FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Predstavljen šesti po redu – Vox Feminae festival!

objavljeno:

13. 11. 2012.
Predstavljen šesti po redu – Vox Feminae festival!

autor:Na konferenciji za medije danas je predstavljeno šesto izdanje Vox Feminae Festivala koji će se održati od 21. do 24. studenog 2012. godine u Kinu Europa, a ovo je bila prva ikad održana konferencija za novinare u šest godina održavanja ovog festivala.

Gabrijela Ivanov, koordinatorica festivala naglasila je: “Izazov ovogodišnjeg festivala je definitivno napuniti kino Europu, približiti Vox Feminae što široj publici jer kao što se i iz filmskog programa vidi, nije riječ o hermetičnim sadržajima rezerviranim samo za one koji intenzivnije bave nekim aspektom ljudskih prava, već je riječ o dokumentarcima s izrazito kvalitetnom produkcijom, a teme kojima se bave, u današnje vrijeme spadaju u opću kulturu.”

Osim toga naglašeno je kako je festival iz godine u godine rastao te samim time mijenjao svoje lokacije (podsjetimo prvi Vox Feminae festival održan je u SC, pa u Medici, pa u Griču), a trenutno se održava u kinu Europa u centru Zagreba. Lajtmotiv šestog Festivala su superjunakinje kojima Vox Feminae platforma poručuje da biti žena u današnje vrijeme neminovno podrazumijeva posjedovanje nadnaravnih moći, te  poziva sve superjunakinje i superjunake da izvuku svoje plašteve i maske iz naftalina i pridruže se godišnjem slavlju ženske snage u svim svojim manifestacijama.

U sklopu međunarodnog filmskog festivala biti će prikazano 17 filmova iz 11 zemalja, od čega sedam dugometražnih dokumentaraca.

“Izbor tema ovogodišnjih festivala je širok, od straight forward aktivističkih preko pop kulture te osobnih, intimnih priča pa sve do izuzetnih pojedinca i pojedinki koji daju pozitivan primjer društvu. Autorice i autori su podjednako zastupljeni u programu jer se i jedni i drugi bave temama koje nadilaze rodne stereotipe”, najavio je Noa Pintarić, selektor filmskog programa.

Osim superjunakinjama koje 21. studenog otvaraju festival  filmom WONDER WOMEN!  The Untold Story of American Superheroines,  filmovi se  bave i drag kingovima,  prvom generacijom transseksualnih bakica, koje su se  još 50-ih i 60-ih godina podvrgnule operaciji promjene spola, te pripadnicama  revolucionarnog lezbijskog pokreta nazvanim Lezbijana.

Na programu su također i neke glazbene ikone, ali i oni kojima  je to za dlaku uspjelo postati. Uz koncert, koji je ujedno putovanje u ženski svijet, Antonyja Hegartyja  iz grupe Antony and the Johnsons tu  je i dokumentarni film o iznimno talentiranoj  američkoj  glam rock zvijezdi Jobriathu čija karijera je unatoč svim predispozicija završila neslavno.

Uz filmski program šesto izdanje festivala veliki naglasak stavlja na predstavljanje ženskih i rodno angažiranih festivala, projekata, kolektiva i organizacija iz regije – PitchWise (BiH), BeFem (Srbija); NLO (Srbija), CRVENA (BiH), Rdeče Zore (Slovenija), FemiNiš (Srbija), Libela (Hrvatska), L –Fest (Hrvatska) i Queer.hr (Hrvatska) koji će se sastati u Zagrebu u cilju osnivanja platforme za rodne kulturne prakse.  O zaključcima radnih sastanaka govorit će se na okruglom stolu u četvrtak 22. studenog od 12 do 15 sati, kada će se održati i prezentacije regionalnih inicijativa i projekata.

Na programu je među ostalim i radionica koja se bavi glasovima marginaliziranih skupina, predavanje o ekofeminizmu, predstavljaljanje umjetničkog video projekta nastalog u sklopu All My Independent Women mreže, kojeg čini 20 djela nastalih u periodu od 2005. do 2011. godine, projekcija i predstavljanje filma „Žemsko“ Dunje Ivanišević,  te aromaterapijska radionica za glumice i glumce.

Glazbeni program održavati će se u Kinu Europa, Funku i Sirupu, a nastupati će U pol’ 9 kod Sabe, ZbeLeTron kolektiv, švedska DJ-ica La Fleur i mnogi drugi.

Kao i svake godine u sklopu festivala će se održati sajam. Samo za ovu priliku mini izdanje Bazaara u subotu 24. studenog od 11 do 16 sati preseliti će na kat kina Europa.

Karte se mogu rezervirati na [email protected] po cijeni od 20 kuna, a cijena festivalske ulaznice koja uključuje festivalski program i završni party u Sirupu je 100 kuna te se rezervacije primaju do 20. studenog 2012. godine na već spomenutoj e-mail adresi.

Više informacija možete dobiti na festivalskim stranicama (Klik!), a opširnije o ovogodišnjem Vox Feminaeu i pratećem programu ćete moći čitati na Queer.hr-u!


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike