FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Danas zatvaranje zagrebačkih Perforacija

objavljeno:

28. 10. 2012.
Danas zatvaranje zagrebačkih Perforacija

autor:FOTO: Treći dan Perforacija u Zagrebu

Tema koja je obilježila program Perforacija ove subote je ekologija. Prvi na jučerašnjem rasporedu bili su BicPop te Sindikat Biciklista, koji su svojim instalacijama i radionicama upozorili na probleme s kojima se susreću biciklisti u našim gradovima na dnevnoj bazi te su naglasili svoj primarni cilj kojim afirmiraju biciklizam kao brz, ekološki korektan te zdrav način prijevoza. Volonteri Biciklopopravljaone svojim su znanjem i vještim rukama zainteresiranim posjetiocima pokazali kako svog limenog ljubimca popraviti i održavati bez odlaska u servis u svrhu uštede novca. Instalacija Carparking4Bikes pokazuje nam kako omjer parkirnih mjesta za aute i bicikle nije ravnopravan, točnije kako je veća pozornost posvećena automobilima, dok su biciklisti prisiljeni dobar dio vremena provoditi u traženju  mjesta na kojem će sigurno parkirati svoj bicikl. Bikes4Speakers je instalacija koja nam je pokazala kako se bicikli mogu koristiti u svrhu okupljanja i prosvjedovanja na inovativan i ekološki prihvatljiv način.

Sljedeći događaj koji je naglasio ekološki aspekt festivala je Večera invazivnih vrsta koju su kolaborativno organizirale udruga Domino i udruga Populus. Udruga Populus oko sebe okuplja kreativne biologe, ali i druge svestrane ljude iz raznih područja obrazovanja u svrhu promicanja flore. Ovom večerom, osim punog želuca, posjetioci su mogli naučiti ponešto o invazivnim vrstama i njihovom utjecaju na ekološki krug u kojeg invadiraju. Prije same večere, predstavnica udruge Populus održala je kratko infromativno predavanje o invazivnim vrstama. Menu večere sastojao se od brusketa s jednogodišnjom krasolikom i kravljim sirom (hladno predjelo), krem juhe od čičoka (toplo predjelo), njoka u umaku od zlatnice i jednogodišnje krasolike (glavno jelo), „Invazivne Sacherice“ sa džemom od jagoda i indijskih jagoda (desert) te iznenađenja u obliku čaja od kamilice i zlatnice s bagremovim medom i medenjacima s amorfom.

Bojan Đorđev i Stipe Kostanić svojom su predstavom na izravan način prikazali ljudsku seksualnost te sve spektre emocija koji su uključeni u nju. Namjera je ovog performansa od frustrirane žudnje stvoriti određenu vrstu ceremonijala koji će omogućiti ostvarenje punoće erotskog doživljaja.
Mala Kline, slovenska izvođačica, koreografkinja i redateljica svojim nam je radom EDEN predstavila 2 svijeta istovremeno prisutna u susretu izvođača i publike. Radeći kroz slike, EDEN nam na razigran i duhovit način prikazuje paradokse. U činu nemoguće komunikacije s čovječanstvom koje je ostalo. Ideje ljubavi, komunizma, novca, jezika i sjećanja suprostavljene su napuštenom tijelu glumca kako bi progovorili o onome što je nužno u samome kazalištu.

Splitski novocurkuski duo „Room 100“ jučer nam je predstavio , u trajanju od dvadesetak minuta, svoju drugu produkciju nakon prošlogodišnje uspješnice „C8H11NO2“. Zasad nezavršeni projekt pod nazivom „Seed (work in progress)“ kroz plesnu koreografiju sastavljenu od raznih tehnika pokreta, uz mračnu ambijentalnu glazbu pokazuje psihičko stanje osoba koje su sudjelovale u Domovinskom ratu. Iako generalno nedovršen, performans je u svojem kratkom trajanju dao okvirnu sliku rada kojeg po završetku možemo očekivati. Sasvim je jasno zašto se ovaj mladi duo tako brzo popeo uz stube izvedbenih umjetnosti. Mračan ambijent u vidu glazbe, samog performansa i scenskih pokreta izvođača uistinu ima moć prebaciti pojedinca u atipično, bolje reći psihodelično stanje uma i natjerati pojedinca da razmisli o konkretnoj emociji, točnije poremećaju koji se predstavlja unutar same izvedbe.

U zadnjem danu zagrebačkog fragmenta Perforacija možete pogledati sljedeće performanse. U 11.00 sati u prostorima Kina Europa možete pogledati instalaciju Željka Zorice „Cabagge Clairvoyant“ koja će prikazati strogo formalne i konvencionalne protokole ispraćanja poštovanih gostiju. Matija Ferlin svojim će plesom „Sad Sam Lucky“, preko teksta poezije Srećka Kosovela, kroz fizički napad na jezik pokušati pronaći njegovu idealnu formu. Ovaj performans održava se u prostorima ZPC-a s početkom u 20:00 sati. Zaključna izvdba zagrebačkog segmenta Perforacija produkt je kolaboracije Tee Tupajić i Petre Zanki. Njihov projekt „The Curator’s piece (suđenje umjetnosti)“ nagriza mehanizam suvremeno-umjetničke scene. Predstava se održava u Velikoj dvorani &TD Teatra s početkom u 21:30 sati.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike