FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Pobjeda demokracije u Španjolskoj!

objavljeno:

9. 11. 2012.
Pobjeda demokracije u Španjolskoj!

autor:Ustavni sud Španjolske potvrdio je valjanost zakona o istospolnim brakovima iz 2005. godine i odbio žalbu vladajuće desnice da promijeni zakon koji je usvojila prošla španjolska vlada.

Bivša španjolska socijalistička vlada započela je 2004. godine kampanju za ozakonjenje istospolnih brakova, koji bi uključili i usvajanje djece. Nakon duge rasprave, zakon koji je omogućavao sklapanje istospolnih brakova izglasan je u parlamentu 30. lipnja, 2005. i objavljen je 2. srpnja 2005. Istospolni brakovi u Španjolskoj službeno su postali legalni 3. srpnja 2005. i podrazumijevaju pravo usvajanja djece, što je moguće u samo desetak zemalja u svijetu.

Desnica je samo tri mjeseca nakon izglasavanja zakona uložila žalbu na tu odluku te je nakon dužeg vremena Ustavni sud, koji će ovih dana službeno priopćiti detalje svoje odluke, konačno potvrdio valjanost zakona i odbio žalbu. Tom odlukom preko 20.000 istospolnih brakova sklopljenih između 2005. i 2011. godine, ili 1,8 posto svih sklopljenih brakova u Španjolskoj je ostalo u zakonskim okvirima.

Španjolska je znači i dalje ostala jedna od prvih zemlji u svijetu koja je ozakonila istospolne brakove.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike