FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Arsen Bauk se posiplje pepelom za bivše stavove ali nastavlja s jednako ograničenima

objavljeno:

21. 10. 2012.
Arsen Bauk se posiplje pepelom za bivše stavove ali nastavlja s jednako ograničenima

autor:U intervjuu za Jutarnji list, ministar Bauk odgovarao je i na pitanja o životnom partnerstvu, s obzirom da je u procesu izrada novog zakona kojima bi se partnerstva pravno regulirala.

Nažalost, ključna informacija – o očekivanim terminima objave prijedloga, te puštanja u proceduru izglasavanja, nakon što je nekoliko puta u medijima termin od prvonajavljenog pomican na sve kasniji rok, još uvijek nije poznata. Sada se čak na to pitanje daje jako maglovit odgovor – prijedlog zakona je, kaže ministar, ‘na putu’, što daje prostora različitim interpretacijama, a opet odrađuje funkciju davanja na znanje da ministarstvo po tom pitanju nešto radi. S obzirom na to da su ministarstvu na raspolaganje odavno dani prijedlozi za izradu nacrta zakona od strane udruga, nameće se pitanje koje političke zakulisne rasprave su u tijeku koje odgađaju termin objave. Vjerojatno jest riječ o natezanju oko područja prava, a znakovito je i da se Bauk osvrnuo na oporbu.

Ministar je naime izjavio da je ‘posebno zadovoljan doprinosom koji ulažu čak i članovi najveće oporbene stranke, izjavama da se članovima istospolnih zajednica trebaju definirati materijalna i statusna prava.’

Očekivano, ali pomalo već zamarajuće, se politički intervju kada je riječ o LGBT pravima, odjednom premetne u obrazlaganje osobnih stavova, koji u biti ne bi trebali imati veze s ljudskim pravima. Bauk je po tom pitanju bio i autokorigirajuć – izjasnio se da su se njegovi stavovi unazad pet godina izmjenili: ‘ U predizbornoj kampanji 2007. godine na izravno pitanje sam bio protiv, ali od tada je prošlo pet godina i stav društva prema tom dijelu populacije se promijenio i popravio pa je možda vrijeme da i ja preispitam svoje stavove iz tog doba. ‘

Bilo bi uistinu osvježavajuće da se uvriježi logičan stav da politika treba na bolje mijenjati društvo, a ne čekati da se stav u društvu izmjeni puževim korakom pa tek onda rješavati zakonodavstvo. A naročito ne još k tomu trčati pred rudo i u intervjuima za dnevne listove razotkrivati svoje ograničene stavove, koje će onda valjda za 5 godina opet korigirati? Bauk je tako građanstvu dao do znanja da se eto, popravio po pitanju životnih partnerstava, ali djeca su mu pretvrd orah: ‘Ipak, pri onome da se protivim usvajanju djece ostajem, a što se tiče usvajanja ‘biološke’ djece (gdje jedan od partnera u istospolnu zajednicu uvodi svoje dijete, a drugi partner ga želi usvojiti) prepustio bih to stručnjacima iz radne skupine koja se bavi tim pitanjem’.

Možda bi valjalo ministra podsjetiti na intervju koji je dao za Queer.hr na dan borbe protiv homofobije, kada je rekao da se društvene norme propisuju, te ‘zato se mi koji smo se kandidirali da vodimo ovu državu – na što nas nitko nije tjerao! – moramo izložiti da bi omogućili da se zakon provodi i da država i zakon štite sve one na koje se to odnosi’. (KliK!-na-intervju). Ali čini se da predstojeći zakon postaje sve većim zalogajem za resornog ministra.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike