FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

KRIV JE!! Sudskom presudom Vlatku Markoviću zabranjeni homofobni ispadi!

objavljeno:

5. 11. 2012.
KRIV JE!! Sudskom presudom Vlatku Markoviću zabranjeni homofobni ispadi!

Vrhovni sud Republike Hrvatske, presudio je u korist Centra za LGBT ravnopravnost (LORI, Queer Zagreb, Zagreb Pride) protiv Vlatka Markovića zbog diskriminacije, odlučujući tako o žalbi Centra protiv presude Županijskog suda u Zagrebu od svibnja 2011.

Kako stoji u presudi, utvrđuje se da je tuženik izjavama kako homoseksualci neće igrati u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji dok je on predsjednik HNS-a te kako samo zdravi ljudi igraju nogomet, diskriminirao homoseksualce.

Vlatku Markoviću zabranjuje se slično daljnje istupanje kojima javno diskriminira homoseksualne osobe te mu se nalaže da se javno ispriča putem objave u Večernjem listu u roku od tri dana od donošenja presude, o vlastitom trošku.

Vlatko Marković dužan je podmiriti i sudske troškove.

Markovićeve izjave u Večernjaku izravna diskriminacija

Centar za LGBT ravnopravnost žalbu je podnio pobijajući presudu iz razloga bitne povredbe odredaba parničnog postupka, pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene materijalnog prava traživši ukidanje i vraćanje predmeta prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje te usvajanje zahtjeva. Ovoj se žalbi priključio i umješač na strani tužitelja, pučki pravobranitelj RH.

Prema presudi Vrhovnog suda, upravo je sporni novinski članak podnaslova „Vlatko Marković: za gaya nema mjesta u vatrenim. Nogomet igraju samo zdravi“ objavljen u Večernjem listu 7. studenog 2010. te izjave u njemu, dane kao predsjenik HNS-a, vid izravne diskriminacije.

Izjavu da su homoseksualci bolesne osobe te stoga ne mogu igrati nogomet, sud je ocijenio povredom dostojanstva skupine osoba, međutim kako nije dokazano stupanje negativnih posljedica zbog te izjave Marković neće odgovarati.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike