rock Žen, koji je već imao nekoliko nastupa u Zagrebu i okolici – uključujući i posljednji VoxFeminae festival. „Kada se proučava zagrebačka alternativna glazbena scena, posebno ako se usredotočimo samo na jedan žanr dolazi se do istog zaključka: glazbenici mijenjaju bendove, istovremeno sviraju u više njih, pomažu si, uskaču i gostuju; što je još izraženije u maloj ženskoj glazbenoj sceni. Osobno mi je svaki bend posebno iskustvo koje je bespredmetno komparirati. Svako volim i dragocjeno mi je; a činjenica da neki bendovi dijele iste članice pokazuje sinergiju ženske glazbene scene, te međusobno dobru interakciju glazbenica i umjetnica“.

Zanimljivo je napomenuti i da je perspektivna kantautorica Melita Sabljo također u jednom trenutku bila dio postave Ž/BUKE te benda Spina; u kojem je započela i sadašnja članica Žena Ivona.

Zalutale na muški teren?

Dina J., odnedavno kolumnistica Queer.hr-a, također je neko vrijeme svirala u all-female bendovima Ž/BUKA i Rock Flock (koji to više nije) te ističe pozitivno iskustvo rada s isključivo ženskim autoricama. Danas radi na organizaciji ZbeLeTron party programa te najavljuje potencijalni queer solo projekt za skoru budućnost. „Postoje kvalitetne izvođačice koje odlično sviraju komplicirane instrumente. Više nisam toliko u rock glazbi, ali i DJ-ice su glazbenice, premda mnogi to ne žele priznati. U ZbeLeTronu želimo njima dati priliku da pokažu što znaju. Problem s rock glazbom i bendovima na našoj alternativnoj sceni je taj što se žanr i dalje uporno identificira kao muška domena“, kaže Dina.

Sara također spominje da povremeno nailaze na predrasude. „Događa se da nam tonci pristupaju kao da se prvi put susrećemo s pojačalima, kao da ne znamo što je monitor ili nam podešavaju mikrofone nakon što smo već obavile tonsku probu i sve pripremile; kao da misle da mi ne znamo ništa o tome pa nam žele pomoći, ili nas jednostavno ne tretiraju kao glazbenice i umjetnice već kao nekog tko je slučajno zalutao u muško područje pa se sad malo igra. No, predrasude razbijamo kad zasviramo.“

Glazbene zvijezde pred ‘naivnom’ publikom

Na posljednjem Voxu oduševio je i gotovo pa all-female bend ‘U pol’ 9 kod Sabe’ u kojem djeluje umjetnica Ana Opalić, danas na čelnoj poziciji zamjenica Sandre čije je ime bend nekad sadržavao. Osim nje, u bendu su Saba, Martina, Marieta, Mirna i član Goran; a njegova specifičnost je u tome što je većina članica bez velikog glazbenog obrazovanja u glazbu ušla tek nakon navršenih tridesetih, što ih nimalo nije spriječilo da u dvije godine postanu jedan od omiljenijih bendova zagrebačkoj zajednici.

U petak na L Festu nakon dugo vremena imati ćemo priliku čuti i vidjeti ‘Drvenu Mariju’, projekt književnice i filmske kritičarke Mime Simić koja mu je jedina stalna članica. Nastao je kao književno-glazbena inicijativa Mime i brata Romana prije više od 15 godina; a kada je polovica tandema osnovala obitelj Mima je sama nastavila isfuravati njihove pjesme u najrazličitijim sastavima benda.“Nekad surađujem s lezbama a nekad s straight ženama. Ne odbijam ni frajere. Pjesme su zezancija na sve moguće teme i stilove a najčešće se oslanjaju filmske, socijalne, pop-kulturalne i psihopatološke motive s vječnim dvokorakom ironijskog odmaka“, kaže Mima o ‘Drvenoj Mariji’ kojoj je zasad jedina uspješnica vezana uz temu homoseksualnosti (pjesma u kojoj su naratori gay muškarci) tako da se ni ne žele svrstati u lezbo-glazbenu supkulturu, ali rado nastupaju gdje god zovu „jer vole popiti besplatno pivo i glumiti zvijezde pred naivnom publikom“.


Ukoliko vam se već vrti u glavi od silnih prešaltavanja, svratite na ‘L Fest’ u petak u kino Mosor s početkom u 21:30 gdje nastupaju Drvena Marija, Le Zbor, U pol’ 9 kod Sabe i Viktorija; popijte pivo i, ukoliko niste do sada ulovili priliku, poslušajte red odličnog indie rocka, post rocka, kora i solo izvedbi. Za svakog ponešto!

Foto: cunterview.net
Posted on November 24, 2010

Leave a comment

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

Tweet
Buffer

Switch to our desktop site