FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Dosta lezbofobije u Južnoafričkoj Republici!

objavljeno:

14. 11. 2012.
Dosta lezbofobije u Južnoafričkoj Republici!

autor:Nakon što smo već nebrojeno mnogo puta izvještavali o brutalnim ubojstvima i napadima na lezbijke u Južnoafričkoj Republici, nakon kratkog zatišja, još jedno lezbofobno ubojstvo dogodilo se u Cape Townu.

Najnovija žrtva je 19-godišnja nogometašica Sihle Skotshi (na slici) koja je podlegla ozljedama samo par sati nakon teškog fizičkog napada, javljaju iz Luleki Sizwe, organizacije napravljene za pomoć lezbijkama koje su žrtve tzv. korektivnog silovanja lezbijki.

Prema svjedokinji koja je preživjela napad bez ozljeda, napad je izvelo petorica ili više muškaraca koji su ih zaskočili ispred kuće jedne od djevojaka prema kojoj su se uputile da uzmu još novaca za izlazak. Napad je bio izveden od strane pripadnika bande Amavura koji su vičući na njih rekli kako “ovo nije mjesto za njih, kako tim dijelom grada vlada Amavura”; inače zloglasna banda poznata za taj dio grada i šire.

Djevojke su se pokušale obraniti no, Skotshi je zadobila teške ozljede nanešene malim kopljem u predjelu prsa, dok je njezina prijateljica zadobila ozljede ruke, treća je otrčala po pomoć i time možda izbjegla još težu sudbinu. Prije nego je umrla, Skotshi je uputila i posljednje riječi: “Ispričajte se u moje mojoj majci, volim avas sve!”

Ndumie Funda iz organizacije Luleki Sizwe napomenula je kako je Skotshi bila mlada i prijateljski raspoložena djevojka, koja je igrala nogomet i planirala upisati fakultet. Inače, organizacija Luleki Sizwe je prije skoro tri godine napravila nogometni tim “Odabrani” koji se sastojao od lezbijki koje su igrajući nogomet htjele pokazati da je to njihov način borbe protiv lezbofobije koja je u mačističkoj Južnoafričkoj Republici poprilično raširena.

Val nasilja prema lezbijkama započeo je prije skoro pet godina ubojstvom Eudy Simelane, hvaljene nogometne zvijezde ženske reprezentacije (popularno nazvane Banyana, Banyana) koja je grupno silovana, pretučena i više puta izbodena po cijelom tijelu. Njezino ubojstvo dogodilo se nedugo nakon što se Simelane autala javnosti.

Ovo je već ne zna se koje ubojstvo lezbijke u ovoj zemlji, a tužne su činjenice kako je zanemariv broj počinitelja priveden i da su napadi uglavnom na lezbijke tamnije puti te samim time, Južnoafrička Republika, uz Ugandu, još uvijek ostaje jedno od najnesigurnijih mjesta za život LGBT osoba s velikim naglaskom na lezbijke iako postoje zakoni koji štite LGBT osobe.

Ovaj primjer pokazuje kako ponekad zakoni ne mogu biti samo slova na papiru te da je potrebno provoditi edukaciju i strogo kažnjavati homofobne zločine jer jedino se na taj način može nešto promijeniti.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Kosmogina
Pitchkanterije


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Marino Čajdo
Cocktail


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


Dominik Colins
Qoohanje za romantike