- Queer.hr - http://queer.hr -

Brazil: progres ljudskih prava zasjenjen poražavajućim podatcima o nasilju

Posted By Marino Čajdo On October 24, 2012 @ 9:22 am In Izdvojeno,Politika,Vijesti | No Comments

Brazil je u posljednjih nekoliko godina zemlja na radaru: bilo zbog neočekivanog ekonomskog rasta i promicanja ljudskih prava. Međutim, rad na zaštiti LGBT građana još je uvijek zanemarivo loš od strane države. Predsjednica Dilma Rousseff, popularna kako u domovini tako i u međunarodnim sferama, prema izvještajima stoji na čelu ovog sustavnog zanemarivanja. Dramatično se razlikujući u političkom programu od prethodnog predsjednika Luiza Inácia Lule da Silve, Rousseff je odbila sastanke sa svim vodećim LGBT organizacijama, uključujući i Nacionalno vijeće o diskriminaciji LGBTIQ osoba koje sponzorira vlada.

LGBT Brazilci, za to vrijeme, suočeni su sa groznim zločinima poput silovanja, prijetnji, policijskog nasilja i ubojstava. Samo nedavno ubijena je Sheila da Silva, 24-godišnja trans žena a nekoliko mjeseci ranije dvojica su muškaraca napala drugu dvojicu pod pretpostavkom da se radi o gej paru. Samo je jedan preživio oružani napad.

Prema izvještajima iz srpnja, samo u 2011. u, doduše brojnom, Brazilu dogodilo se 8809 slučajeva diskriminacije, uključujući 278 ubojstava. Brazil se diljem svijeta smatra državom sa najvećom statistikom nasilja spram LGBT osoba, međutim, malo se do nikako reagira od strane međunarodne zajednice na ove zastrašujuće podatke. Više od polovice žrtvi su napadnute zbog svog rodnog identiteta. Iako su slični podatci u Čileu i SAD-u uvjetovali stvaranje kakve kakve pravne regulative, u Brazilu naznaka za nečim sličnim još nema.

Unatoč ignoriranju od strane predsjednice, LGBT aktivisti napravili su značajan progres. Zaobišli su njen pokušaj veta na izglasavanje zakona o istospolnom braku, priklonili zakonu i Ustavni sud a potom nastavili lobirati za punu jednakopravnost. Na lokalnim izborima u Brazilu ove je godine sudjelovalo više LGBT osoba nego ikad, ukupno preko 150 kandidatkinja i kandidata. U državi Rio Grande do Sul izborena je mogućnost da transrodne osobe promijene svoje ime u dokumentima u skladu sa svojim rodnim identitetom, bez obvezne promjene spola i psiholoških evaluacija – što je na snazi u ostatku zemlje. Na razini zajednice, idući će mjesec u Salvadoru biti održan prvi LGBT seminar koji će se baviti temom rasizma i LGBT diskriminacije, na državnoj razini.

Predloženi novi anti-diskriminacijski zakon na čekanju je i preradama više od desetljeća. Aktivisti će bez sumnje nastaviti svoju borbu, nadajmo se, jednako uspješno kao i do sada.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/26910/brazil-progres-ljudskih-prava-zasjenjen-porazavajucim-podatcima-o-nasilju/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.