FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ford pa Goran pa Ivan

objavljeno:

17. 10. 2012.
Ford pa Goran pa Ivan

Hiperinflacija emocija: Prodaja ega

Ford pa Goran pa Ivan

Čudi me i uvijek me je čudilo kada se ljudi nisu u stanju diviti, očarati. Ta me nesposobnost uvijek asocira na nemogućnost empatije, na nemogućnost voljenja. Čudi me kada su ljubomorni. Odnosno kada misle da ih tuđa sreća – unesrećuje, kada misle da za njih same je nije dovoljno ostalo. Opisat ću to kroz dva, u suštini, potpuno irelevantna primjera, za koja – doduše – možemo tvrditi da su relevantna tj. barem za jedan od njih, u tom privatnom, ali i širem društvenom kontekstu. Važno je ukazivati na diskrepancije u životu. Na te ogromne rupe, zamke, razlike među ljudima, njihovim životima, njihovim sredstvima.

Vjerojatno ste svi već pročitali da je Tom Ford, slavni modni dizajner dobio dijete. Sa svojim partnerom. Sa svojim muškim partnerom. Kao i Elton John onomad. Imali su surogat majku.  Dijete će držati u „tajnosti“ do 18. godine života. Neće ga koristit kao „sredstvo promidžbe“. Obećali su. Vjerovat ćemo im dok prvi put ne prodaju slike, a to bi baš mogli. U najmanju ruku da ih doniraju u svoju kompaniju kojom promiču „zaštitu prava Nekog, Nečega, Tamo Daleko“. Npr. Oprostite, ako sam ciničan.

Vijest je sjajna. Kao sjajna je za gej prava, sjajna je za pravo na „gej roditeljstvo“. Sjajna je ako ste Vi -Oni. Ako ste bliski i blizu toj vrsti prava na konzumaciju tih prava. Ne smiješ biti ljubomoran ni ciničan oko toga. Rodilo se dijete dvojici uspješnih muškaraca koji ga činjenicom svog uspjeha smiju držati u zlatnom kavezu do kraja njihovih života. Ne, naravno- njegova. Hvala Bogu. Ili?

I to je dobro. To je sasvim dobro i sasvim o.k. i sasvim tako- elitno. Lijepi su. Nećemo previše razmišljati kako im je. Ipak, na tren razmišljam o njihovim podovima, o prozorima, o pogledima s tih prozora, o oceanima, mirisima, o tome kako znaju i misle da znaju da su to zaslužili i ne griješe kada to misle. Super im je. Jedu hranu koju im sluškinja i druge sluškinje po mjestima spravljaju. Plaćaju to. Boli ih kurac.

Razmišljam i o Ivanu i Goranu iz Samobora (o.k. jedan je fakat iz Samobora, a drugi je fakat iz Zaprešića). Razmišljam u kojemu su oni kurcu. Žive u prčiji. Mamice, tatice, babice i dedice (njihova su tema) ne znaju za „njih“jer ih ovi kao „štite“ a u stvari su usrani do grla i boje se da ih se i oni „ne odreknu“. Nalaze se kod Ivana, imaju svojih par fag-hag drugarica, jedu tijesto iz Konzuma sa salatom iz Keruma i tak, skidaju serije s kompjutera, nose Zaru i H&M i misle da nikada ne bi voljeli živjeti kao taj Tom Ford – nedajbože.

Kažu glasno: NEDAJBOŽE.

Znaju Goran i Ivan da taj život ima svoju cijenu i znaju oni da je puno bolje biti anoniman i u prčiji, nego li na svjetlu i nahranjen. Sve znaju. Neki dan su mi to govorili. Nisam mogao vjerovati. Nisam znao zašto bih im htio vjerovati i kako je moguće im povjerovati?

Je li im Vi vjerujete?

Nisu mi jasni Goran i Ivan. Njih dvojica koji tako prisvajaju autonomiju jedan drugog (i zovu to ljubavnom vezom, to ne smijemo zaboraviti, to nećemo zaboraviti). Njih dva u malim životima, na početku života. Nisu mi jasni dok su kukavice, dok sugovore sa svojim seoskim stereotipima i normama reichovske prirode. Nije mi jasno što vide seksi u tome, baš ono- seksi? Nisu mi jasno kako im ova dvojica, ova dva pozitivna primjera mogu ići na živce?

Ne zbog toga što ova dvojica žive dva bezgrešna, čista života- vrijedna učenja iz istih. Ne žive. Nitko ne živi. Ali, to ni ne postoji. To nikada nije postojalo. To je tek prijedlog postojanja. Shvaćamo se? Jesam li pretjerao?

Želim reći da ta ogromna diskrepancija je genijalna. Ta- studenta TTF-a Gorana i njegovog dečka, studenta drame, i ove dvojice, iz časopisa.

Jao Bože.

Jel´tak?


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike