FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Halloween. Vrijeme je za ‘strašnu’ hranu!

objavljeno:

31. 10. 2012.
Halloween. Vrijeme je za ‘strašnu’ hranu!

autor:



Iako se velik broj još uvijek žestoko protivi amerikanizaciji naših običaja, mladi su odlučili – Halloween je postao dio naše kulture. Istina nije se toliko ukorijenio kao što je to u SAD-u, ali postao je dio clubberske kulture (ako još uvijek ne znate gdje biste, provjerite što se nudi u gradu – Klik: Halloween u Zagrebu: Desetci kreativno nedorađenih partyja), no mnogi se, u nedostatku bolje ponude odlučuju ipak za maskirani tulum kod kuće. Kućni tulumi su ponekad pravi užitak za originalnog domaćina ili domaćicu, a Halloween otvara vrata onog zastrašujućeg dijela svakog kulinarskog mozga. Što ponuditi gostima?

Kako je Halloween praznik koji je sličan našim maškarama, ali stavlja naglasak na sve strašno, tako i hrana za Halloween treba biti – strašna (i praktična).

Mrtvačevi sendviči

Za ovu zastrašujuću poslasticu trebat će vam tanko narezani bijeli kruh (najbolje je kupiti kruh koji je unaprijed narezan) s kojega ste maknuli koricu, maslac, sir za mazanje ili kikiriki namaz, bademi i džem od jagode.

Kruh treba dodatno stanjiti pomoću valjka za tijesto nakon što ste mu makli koricu kako bi ga mogli bolje zamotati i kako bi zadržao konzistenciju. Tanko namažite maslac te na maslac stavite ili sir za mazanje (Zdenka sir) ili maslac od kikirikija. Zamotajte u malu rolade, sa tupim nožem napravite udubljenja koja će glumiti zglobove na prstu. Sad već to liči na nešto zar ne? Jedan kraj smotuljka oblikujte u zaobljeni V te na vrh stavite badem (možete ga učvrstiti s malo maslaca). Kako bi efekt ‘odrezanog prsta’ bio potpun na drugi kraj smotuljka stavite malo džema od jagode (džem glumi krv) i sa osmijeh poslužite svojim gostima.

Jack-O-Lantern Pizza

Jedan od glavnih motiva Halloweena je izdubljena narančasta tikva. Priča koja stoji iza toga je zaista duga, a sad smo fokusirani na kuhanje. Što još možete ponuditi svojim gostima? Jedno sam naučila tokom nekoliko godina intenzivne kulinarske karijere – svi vole pizzu. Kako obično nemamo puno vremena za pripremu, preporučam da u lokalnoj pekari kupite tijesto za pizzu – u jednu posudu za pečenje možete ugurati čak i pola kile tijesta. Na nju je najbolje da stavite umak od rajčice uz puno žutog sira (podravec, tilzit) – u ovom receptu je najbitniji posljednji korak koji ovu običnu pizzu pretvara u Halloween pizzu.

Nakon što ste pekli pizzu u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva nekih 10-15 minuta (ovisi o pećnici), vrijeme je za najbitniji korak. Za taj korak trebat će vam nekoliko narančastih paprika, nekoliko zelenih paprike, cherry rajčice i crne masline. Izrežite cijele paprike na trake da zadržite oblik paprike, rajčice na četvrtine, a masline na ploške i krenite slagati na svakom komadu pizze po jednog Jack-O-Lanterna prema priloženoj slici. Zagrantirano će svi vaši gosti posegnuti za ovom krajnje simpatičnom hranom.

Hrenovke mumije

Moja baka je oduvijek govorila da svaka prava domaćica treba u svojem hladnjaku uvijek imati barem jedan paket kora za štrudlu kao i paket lisnatog tijesta za nenajavljene goste. Ovaj recept je baš takav – za nenajavljene i gladne goste, ali i za pomno isplanirane partije. Treba vam samo paket hrenovki (onih manjih), malo senfa, malo maslaca, sir i paket lisnatog tijesta.

Ono najbitnije kod hrane je prezentacija, a to ćete najbolje primjetiti kod ovog brzog recepta. Lisnato tijesto narežite na trake otprilike 1 cm debele i na punu dužinu tijesta. Također izrežite i sir na trakice. Proces je ovakakav: uzmite trakicu tijesta, stavite malo maslaca te na nju položite sir. Uzmite hrenovku te ju omotajte lisnatim tijestom kao da motate mumiju, ali pazite da ostavite prostor za glavu. Ne morate omotati cijelu hrenovku niti brinuti izgleda li uredno! Pećicu zagrijte na 200 stupnjeva te stavite svoje male slatke hrenovka mumije dok tijesto ne postante hrskavo i smećkasto (cca 20 minuta). Nakon što ih izvadite iz pećnice, s malo senfa im napravite oči te u dvije zdjelice pripremite senf i ketchup.

Ovo su samo neki od niza recepata s kojima možete dočekati svoje goste. Brzi su, ukusni su, a gosti će ostati zapanjeni vašom kreativnosti! Za zabavu vam ne možemo garantirati, ali svi tvrde da je zabava bolja uz pun želudac.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti




Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop




Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike