FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ukrajina poskrivečki donosi zakon o cenzuri LGBT tema

objavljeno:

2. 10. 2012.
Ukrajina poskrivečki donosi zakon o cenzuri LGBT tema

autor:Jučer su ukrajinski aktivisti sa šokom ustanovili da je na mala vrata u njihov sabor uvedena rasprava o zakonu kojim se na sličan način kao i u Rusiji pokušava uvesti takozvana zabrana promoviranja homoseksualnosti – s izrazom koji je jedan od onih koji su obilježili LGBT legislativnu mapu ove godine – „homoseksualna propaganda“. (O razvojima u Rusiji i Ukrajini pročitajte u članku: Muke po anti-LGBT zakonima u Europi!)

Na alarm aktivista reagirali su promptno i Human Rights Watch i Amnesty International koji su objavili javno pismo s apelom predsjedniku ukrajinskog sabora.

„Amnesty International i Human Rights Watch pozivaju članove Verkhovnog Rada (ukrajinskog sabora) da odbiju predloženi nacrt Zakona broj 8711  zbog toga što će ovaj zakon ograničiti prava djece na to da potraže, prime i šire informacije i ideje, te će rezultirati  diskriminirajućim tretmanom lezbijki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba, uključujući kršenje njihovih prava na slobodu izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja, te jednakost pred zakonom.“ – stoji u današnjem pismu kojeg potpisuju Graeme Reid iz Human Rightsa i John Dalhuisen iz Amnesty Internationala.

Danas je 20ak aktivista protestiralo ispred ukrajinskog sabora pozivajući zastupnike da glasaju protiv zakona koji nadzire uvoz, proizvodnju i distribuciju materijala i proizvoda koje nazivaju „promotivnim za homoseksualne teme“. S obzirom na to kako pojam ‘propagande’ nije definiran, ostavlja prostor interpretaciji, te za svrhu ima čistu cenzuru – javnosti, medija, civilnog društva.

Aktivističke organizacije nažalost su nedavno javile da je zakon usvojen u prvom čitanju s 289 glasova za. Drugo čitanje se može očekivati jako skoro, a LGBT aktivisti pozivaju organizacije diljem svijeta da se obrate njihovoj vladi po toj temi.

Zastrašujuća argumentacija “potrebe” za zakonom

Tijekom ljeta uvođenje ovakvog zakona od strane je ukrajinske vlade argumentirano zabrinjavajućim pozivanjem na potrebu za kontroliranjem zapadnjačkih utjecaja na ukrajinsku tradiciju i osjećaj za ćudoređe (sic!), gdje se navelo da „otvorene granice, pristup informacijama iz stranih zemalja, rad stranih institucija u Ukrajini“ nameću Ukrajini za nju nekarakteristične ideologije, što pak dovodi do „promicanja niza negativnih pojava koje predstavljaju moralno i duhovno uništenje nacije“. Trenutno jedan od takvih negativnih procesa liberalizacije u Ukrajini, nastavljaju, je širenje homoseksualnosti – a ono se ostvaruje aktivnostima pod krinkom borbe za ljudska prava.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike