FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Festival Perforacije u Zagreb dovodi plenarni sastanak mreže IETM

objavljeno:

19. 10. 2012.
Festival Perforacije u Zagreb dovodi plenarni sastanak mreže IETM

Festival Perforacije (koji se od srijede odvija u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku), suorganizator je plenarnog sastanka članova IETM-a, međunarodne mreže organizacija koje se bave izvedbenim umjetnostima, čija je tema „IDEA(L)S“.

Na jutrošnjoj konferenciji za novinare održanoj u &TD-u, umjetnički direktor Festivala Perforacije i udruge Domino Zvonimir Dobrović najavio je tako 500 sudionika iz 45 zemalja na sastanku koji će trajati od 25. do 28. listopada a kojeg će obilježiti intenzivna druženja, rasprave, izvedbe i predstave.

U programu koji će biti predstavljen članovima ove međunarodne mreže organizacija naći će se tako presjek domaće scene (za koju je bio raspisan javni poziv) međugeneracijskih umjetnika, mladih i etabliranih, među kojima su istaknuti Oliver Frljić, Matija Ferlin, Room 100, Bacački sjenki, Branko Brezovec, Bobo Jelčić i Nataša Govedić… Poseban je dio programa i tzv. plesni showcase koji će članovima IETM-a biti predstavljen u Zagrebačkom plesnom centru.

Teme koje će obuhvatiti plenarni sastanak između ostalog biti će globalizacija ničega – što je festivalima kada su u pitanju predstave primječljivo, napuštene prakse i pojmovi u umjetnosti (poput katarze i tragedije), autorska prava, zatim odnos istoka i zapada, i mnoge druge; istaknula je Una Bauer.

Gordana Vnuk podsjetila je na prisutnost hrvatskih umjetnika unutar IETM mreže koju je još na prvom sastanku 1981. uz nju predstavljao Branko Brezovec. Već idući održan u Parizu narastao je u članstvu za pet puta, upravo u vrijeme kada je kazalište tj. izvedbene umjetnosti, doživjelo svoj boom osamdesetih zbog potrebe za drugačijom producentskom i programatorskom strukturom te napravilo iskorak od institucija.

Emina Višnić istaknula je važnost IETM-a u pogledu toga da je odmaknuo umjetnike i umjetničke organizacije od zastarjelog koncepta kulturne suradnje i razmjene koju provode državne kulturne institucije. Posebnost ovogodišnjeg IETM-a jest i taj što se miče od europskog kruga organizacija – ove godine očekuju se gosti iz Australije ali i Michael Kaiser koji će predstaviti jedno američko iskustvo u nezavisnoj kulturi.

Ovo je drugi put da je Zagreb domaćin plenarnog sastanka IETM-a nakon 1990. kada je on održan u sklopu Eurokaza.

IETM plenarni sastanak uz Festival Perforacije (udruga Domino) ostvaren je uz pomoć Eurokaza, Kulture promjene SC-a, Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade Pogon, Hrvatski institut za pokret i ples te Drugo more iz Rijeke.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike