FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Mae Martin u Studiu Smijeha: stand-up report

objavljeno:

24. 10. 2012.
Mae Martin u Studiu Smijeha: stand-up report

Studio Smijeha ima tu krasnu naviku da redovito ugošćuje strane zanatlije komedije. Ako se dogodi da je dotična dio LGBT populacije a k tomu još i žena, povod je to za okupljanje brojne lokalne lezbo čeljadi kao i inih ljubiteljica i ljubitelja stand up-a. Tako je bilo i jučer, gledalište je bilo puno cura a negdje iz bespuća pridružilo se i mače koje je tijekom prvog dijela izvedbe glasno obznanjivalo svoje postojanje (u pauzi je pokrenuta više ili manje organizirana potraga, mače je locirano, ona je predivna i slatka, a akcija udomljavanja po posljednjim saznanjima još uvijek traje. Ako postoji na svijetu ijedna lezba koja još uvijek nema mačku, sada je čas… javite u Studio smijeha).

Što je smiješno u lezbijskim životima?

Marina je otvorila večer svojim tematskim repertoarom. Iako nas je već imala prilike nasmijati učinila je to opet novim setom fora s putovanja i aerodroma. Njen stil žene koja ima stav i attitude humor sjajno se nadopunio s gotovo sramežljivim pristupom Mae Martin kojoj je predala palicu.

Prva stvar koju Mae napravi kad se popne na stage je da – digne nogu na stolac. „It helps you relax“ kaže iako saznadosmo da je potekao iz glazbenih potreba (da drži gitaru), a u međuvremenu postao mojo thing. Sitna, simpa, plava cura slatkog osmjeha djeluje pomalo sramežljivo dok kreće s pričom o tome kako je, kad je tek stigla u London iz Kanade, bilo prilično stresno upoznavati nove ljude i kako si je kao pokušaj da postane istinski kul zamislila to da si glumi Boba Dylana.

Nakon toga slijedi tematski song. O tome sto se događa kad pokušava piti koliko i ostali. Kako se na prvom tulumu u Londonu oblila viskijem, u maniri jelte gorespomenutog Dylana, i završila gola.

Sramežljiva komičarka? Kako krivo.

Mae je profesionalka, već godinama radi po londonskim i inim klubovima, nastupa tri do četiri puta tjedno nasmijavajući strejt i gej ekipu, piše i za televizijske emisije a stigne i pohoditi prajdove i LGBT festivale. I uvijek uključuje gej teme. Kaže, to sam ja. I dobije super mailove obožavateljica. I da je humor super način da djeluješ antihomofobno na ljude. Nije da nema drugog repertoara. Najgora stvar koja se može na stageu desiti je – tišina. Stand up-om se zapravo počela baviti u srednjoj, jer se humorom koristila kao mehanizmom obrane protiv bullinga. Sad je uspješna stand-up komičarka koja je u svoje gigove uključila sonogve jer potajno želi biti rock star.

Njen je gej performing avatar takav da će svaka naći bar nešto u čemu se prepoznaje. Ona je Harry Potter i Lord of the Rings fan (i ima song o fan fiction fanatizmu), cura je koja se po summercampovima zaljubljivala u svoje nadređene, izgledala kao gej spider monkey, glumila da ima dečke. Saznali smo i to kako ju je Buffy učinila gej (i Miss Garel, profa iz srednje, koju je poslije našla na Facebooku i ova ju nije addala, al to je bio drugi song…), tu je uvijek i majka, internet moment s facebook-twitter-youtube-gtalk transom, strejteri s glupim pitanjima i tako dalje i tako dalje.

Sve je te stvari opjevala u songovima, naučila koju hrvatsku rečenicu (a bogami i srpsku) i razvalila publiku. Poslije nastupa rekla je da joj je zagrebačka lez publika bila super, tko nije bio neka žali do kraja života i gleda pjesmice na YouTubeu. Ne znam koju bi prije preporučila, onu o muškarcu njenog života Donu Cheadleu

ili ovu o Buffy, koju nije pjevala, ali vjerujem da bi se mnogima svidjela.:


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti




Kosmogina
Pitchkanterije


Marino Čajdo
Cocktail


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


Dominik Colins
Qoohanje za romantike