FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Dva mjeseca novocirkuske magije a potom – Veliki potop

objavljeno:

20. 10. 2012.
Dva mjeseca novocirkuske magije a potom – Veliki potop

Festival novog cirkusa u svom osmom izdanju, koje se ove godine proteže kroz čak dva mjeseca (od 24. listopada do 21. prosinca) predstavlja umjetnike nove magije. Nova magija, ili magie nouvelle, novi je izvedbeni žanr koji stare iluzionističke tehnike i poznavanje ljudske percepcije kombinira s novim tehnologijama i novom dramaturgijom – a upravo je razvoj ovog umjetničkog pravca obilježio proteklo desetljeće.

Na možda najčudesnijem Festivalu novog cirkusa koji se ikad održao (njegovo je prvo izdanje prije osam godina i otvoreno novomagijskom izvedbom) pozivaju vas umjetnici kao što su Etienne Saglio (francuski krotitelj objekata u svijetu košmara), Juan Esteban Varela (čileanski gost hrvatskih korijena za čiju magiju vam neće trebati oči, jer se cijela odvija u potpunome mraku), Jean-Baptiste Thierrée i Victoria Chaplin (enciklopedijski veterani novoga cirkusa), Cie 14:20 (francuska kompanija koja pleše sa sjenama i prkosi gravitaciji), Kalle Hakkarainen (dobro znani finski gost koji na pozornicu donosi iskustvo filma), Claudio Stellato (belgijski performer čije se tijelo spaja s ormarom), Anne Juren (austrijska umjetnica koja novu magiju spaja s feminizmom)…

Program ovogodišnjeg FNC-a:

24.10. Konferencija: Magie Nouvelle @ KIC (10h – 14h)
24.10. Le Soir des Monsters @ Scena Travno (20h)

25.10. From the Dark @ Scena Travno (18h)
25.10. Le Soir des Monsters @ Scena Travno (20h)

9.11. Konferencija: Magie Nouvelle @ KIC (10h – 18h)
9.11. Gravitation + Nopeussokeus @ Scena Travno (20h)

10.11. L’Autre @ Scena Travno (20h)
10.11. Slavuj @ Pogon Jedinstvo (22h)

11.11. L’Autre @ Scena Travno (20h)

20.12. Magical @ Scena Travno (20h)

21.12. Freaky Friday / Posljednja večera @ Pogon Jedinstvo (23h)

Osim izvedbi, unutar ovogodišnjeg izdanja Festivala novog cirkusa organizirana je i međunarodna konferencija o novoj magiji, te radionica mentalizma Kurta Demeya. Pogon će pak ugostiti zagrebački Triko, ali i grandioznu završnu festivalsku večer 21. prosinca, kad prema nekim tumačenjima majanskoga kalendara stiže kraj svijeta, što znači da je festivalska posljednja večera, odnosno novo izdanje Freaky Fridayja, posljednje što treba uvrstiti u kalendar.

Glavnina izvedbenog programa odvijat će se na novozagrebačkoj Sceni Travno, gdje Mala performerska scena, organizator festivala, programski surađuje s Međunarodnim centrom za usluge u kulturi. Teoretski i radionički dio programa ostvaruje se u partnerstvu s Kulturno informativnim centrom, dok će rezidencijalni dio programa (za umjetnike i novinare), kao i onaj zabavni dio kasnonoćnih partyja, ugostiti zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade Pogon.

Cjelokupni festivalski program detaljno je predstavljen na službenim stranicama festivala, a ulaznice se nalaze u prodaji u Dancing Bearu (Gundulićeva 7), Octopus piercing studiju (Gundulićeva 37), te putem bankovnih uplata.

Više o festivalu pratite naredna dva mjeseca na Queer.hr-u!

Nezavisni festivali plod su magije svojih stvaratelja; na sreću dolazi Veliki potop

Magie nouvelle izvedbeni je pravac koji se etablira posljednjih desetak godina, a još je uvijek nedovoljno zastupljen na svjetskim pozornicama. Kalle Hakkarainen iz Finske osim na spomenutom otvorenju 2005. gostovao je na FNC-u 2008. kao jedan od predvodnika žanra. Upravo je zato njegovim ponovnim ugošćavanjem, kako nam je izjavio ravnatelj Male performerske scene Ivan Kralj, FNC napravio svojevrstan puni festivalski krug.

„Činjenica novomagijskoga žanra koji sada, evo, postoji na najvišoj francuskoj cirkuskoj akademiji i kao poseban smjer, utvrđuje, kao i mnogo puta do sada, da je zagrebačka publika kroz ovaj festival uvijek mogla svjedočiti novocirkuskoj budućnosti prije nego će ona masovno osvojiti i svjetske pozornice. Moja osobna simpatija prema novoj magiji leži i u tome što držim da je pojam iluzije žrtva ogromnog broja klišeja (zec u cilindru, as u rukavu, prepiljena žena…), čak i većeg nego cjelokupni cirkuski vokabular, pa je legitimiranje neke drukčije upotrebe forme svojevrstan izazov u kojem festival želi sudjelovati“, izjavio nam je.

Festival novog cirkusa redovito koristi priliku za ukazivanje institucionalnih problema koji vladaju na hrvatskoj kulturno-umjetničkoj sceni, posebno kada je u pitanju financiranje od strane Grada i Ministarstva. Pretprošle godine je tako organiziran jednodnevni festival, potom prošle razvučeni jednotjedni a ove godine će se program provući kroz, uvjetno rečeno, dva mjeseca.

„Plod je to naše nemoći da u zadanim okvirima planiramo drukčije, ali kad bih gledao sa strane, to je i nekakav prirodan slijed događanja u kojem se uspješni organizatori etabliraju cjelogodišnjom programacijom. U nekoj normalnoj zemlji ne bismo primjerice tugovali ukidanjem Queer festivala i tješili se pokretanjem Queer sezone, već bi na primjer Zvonimir Dobrović već vodio neki izvedbeni prostor specijalizirane orijentacije“, povlači paralelu te dodaje kako je sramotno tužna činjenica da se institucije tako olako odriču kulturnih producenata s najvišim kreativnim potencijalom, a u cilju tradicijskog modela u kojem se stečene pozicije konzumiraju vječno.

„Ne postoji ama baš nikakva dinamika producentske scene u kojoj biste novim izazovima obnavljali institucije novim ljudima, već te institucije držite na nekom aparatu za održavanje života, slaveći njihovu institucionaliziranost. To vegetiranje iznimno plaši, i zapravo oni koji se sami ukidaju prvi razumiju kako je besmisleno ukazivati na probleme sustava koji se nikad nije htio pogledati u ogledalo“ – kaže Kralj.

Njegov je tim u skladu s time upravo 21. prosinca odabrao za zatvaranje festivala, koje nikako ne reklamiraju lažno kao kraj svijeta, kraj festivala – kraj svega. Ove se godine ne planira gdje ćemo provesti Novu Godinu, jer taj je datum nezivjestan, već gdje ćemo provesti 21. prosinca.

„Mi predlažemo upravo ‘Posljednju večeru’ na kojoj će gostovati neki od najzapaženijih umjetnika Freaky Friday sezone, Red Roomov zračni virtuoz Cohdi Harrell i fatalna britanska fakirka Missy Macabre. Da nije kraj svijeta, sasvim sigurno ne bismo ni otvorili beskonačnu pipu – konzumacija pića na završnom Freaky Fridayu je neograničena za posjetitelje. Veliki Potop, kažem vam.“


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike