FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Barack Obama neće zagovarati istospolne brakove u drugom mandatu

objavljeno:

13. 11. 2012.
Barack Obama neće zagovarati istospolne brakove u drugom mandatu

Nije prošlo ni pola godine otkad je Barack Obama dao javnu podršku istospolnim parovima koji traže pravo na brak u SAD-u, a ni tjedni otkad ga je nemali broj gej ikona podržao u kampanji reelekcije – a da je američki predsjednik obznanio kako u drugom mandatu neće zagovarati zakon koji će na državnoj razini omogućiti realizaciju istospolnog braka.

Odgovarajući na pitanja koja su poslali mladi glasači na MTV, Obama je izjavio kako je važno da svaka savezna država odluči o tom pitanju za sebe. „Povijesno, brakovi su uređivani na državnoj razini a rasprava o tome još uvijek traje. Smatram kako je zakon koji će obuhvatiti sve države pogrešan način“, rekao je dodajući kako se unatoč tome strogo protivi DOMA-i, koja je početkom godine proglašena neustavnom na kalifornijskom sudu. Obama se nada da će tu odluku pratiti i ostatak države.

Interesantno, ali ne i iznenađujuće, unatoč prosječnom angažmanu po pitanju LGBT prava Obama je statistički jedini predsjednik SAD-a koji je i ovoliko učinio za LGBT zajednicu. Iako mu drugi mandat, zbog same činjenice da ne treba brinuti o reelekciji, daje veću moć prilikom donošenja odluka, ostaje vidjeti u kolikoj će se to mjeri odraziti na gejeve i lezbijke. Romneyjev gubitak, na kraju krajeva, mala je i kratkotrajna radost.

Odluka Vrhovnog suda ključna za daljni napredak bračne ravnopravnosti

Pozitivna je vijest, s druge strane, povijesna napredak u četiri savezne države: Maine, Maryland, Washington i Minnesota nakon niza neuspješnih kampanja konačno su pronašle recept za ravnopravnost, odustajući od pogrešnih pristupa viralnim videima zaljubljenih parova a fokusirajući se na zakonsku ravnopravnost. Zahvaljujući jednogodišnjem trudu u Minnesoti, glasači su odbili akt koji je predviđao da brak bude ograničen samo na raznospolne parove; a iako se istospolni parovi još uvijek ne mogu vjenčati, to odnedavno mogu u Maineu, Marylandu i Washingtonu – čime se broj država u SAD-u koje imaju reguliran istospolni bračni ugovor penje na devet – što je wow – gotovo dvadeset posto!

Međutim, Vrhovni sud imati će svakako najjaču ulogu kada su u pitanju svi procesi koji se vode po pitanju bračne ravnopravnosti, uključujući DOMA-u i žalbu na kalifornijski Proposition 8.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike